Ulice u Novom Sadu koje su naši čitaoci odabrali kao najlepše

Ulice u Novom Sadu koje su naši čitaoci odabrali kao najlepše

Svi koji vole Novi Sad kažu da je ta, kao i svaka ljubav, nešto neopipljivo i da za nju ne moraju da postoje konkretni razlozi. Ipak, većina sugrađana i posetilaca posebno je vezana za određena mesta i konkretne ulice u našem gradu. Koje su to ulice koje oduzimaju dah prolaznicima i žiteljima?

Pitali smo čitaoce našeg portala koja je najlepša ulica u Novom Sadu i zašto i ovog puta nije bilo teško napraviti spisak onih koje su se uvukle u srca Novosađana, bilo da su tu oduvek ili su odnegde došli.


ZELENILO I PROSTRANOST KRITERIJUMI ZA TOP 10

U vrh liste izdvojile su se ulice sa puno zelenila, koje još uvek odišu određenim mirom, bez obzira na to da li su zavučene ili vrlo prolazne.

Jedna od ulica koja je osvojila najviše glasova je Radnička, koju smo nedavno i opisali u posebnom članku. Kako kaže jedna čitateljka, ostalo joj je "ono malo duše".

Drvored, lepe zgrade, uređen trotoar i parking – izdvaja Miloš Z. kao prednosti ove ulice, koja se proteže od zgrade suda sve do Dunava.


Vojvode Mišića
je pobrala veliki broj simpatija, Rumenačka takođe, dok sa njima "mrtvu trku" vodi ulica Vase Stajića, koja se sugrađanima najviše dopada zbog prelepog drvoreda i odlične lokacije u centru grada.


Maksima Gorkog, u junu kada cvetaju lipe. Najlepši prizor koji sam videla u Novom Sadu, pogled iz pravca keja niz ulicu, nedeljom ujutru kada nema saobraćaja. Divota – opisuje Mladenka V. još jednu ulicu koja se vrlo visoko rangira u našoj anketi.


Sugrađani su istakli Zmaj Jovinu i Dunavsku ulicu, a o njihovom značaju i lepoti svaka reč je suvišna.


Save Kovačevića
, ušuškana u krošnje drveća, više je puta pomenuta kao jedna od najprijatnijih.

To je ulica lipa...miris i zelenilo, debela hladovina, igrališta, vrtići za decu... Divna ulica od Kralja Petra do Jaše Tomića – smatra Cica G.

U apsolutnom vrhu našla se i Fruškogorska ulica koja, kako kaže Deja N, "izlazi na Štrand i granica je jedinice i dvojke", a očito se njena lokacija i izgled dopadaju ne Samo Limancima, već i ostalima.


Pariske komune, jer još uvek nisu uspeli da unište zelenilo. Između ostalog, ima dva drvoreda lešnika... Ima stalnih veverica – kaže Buba E, a njeno mišljenje deli pozamašan broj anketiranih.

U top 10 izdvojila se još i Laze Telečkog, koja odudara od gorepomenutih ulica, jer je uska i krcata lokalima, ali je mnogima broj jedan zbog spoja tradicionalnog i modernog, a najviše zbog autentičnih starih fasada i bogate ponude.


STARE ULIČICE U CENTRU NEPREVAZIĐENE

Staro jezgro grada svakako je najipozantnije za turiste koji nas posete, a neke od ovih ulica kao najlepše izdvojili su i naši ispitanici.

Dunavska, Pašićeva, Matice Srpske, sa svim okolnim uličicama, autentične su zbog starih zdanja koja datiraju jos iz 1800. godine. One su najlepše u Novom Sadu – tvrdi Ružica L.


U ovom svojstvu iz srca grada pominju se i Nikolajevska, Miletićeva ulica i Almaška ulica.

Posebna je Ulica Zlatne Grede, zbog starih zdanja i kuća iz 19. veka, Jovan Jovanović Zmaj, Đura Daničić, najstarija novosadska gimnazija – ističe Katarina P.

Mnogi od njih naveli su važnost da se stari delovi sačuvaju, da se ne ruše, jer upravo one čuvaju stari novosadski duh, koji se i dan danas sa ponosom pominje.


JOŠ LEPIH ULICA U RAZNIM DELOVIMA GRADA

Iako nisu u top 10, vredi da se pomenu i ostale ulice koje su Novosađanima zapale za oko.

Mokranjčeva! Široka da možeš proći sa kolicima. Puno lipa i kad zamiriše, ništa lepše. Hladovina i mir – uverena je Zita F.

Pomenute su još i Lukijana Mušickog, Drage Spasić, Veselina Masleše, Janka Čmelika, Trg mladenaca, Narodnog fronta, Milenka Grčića i Arse Teodorovića.

Daničićeva je najbolja ulica, sve je oko nje - Dunavski park, Dunavska ulica, Riblja pijaca, Zmaj Jovina – opisuje Vidosava M.

Po lepoti su se istakle i Balzakova, Alekse Šantića, Doža Đerđa, Novosadskog sajma, Cara Dušana, Ilije Vučetića, Dubrovačka, Molijerova, Stevana Branovačkog i Dušana Danilovića.


