ULICA DUŠANA DANILOVIĆA: Duša Novog naselja i oaza mira (FOTO)

ULICA DUŠANA DANILOVIĆA: Duša Novog naselja i oaza mira (FOTO)

Novo naselje je planirano i izgrađeno kao moderna – urbanistička naseobina, što jeste i danas, a svakako je deo identiteta Novog Sada barem u poslednjih 40 godina. Na zapadu grada, sa puno zelenila, prebogatom ponudom raznih usluga, humanim uslovima života, Novo naselje je oaza. Park zaštićen od saobraćaja i surovosti grada. Upravo zbog te planske urbanizacije, ovde ima najmanje divlje gradnje.

Niklo je na najboljem paorskom zemljištu, a posetili smo ulicu iza koje su pre četiri decenije bile oranice. Arhitektonska granica koja je vremenom nestajala kako se naša varoš neumitno širila. Reč je o Ulici Dušana Danilovića. Kao prvoborac Narodnooslobodilačkog rata jasno je otkud ideja da ulica ponese njegovo ime, pogotovo u to socijalističko doba. Međutim, taj momak, levičar, kratko je boravio u Novom Sadu. Rođen je u Ubu 1910. godine, a poginuo na Kadinjači 1941. godine. U Novi Sad je došao na izučavanje krojačkog zanata. Tokom učestvovanja u revolucionarnom radničkom pokretu nekoliko puta je hapšen da bi na kraju bio proteran iz grada od strane vlasti Kraljevine Jugoslavije. Vratio se u rodni Ub i posle kapitulacije 1941. godine aktivira se u radničkom bataljonu u kojem je i poginuo braneći Užičku republiku.Za one koji ne znaju, ulica ima i svoje poprečne pritoke, a te slepe uličice nose isto ime. Zapravo jedna ulica je ceo gradić. Za ovu neobičnu ulicu može se reći da je dom drveća, riznica mira, čuvar zelenih površina, urbani vrt. Odraz slobode i individualnosti sačuvan u prošlom stoleću, u epohi socijalizma, poslednja linija odbrane od surove tranzicije i digitalnih, tektonskih promena koje je doneo 21. vek. Početkom osamdesetih godina prošlog veka, kad su zgrade u ovoj ulici primile prve stanare, kvart je odisao savremenošću, u potpunosti sa svetskim kretanjima. Kolektivno stanovanje u betonskim građevinama, ali krajnje civilizovano, plemenito, u skladu sa potrebama čoveka. Ušuškana među moćnim drvoredima, ograđena Putem Bačkopalanačkog odreda odnosno Bulevarom Jovana Dučića i Bulevarom bratstva i jedinstva odnosno Bulevarom kneza Miloša, Ulica Dušana Danilovića je zasebna celina.Iako je na asfaltu, ulica je specifična pošto ima nekoliko neverovatnih dvorišta, a s jedne strane se naslanja na ogromni zeleni tepih, najveće igralište na Naselju i bastion odrastanja koji deci i mladima nudi mirnoću i pripadnost. Logično je da međa sa susednom Jamajkom bude travnata. Dok nije izgrađen vrtić "Guliver", najveći na Balkanu, i SOŠO "Milan Petrović", u ulicu se ulazilo preko prostrane livade. Upravo na toj poljani, u aprilu 2004. godine odigrala se legendarna svirka, potpuno neplanski i slučajno. Svirka na Naselju je bila posećena, došla je masa iz svih delova grada. Improvizovana bina, struja preko produžnih kablova iz susednog stana, osvetljenje farovima od kola i čitava plejada muzičara i bendova. Beše to nezaboravan događaj i glavni krivac što je kasnije ovaj deo Novog Sada iznedrio fenomen zvani Novo kulturno naselje. O nastanku ovog zanimljivog i korisnog projekta možete čitati u knjizi "Na putu do Kulturnog centra".


Tih, osamdesetih godina, u ovoj inovativnoj ulici bilo je pregršt prodavnica. Od muzičke radnje preko samousluga do parfimerije. Naravno da je bilo i zanatskih radnji. Gradić Pejton, što bi rekli. Masa se okupljala i blejala kod "dvojke". Kao neka straža na kapiji urbanog zdanja. Zaista bajkovito izgledaju ti stambeni ulazi sa dugačkim haustorima i betonskim klupama. Lavirint neverovatnih snova za svako dete koje je imalo priliku da odrasta u tim futurističkim pasažima. Koliko je atraktivna ulica bila govori i podatak da je otvorena biblioteka. Naime, ogranak Gradske biblioteke "Žarko Zrenjanin" otvoren je 1972. godine u mesnoj zajednice pored Satelitske pijace. Osam godina kasnije, biblioteka je iseljenja i nije radila do 1983. godine, od kad su knjige našle svoj dom u Dušana Danilovića 12 i još uvek su tu. U ovom ogranku ima više od 30.000 dela, a podaci iz prošle godine pokazuju da je učlanjeno 1.634 osoba, a lane je usluženo 17.611 članova biblioteke. Može se reći da pola Naselja čita, što je za svaku pohvalu. Ima u ulici i umetnika, pa se nemojte iznenaditi ako je neki ulaz zapravo neverovatna galerija.Osim specijalizovanih prodavnica "Centroslavije", u ulici je bio i restoran "Denis". Na toj lokaciji i posle toga su se zadržali ugostiteljski objekti, samo su menjali ime i namenu, da bi na kraju, kako i dolikuje našem naprednom društvu, opstala kladionica. Trenutno je više praznih prostora nego usluga male privrede i zanatlija. Postoji kod "dvojke" prodavnica, a u međuvremenu je otvoren i jedan supermarket. Mogu se naći i frizer, krojač, kozmetički salon, a tu je još uvek novonaseljski Musa sa limunadom i sladoledom. Od relikvija onog vremena svedoči tek usamljena telefonska govornica, a na svu sreću opstala je družina stabala koja može da posvedoči o prošlim vremenima. Postojala je ideja početkom aktuelnog veka da se naspram biblioteke otvori policijska stanica koja bi pokrivala Novo naselje i okolinu. Na svu sreću to se nije desilo jer ni po jednom osnovu nema logike da se plave uniforme tu smeste.


