Ulični svirači dobijaju licencu i mesto za nastup?

Ulični svirači dobijaju licencu i mesto za nastup?

Ulični svirači, kojih je sve više u poslednje vreme pogotovo u centru, uskoro bi mogli da postanu zvanična briga grada. Grad ne samo da bi zvanično priznao i uredio njihov status, već bi se odredilo ko može da svira u centru, ukoliko Skupština grada usvoji predlog Gradskog veća.

Član gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović rekao je da radi na tome da se situacija u vezi sa sviračima koje svakodnevno viđamo u centru što pre reši:

– Naravno da smatram da su oni deo kulture grada i da svaki dan svojom muzikom doprinose, ali smatram da tu postoji i problem – rekao je Vučenović i dodao da je već  preduzeo korake kako bi se status ovih svirača rešio. – Smatram da treba pronaći način, koji je pre svega dobar i po te ljude, kako bi se oni uveli u neke normative i kako bi se na kraju krajeva obezbedili.

Član gradskog veća za kulturu naveo je i to da se nada da će odluka kojom se definiše status muzikanata sa novosadskih ulica što pre naći pred gradskim odbornicima. On je dodao i to da bi ta odluka trebalo da se bavi i time ko može da svira u centru:

– Trebalo bi konačno odrediti i to ko može da svira i gde u gradu, kako se oko toga ne bi dizala fama – naveo je Vučenović, ali nije precizirao po kojim kriterijumima bi se određivalo ko može da bude ulični svirač, kao ni koje lokacije u gradu će biti određene za njihovu umetnost.

Uličnih svirača u centru sve je više, ali i ostalih performera. Melodije tamburice, akustične gitare, frulice, pa čak i zvuk koji se proizvodi pomoću čaša koje su napunjene vodom, zasipaju nas iz pothodnika, kod Čika Jovinog spomenika, Dunavske, Zmaj Jovine ulice i naravno Dunavskog parka. Među, sviračima koje srećemo svaki put kad se šetamo centrom dosta je onih koji su muzički obrazovani, koji su imali svoje bendove, nastupe i svako će vam reći da ga je muka naterala na ulicu. Oni su uglavnom saglasni sa inicijativom da se njihov status reši.

– Svi ovde što sviraju, svi su oni dobri i treba grad konačno da se brine  o nama – kaže Nikola Di Bari, ulični svirač koji je možda i najomiljeniji među sugrađanima, a koga ćete uvek prepoznati po njegovoj tamburici i poznatoj melodiji pesme iz filma „Kum“.

On kaže da se od sviranja na ulici preživljava, ali da je veći problem nerazumevevanje vlasnika lokala iz centra.

– Pre neki dan su zvali komunalnu policiju jer sam bio preglasan, kažu imam pojačalo. Pa kakvo pojačalo za tamburicu, ne razumem kome to smeta?! Zato grad treba da nas zaštiti i da konačno odredi gde može da se svira da ne bi bilo problema – navodi Nikola koji se nada da će se to pitanje što pre rešiti.

Sličnog su mišljenja i njegove mlađe kolege. Andrej zvani Buca koga poznajemo po „hrapavom“ glasu, akustičnoj gitari i hitovima stare rok muzike smatra da u Novom Sadu ovaj problem treba da se reši kao i u Beogradu.

– Tamo je određeno ko zaista zna da svira i ti ljudi su na prometnijim mestima, a ovi što su lošiji su na nekim malo manje posećenim lokacijama u gradu – kaže Andrej koji smatra da nisu svi ulični svirači koje slušamo u centru dobri i kvalitetni.

Saška koja svira sa druge strane podzemnog prolaza prolaza smatra da su svi svirači sa novosadskih ulica dobri i da Grad što pre treba da preuzme brigu o njima.

– Oko godinu dana sviram napolju, prvo sam krenulaod Jevrejske , pa kad me je popustila sramota onda sam došla ovde, jer u centru se ipak bolje zaradi – priča Saška.

Nedavno je na ulazu u podzemni prolaz u centru osvanuo natpis: „Zabranjeno  sviranje u donjem delu pothodinka. U suprotnom bićemo primorani da zovemo policiju.“ Natpis je izazvao negativne reakcije i uklonjen je posle nekoliko dana, ali je jasno da i ova priča ima dve strane i da je to još jedna od stavki u vezi sa sviračima koju treba što pre rešiti.

ISKUSTVA EVROPSKIH GRADOVA: Status uličnih svirača po evropskim metropolama je različito rešen. Pariz izdaje sezonske dozvole sviračima koji pre toga moraju da prođu audiciju pred stručnom komisijom. U Londonu se takođe svirači biraju na konkursu, a za njihove nastupe su otvorene stanice metroa. U Beču dnevna dozvola košta šest evra, sa propisanim vremenom i mestom izvođenja.

 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Stancic Mika

  pre 1657 dana i 6 sati

  Ja koliko znam u gradu postoji udruzenje muzicara "Vojvodina ton" koja redovno vrsi audiciju za upis novih clanova profesiuonalnih muzicara, mislim da ulicni sviraci prvenstveno treba da imaju edukativni karakter pa onda statusni, njihova muzika bi trebala da bude tradicionalna da obelezi kulturu naroda sa ovih prostora

  Oceni komentar:
  1
  0