Jevrejska, jer visoko drveće leti sa svojim krošnjama pravi fantastičnu hladovinu, meni je prelepa. Još malo da srede fasade zgrada i biće super. Meni ta ulica ima posebnu čar i baš volim da šetam kroz tu ulicu – veli jedna sugrađanka.

 


Epitet posebno lepih ponele su i Tolstojeva, Sonje Marinković, Ilirska, Svetislava Kasapinovića i Nadežde Petrović.


Omladinskog pokreta, nebo se ne vidi od krošnji drveća, kao da si u tunelu, a i ekipa kod Tri jablana je dobra – nadahnut je Damir G.

Nisu prošle nezapaženo ni Ravanička, Jiričekova, Veljka Petrovića i Strumička.

Mičurinova, zbog zelenila, svih mogućih igrališta, sajma, bazena, blizina baš svega potrebnog za lako funkcionisanje, a plus to što nema zgrada na drugoj strani ulice, već sve sportski tereni i streljana, veliki parking i predivan Futoški park – nabraja Slavica M.

Na spisku su i Seljačkih buna, Prešernova, Trg republike, Karađorđeva, Vojvođanska i Đorđa Magaraševića.


SKRIVENE LEPOTICE

Pojedini sugrađani iskoristili su priliku da istaknu lepotu ulica za koje ne znaju baš svi, jer su većinom malo zavučene, a neke od njih su i slepe.

U Novom Sadu sam od 1969. godine i tek pre pet godina sam otkrila najlepšu ulicu, zbog parka, promenade u samoj ulici, tišine i harmonije drveća i zelenila. Prošetajte kroz Stanoja Stanojevića, da se uverite – kaže Ada G.

Druga anketirana smatra da je još uvek najlepša ulica Olge Petrov, jer je "mirna, čista, ima drveće i cveće ispred svake kuće". Iako u njoj saobraćaj sada frekventniji, otkako je s jednog kraja probijena i već nekoliko godina izlazi na Bulevar Evrope, ona i dalje ne menja izgled.

Pavla Šosbergera, onaj mali prolaz između Jevrejske i Petra Drapšina. Mami te da sedneš na klupu i zaustaviš vreme – tvrdi Igor J.


Nekoliko njih se setilo Ulice Đorđa Bešlina, koju opisuju kao "skrivenu oazu koju ni taksisti često ne znaju".

Kozačinskog, mala jednosmerna ulica koja izlazi na Beogradski kej, sa prelepim drvoredom breza, a sa dvorišne strane ljupkim dečijim igralištem sa par prastarih lipa, koje u junu božanstveno mirišu – navodi Zvezdana P.

U okolini Futoškog parka nalazi se Ulica Nikole Tesle, čija lepota je zasenila mnoge.

Najlepša je Antona Urbana, malo zavučena, taman toliko daleko od jakog saobraćaja da bude mira, zelene površine, drveće. Naspram betonskih dolina grada, malo je prirodnija i zelenija – uveren je Stevan G.

Kako kaže Tanja L, lepe su sve one novosadske ulice u kojima još uvek nisu srušili ono što čini lepotu i istoriju našeg divnog grada.

Rezimiraćemo rečima Branislava N, na čiji ukus je uticala poezija slavnog Novosađanina.

Svaka koju je opevao ili ikada pomenuo Balašević. On kad opeva ili opiše, i sokak od kaldrme je lep – poručuje ovaj sugrađanin.

Ukoliko nije pomenuta neka od ulica koju ste vi zapazili ili je posebno volite, budite slobodni da napišete komentar.

Oceni vest:
33
18

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Gordana

    pre 878 dana i 12 sati

    Sve ulice i bulevari na novom naselju su super,nigde toliko zelenila kao tamo.Prosetajte pa vidite i sami

    Oceni komentar:
    6
    47
  • NV

    pre 877 dana i 23 sata

    Lepe su ulice izabrane od strange sugradjana,Ali malo je ulica u gradu koje su zelene I imaju drvorede kao ulice Save Kovacevica I Gagarinova.Nekada je I Bulevar koji se proteze od zeleznicke stanice pa do mosta Slobode bio lep I mahom zelen.Medjutim kako koja vlast dodje na celo grada imam utisak da se prosto utrkuju ko ce vise da unisti drvoreda u Novom Sadu!!!A tek komunalna sluzba Cistoca,oni su prica za sebe.Kad vidimo Fensi vozila po ulicama da usisaju prljavstinu prosto mi je muka,pola ostane po trotoarima.Nigde vise nemozete videti cistaca sa metlom u ruci,jer nista bolje nemoze ocistiti ulicu nego ljudska ruka.Nekada su to bili cistaci postovani od svojih gradjana imali su svaki svoj kvart kji su odrzavali.Svi smo ih znali I lepo se pozdravljali.A sada Samo price kako ce uvesti ovo,ono a nista od svega toga.Rekli su da ce uvesti policajce koji ce pripadadti odredjenom kvartu I stalno biti prisutni za gradjane.I naravno Samo prazna prica!!!