Šetnja ovom dopadljivom ulicom vratiće vas u neko drugo vreme. Staro, a opet tako urbanistički kreativno i jednostavno praktično. Dovoljno je reći da u zgradama do Bulevara Jovana Dučića postoje i garaže, između stambenih građevina su prolazi, međuprostor je ispunjen travnatim dvorištima i dobrim drvećem koje je raslo s generacijama. Tu su i terase u prizemlju koje je većina na vreme dok se moglo zazidala i dobila dodatnu stambenu jedinicu. Dosta zgrada, odnosno vlasnika stanova na Naselju je sebe častilo ovakvom investicijom. Bez problema iz jednog od ovih dvorištanaca možete preko bulevara posmatrati fudbalsku utakmicu jer pogled puca na teren FK "Mladost" za koji očekujemo da uskoro bude prvoligaš.


Iako su urbanisti o svemu mislili i uz svaku zgradu napravili parking, čak i na početku i kraju ulice isplanirali pozamašan broj mesta za automobile i ovde broj načičkanih kola postaje problem, iako praktično nema novih stambenih objekata. Evidentan je skok broja vozila, ali i bahatost vlasnika limenjaka jer teško je parkirati auto 300 metara dalje od ulaza. Unatoč tome, može se reći da je ova ulica kao i veći deo Novog naselja, urbanistički raj po meri čoveka. Što će vam potvrditi i naša glumačka veličina Boris Isaković, koji u ovom sokaku živi od devedesetih godina prošlog veka i s ponosom ističe taj mir u koji se nastanio. Kod Dušana Danilovića odrastao je i pokrajinski premijer Igor Mirović, čija je majka bila profesorica u Srednjoj ekonomskoj školi.

– Na Naselju se još uvek javljamo jedni drugima na ulici, vodimo komšijske razgovore, ali jedni druge ne gušimo i svako ima pravo na svoju slobodu i individualizam. Naselje je veliki park, pun zelenila, klupa, puteljaka, dečijih igrališta... – rekao bi Siniša Tucić.


Zabeležio:
Dejan Ignjić
Fotografije: Aleksandar Jovanović/mojnovisad.com

Oceni vest:
31
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Stana

  pre 779 dana i 3 sata

  Menjam Ilije Bircanina sa sve Bastom za DD i taj mir.

  Oceni komentar:
  4
  26
 • Djins

  pre 778 dana i 22 sata

  Jos jedna slika od , mozda najlepse ,ulice u Novom Sadu.

  Oceni komentar:
  1
  22
 • Gares

  pre 778 dana i 21 sat

  Na Naselje sam se doselio pre 20 godina i ne živim u toj ulici, ali zaista ima šmek. Verovatno najlepša ulica na Naselju. Inače, bakuta mi živi u tom kraju i još kao mali sam dolazio na Naselje, tako da dobro znam njegovo nicanje. Otprilike, novinar je sve rekao i hvala mu na tome. I dan danas odem do te ulice i šetam. Nevorovatno je mirna i pitoma.

  Oceni komentar:
  2
  18
 • Komsija

  pre 778 dana i 19 sati

  Da li ste realni? Kakav crni Dusan Danilovic, kakvi bakraci, jedino na Novom naselju sto vredi je Savino!

  Oceni komentar:
  28
  4
 • Pinčika

  pre 778 dana i 10 sati

  Novo naselje je pravljeno za LJUDE, u vreme kad su o Novom Sadu brinuli humani ljudi, kad nije bilo korupcije ni građevinske mafije, kad izgrađenost parcele nije bila 100%, kad drveće nije sečeno, već sađeno... al ne brinite, sad će Galens da baci šau i na taj deo grada i suzi bulevare, poseče drveće, pogazi travu i napravi "kraljevske getoe".

  Oceni komentar:
  2
  30
 • Peca

  pre 776 dana i 18 sati

  Ulica gde je lift misaona imenica. Ni u goste im se neide.

  Oceni komentar:
  3
  1
 • Odgovarajuća izreka

  pre 776 dana i 7 sati

  Da. Lift. Ne može se opstati bez njega. Treba stražnjicu odvući 20m u vis...
  Kako ćeš ti prijatelju, u ratu bežati?

  Oceni komentar:
  0
  5