"ULAZ SLOBODAN": Šta je sve besplatno u Novom Sadu

"ULAZ SLOBODAN": Šta je sve besplatno u Novom Sadu

Odlazak na izložbu u muzej, šetnja gradom uz turističkog vodiča, promocije knjiga, festivali kao i razne sportske aktivnosti na otvorenom, smehaonice, kursevi stranog jezika… besplatni su u Novom Sadu.

Besplatan internet, osim u mnogim kafićima i restoranima, dostupan je i na više lokacija u širem centru Novog Sada, uključujući i Štrand – ime mreže je "Evropska prestonica kulture 2021", a šifra za pristup je "opens2019".Na Petrovaradinskoj tvrđavi se nalazi Novosadska astronomska opservatorija sa Planetarijumom, koji je uz beogradski jedini u Srbiji. Naučnim i edukativnim aktivnostima Opservatorije i Planetarijuma rukovodi  Astronomsko društvo Novi Sad koje često organizuje zanimljiva predavanja za posetioce, naročito đake i studente. Planetarijum je za javne posete otvoren četvrtkom od 20 sati, a ulaz je slobodan

Besplatne ture obilaska Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave koje je za građane i turiste Turistička organizacija Novog Sada (TONS) počela da organizuje u maju, biće nastavljene i tokom leta. Tri su besplatne ture i to "Novi Sad iz jevrejskog ugla", "Novi Sad iz ženskog ugla" i "Petrovaradinska tvrđava".


Popularna "Crna kuća", na adresi Vojvode Bojovića 13, nudi razne radionice i kurseve u vezi sa umetnošću, muzikom, zanatima… Besplatan kurs rumunskog jezika i kulture održava se svakog ponedeljka od 18 sati u Omladinskom centru CK13. Časove vodi Emanuela, volonterka iz Rumunije.  Sredom uveče od 20 sati na istoj adresi dostupne su konverzacije na nemačkom i srpskom jeziku, a dolazak nije neophodno prijaviti.Letnje “Smehaonice” u junu i julu su besplatna za sve. Održavaju se sredom u Futoškom parku u 19 sati.  Potreban je peškir – joga prostirka, lagana odeća, voda . 

- Kao i uvek, svi ste dobrodošli bez obzira na pol, dob ili fizičke mogućnosti. Prostor je pristupačan – kažu organizatori “Smeh Joga Srbije.

Ulaz na “Interfest”, festival vina koji traje od 14. do 16. juna na Trgu slobode  je besplatan, kao i na Festival uličnih svirača u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave od 30. avgusta do 1. septembra.


Vozači električnih automobila mogu da napune svoja vozila na prvom punjaču za električne automobile u Novom Sadu. Punjač se nalazi na Bulevaru cara Lazara 7, a investicija je "Parking servisa" i "Procredit" banke. Korišćenje punjača je besplatno.

Nezaposleni imaju pravo na besplatne stomatološke usluge u Domu zdravlja "Novi Sad". Za ovu uslugu moraju priložiti potvrdu iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na Žitnom trgu.


PDS “Železničar” godinama organizuje pešačenje u prirodi, a plan za jun mesec možete videti ovde.

O tome šta sve trudnice imaju besplatno u Novom Sadu možete pročitati ovde, a bavili smo se i teretanama na otvorenom za koje vam takođe nije potreban novac, već samo volja za vežbanjem.


Pored redovnih postavki u gradskim muzejima, tu su i one dodatne, za koje se takođe ne plaća ulaz.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske, zajedno sa Poklon zbirkom Rajka Mamuzića, realizuju manifestaciju "Leto u vrtu galerija" osmišljenu s namerom da se tokom letnjih večeri, pored osnovne delatnosti muzeja, publici prikažu i drugi edukativni sadržaji iz kulture.

- Svakog četvrtka tokom jula i avgusta, od 21 do 23 časa, uz putopisne priče, muziku, ples i druženje, posetioce u zajedničkom vrtu očekuju atraktivne teme s namerom da se ukaže na značaj svetske kulturne baštine i njenog očuvanja. Uz zanimljiv i raznovrstan program posetioci su u mogućnosti da se upoznaju sa delima srpske nacionalne umetnosti, kao i sa kulturama različitih zemalja, a program se proširuje novim sadržajima u saradnji sa ambasadama i kulturnim centrima, kao i mnogobrojnim prijateljima-saradnicima – kažu organizatori u saopštenju. Ulaz je slobodan.Muzejske igraonice i predavanja za decu, penzionere i osobe sa invaliditetom dostupne su u Muzeju Vojvodine.

Radionica pod nazivom "Trening veština komunikacije i samopouzdanja" biće održana 18. juna na Spensu. Radionica se pravi sa jasnim ciljem, a to je jačanje kapaciteta mladih budućih preduzetnika, sa ishodom da učesnici steknu praktične preduzetničke, komunikacione i socijalne veštine.Na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine PMF-a svake subote, od 10 sati, održavaju se besplatne pripreme iz hemije.

Besplatnu pripremu osnovaca za završni ispit organizuje udruženje Grupa građana NS Blok

Besplatna je i šetnja pored Dunava, kao i vožnja biciklom, a može vam produžiti život…


Novi predlozi: Naravno, i ovog puta vas pozivamo, da nam u komentarima preporučite  neku ponudu u gradu koja je besplatna, a koju mi nismo pronašli. 


Tekst: Slađana Aničić

Oceni vest:
26
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Anita Brzaković

  pre 2142 dana i 2 sata

  U Joga studiju Hipokrat Novi Sad, Stratimirovićeva svakog petka u 19h je neko besplatno predavanje, radionica ili vežbanje joge, raspored dogadjaja možete videti na http://www.jogastudiohipokrat.rs

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Aleksandra

  pre 2141 dan i 9 sati

  Besplatne su i radionice Sahaja yoga-e koje se održavaju svakog utorka u Mesnoj zajednici Sonja Marinković na Keju žrtava racije br. 4, od 19 h.

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Ma super

  pre 2141 dan i 6 sati

  "Besplatna je i šetnja pored Dunava, kao i vožnja biciklom". Za sada . A zar bi i to trebalo da nam se naplacuje?

  Oceni komentar:
  0
  8