    Oceni komentar:
    8
    51
  • Сремац

    pre 877 dana i 23 sata

    Све су улице лепе, али Лукијана Мушицког од Јована Рајића до Масарикове има најлепши дрворед

    Oceni komentar:
    2
    29
  • Iva Vukadinović

    pre 877 dana i 22 sata

    VOJVODE PUTNIKA najlepša u NS

    Oceni komentar:
    7
    17
  • V

    pre 877 dana i 22 sata

    Gde bre Rumenacka..

    Oceni komentar:
    13
    51
  • Ibro

    pre 877 dana i 21 sat

    Mozda neka na Novoj Detelinari? Ili neka na Grbavici?
    E moji ugledni profesori arhitekture i urbanizma. Stidite se da nijedna ulica nije iz doba kada ste Vi bili neko ko se pitao!

    Oceni komentar:
    4
    17
  • Jovanna

    pre 877 dana i 21 sat

    Kraljevića Marka, bar dok se nije izgradio Kraljev park, ne znam kako je sada, je isto bila baš lepa ulica sa divnim drvoredom...

    Oceni komentar:
    7
    18
  • Tina

    pre 877 dana i 19 sati

    Najlepsi drvored u Gagarinovoj, lepa, siroka i osuncana ulica. Uvek sam volela ulice koje se nalaze pored skole.
    Ova anketa treba da posluzi i gradskim urbanistima i arhitektama da konacno spoznaju da onaj ocaj sto se izgradio na Novoj Detelinari, Grbavici, Podbari i sto se gradi na Telepu i Adicama nit je lep nit je funkcionalan i da ljudi zele grad napravljen po meri coveka a ne alavog investitora.

    Oceni komentar:
    3
    27
  • Teča

    pre 877 dana i 19 sati

    Beogradski kej.

    Oceni komentar:
    4
    12
  • Zozon

    pre 877 dana i 19 sati

    Ako je rumenacka lepa ulica ja sam petar pan.

    Oceni komentar:
    2
    78
  • Što rijeći?

    pre 877 dana i 19 sati

    Ako je Rumenačka ulica lepa ulica ja sam Doris Dej.

    Oceni komentar:
    1
    56
  • Noriaki

    pre 877 dana i 18 sati

    Cehovljeva

    Oceni komentar:
    5
    7
  • S

    pre 877 dana i 18 sati

    Ruđera Boškovića

    Oceni komentar:
    3
    11
  • Branka

    pre 877 dana i 14 sati

    Sve ulice su lepe,ali postoji jedna koja je posebna to je ulica Trg”27-og marta”

    Oceni komentar:
    3
    11
  • Darko

    pre 877 dana i 13 sati

    Boška Buhe leva strana 50god stoji ista

    Oceni komentar:
    2
    3
  • volim da odem u

    pre 877 dana i 5 sati

    Dušana Danilovića Novo Naselje

    Oceni komentar:
    3
    10
  • sakriveno blago

    pre 876 dana i 22 sata

    jedan deo Gogoljeve tamo oko br 7 je čaroban

    Oceni komentar:
    2
    6
  • Marina Paunovich Rasevic

    pre 876 dana i 18 sati

    Marina,
    Ja sam Beogradjanka koja zivi u Washingtonu I nikada nisam bila u Novom Sadu.
    Zahvaljujuci najavi Ivane Bosiljcica za koncert "Nase vece" koji ce odrzati 14 og novembre u Novom Sadu,dobila sam zelju da pogledam ove slike.Vrlo mi je drago da sam to uradila jer su veoma lepe.

    Oceni komentar:
    2
    12
  • Novosadska beogradjanka

    pre 875 dana i 11 sati

    Vojvođanska ulica... lepota... uspomene...moj dom... nekad... Ta ulica sa svim manama meni je najlepša. Najlepša zbog uspomena...Kad prođem tim ulicom srce zaigra, suza sleti niz lice. Živim u drugom kraju, ali dom je tamo gde je srce.

    Oceni komentar:
    0
    12
  • Danijel Domanović

    pre 874 dana i 8 sati

    Treba spomenuti i Kej(beogradski i žrtava racije),Trg 27. marta,Futošku,Braće Ribnikar,Petra Drapšina,kao i neku ulicu na Novom naselju.

    Oceni komentar:
    2
    3
  • Slobodan Stajic

    pre 523 dana i 14 sati

    Gagarinova, Berislava Berića, Omladinskog Pokreta, Pariske Komune, Kraljevića Marka ulice pune zelenila i divne hladovine u letnjim mesecima.

    Oceni komentar:
    1
    4
  • Peter

    pre 523 dana i 10 sati

    Kad odnegde krenem prema kuci taksijem i kazem Pitagorina, redovno se desi da taksista kaze "To je najlepsa ulica u gradu". Ima verovatno lepsih,al' eto verujem nesto taksistima da je zaista lepa. Oni su u svakoj bili.

    Oceni komentar:
    0
    4
  • Dejan

    pre 522 dana i 16 sati

    Partizanskih baza na naselju

    Oceni komentar:
    1
    2