"ULAZ SLOBODAN": Šta je sve besplatno u Novom Sadu

"ULAZ SLOBODAN": Šta je sve besplatno u Novom Sadu

Odlazak na izložbu u muzej, šetnja gradom uz turističkog vodiča, promocije knjiga, festivali kao i razne sportske aktivnosti na otvorenom, smehaonice, kursevi stranog jezika… besplatni su u Novom Sadu.

Besplatan internet, osim u mnogim kafićima i restoranima, dostupan je i na više lokacija u širem centru Novog Sada, uključujući i Štrand – ime mreže je "Evropska prestonica kulture 2021", a šifra za pristup je "opens2019".Na Petrovaradinskoj tvrđavi se nalazi Novosadska astronomska opservatorija sa Planetarijumom, koji je uz beogradski jedini u Srbiji. Naučnim i edukativnim aktivnostima Opservatorije i Planetarijuma rukovodi  Astronomsko društvo Novi Sad koje često organizuje zanimljiva predavanja za posetioce, naročito đake i studente. Planetarijum je za javne posete otvoren četvrtkom od 20 sati, a ulaz je slobodan

Besplatne ture obilaska Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave koje je za građane i turiste Turistička organizacija Novog Sada (TONS) počela da organizuje u maju, biće nastavljene i tokom leta. Tri su besplatne ture i to "Novi Sad iz jevrejskog ugla", "Novi Sad iz ženskog ugla" i "Petrovaradinska tvrđava".


Popularna "Crna kuća", na adresi Vojvode Bojovića 13, nudi razne radionice i kurseve u vezi sa umetnošću, muzikom, zanatima… Besplatan kurs rumunskog jezika i kulture održava se svakog ponedeljka od 18 sati u Omladinskom centru CK13. Časove vodi Emanuela, volonterka iz Rumunije.  Sredom uveče od 20 sati na istoj adresi dostupne su konverzacije na nemačkom i srpskom jeziku, a dolazak nije neophodno prijaviti.Letnje “Smehaonice” u junu i julu su besplatna za sve. Održavaju se sredom u Futoškom parku u 19 sati.  Potreban je peškir – joga prostirka, lagana odeća, voda . 

- Kao i uvek, svi ste dobrodošli bez obzira na pol, dob ili fizičke mogućnosti. Prostor je pristupačan – kažu organizatori “Smeh Joga Srbije.

Ulaz na “Interfest”, festival vina koji traje od 14. do 16. juna na Trgu slobode  je besplatan, kao i na Festival uličnih svirača u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave od 30. avgusta do 1. septembra.


Vozači električnih automobila mogu da napune svoja vozila na prvom punjaču za električne automobile u Novom Sadu. Punjač se nalazi na Bulevaru cara Lazara 7, a investicija je "Parking servisa" i "Procredit" banke. Korišćenje punjača je besplatno.

Nezaposleni imaju pravo na besplatne stomatološke usluge u Domu zdravlja "Novi Sad". Za ovu uslugu moraju priložiti potvrdu iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na Žitnom trgu.


PDS “Železničar” godinama organizuje pešačenje u prirodi, a plan za jun mesec možete videti ovde.

O tome šta sve trudnice imaju besplatno u Novom Sadu možete pročitati ovde, a bavili smo se i teretanama na otvorenom za koje vam takođe nije potreban novac, već samo volja za vežbanjem.


Pored redovnih postavki u gradskim muzejima, tu su i one dodatne, za koje se takođe ne plaća ulaz.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske, zajedno sa Poklon zbirkom Rajka Mamuzića, realizuju manifestaciju "Leto u vrtu galerija" osmišljenu s namerom da se tokom letnjih večeri, pored osnovne delatnosti muzeja, publici prikažu i drugi edukativni sadržaji iz kulture.

- Svakog četvrtka tokom jula i avgusta, od 21 do 23 časa, uz putopisne priče, muziku, ples i druženje, posetioce u zajedničkom vrtu očekuju atraktivne teme s namerom da se ukaže na značaj svetske kulturne baštine i njenog očuvanja. Uz zanimljiv i raznovrstan program posetioci su u mogućnosti da se upoznaju sa delima srpske nacionalne umetnosti, kao i sa kulturama različitih zemalja, a program se proširuje novim sadržajima u saradnji sa ambasadama i kulturnim centrima, kao i mnogobrojnim prijateljima-saradnicima – kažu organizatori u saopštenju. Ulaz je slobodan.Muzejske igraonice i predavanja za decu, penzionere i osobe sa invaliditetom dostupne su u Muzeju Vojvodine.

Radionica pod nazivom "Trening veština komunikacije i samopouzdanja" biće održana 18. juna na Spensu. Radionica se pravi sa jasnim ciljem, a to je jačanje kapaciteta mladih budućih preduzetnika, sa ishodom da učesnici steknu praktične preduzetničke, komunikacione i socijalne veštine.Na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine PMF-a svake subote, od 10 sati, održavaju se besplatne pripreme iz hemije.

Besplatnu pripremu osnovaca za završni ispit organizuje udruženje Grupa građana NS Blok

Besplatna je i šetnja pored Dunava, kao i vožnja biciklom, a može vam produžiti život…


Novi predlozi: Naravno, i ovog puta vas pozivamo, da nam u komentarima preporučite  neku ponudu u gradu koja je besplatna, a koju mi nismo pronašli. 


Tekst: Slađana Aničić

Oceni vest:
24
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Anita Brzaković

  pre 154 dana i 6 sati

  U Joga studiju Hipokrat Novi Sad, Stratimirovićeva svakog petka u 19h je neko besplatno predavanje, radionica ili vežbanje joge, raspored dogadjaja možete videti na http://www.jogastudiohipokrat.rs

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Aleksandra

  pre 153 dana i 13 sati

  Besplatne su i radionice Sahaja yoga-e koje se održavaju svakog utorka u Mesnoj zajednici Sonja Marinković na Keju žrtava racije br. 4, od 19 h.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Ma super

  pre 153 dana i 10 sati

  "Besplatna je i šetnja pored Dunava, kao i vožnja biciklom". Za sada . A zar bi i to trebalo da nam se naplacuje?

  Oceni komentar:
  0
  7
Elektrodistribucija Novi Sad horoskop tajne horoskopa elektrovojvodina novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija vojvodina ns seme vremenska prognoza novi sad RHMZ Vreme u Novom Sadu novosađani bez struje OK Vojvodina zdravlje bebe Srbija betanija servisne informacije novi sad isključenje vode novosadsko porodilište Isključenje struje istraživanje horoskopski znaci isključenja struje novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević odbojkaši vojvodine bez vode Republički hidrometeorološki zavod