Ulje od kanabisa i dalje zabranjeno, ali ipak napravljen mali pomak u tom pravcu

Ulje od kanabisa i dalje zabranjeno, ali ipak napravljen mali pomak u tom pravcu

Sve brojnija i glasnija udruženja za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe neće lako stići do ostvarenja svog cilja jer Ministarstvo zdravlja ostaje odlučno - ulju kanabisa nije mesto među lekovima.

Te grupe i udruženja pokušavaju da izdejstvuju legalizaciju marihuane jer bi time, prema njihovim rečima, bili umanjeni bolovi i teskoba teško obolelim ljudima. S druge strane, Ministarstvo zdravlja smatra da ova psihoaktivna supstanca ipak ne treba da bude na spisku dozvoljenih lekova.

Pre dve godine Ministarstvo zdravlja formiralo je Posebnu radnu grupu koja je na osnovu raspoloživih činjenica i dokaza donela odluku o primeni lekova na bazi kanabisa.

- Komisija za psihoaktivne supstance donela je zaključak da ulje kanabisa koje traže pojedina udruženja ne treba legalizovati, imajući u vidu činjenicu da nisu definisani standardi za njihov sastav i proizvodnju - objasnili su za “Blic” u Ministarstvu zdravlja.

S druge strane, komisija je dala preporuku da se dozvoli upotreba lekova na bazi kanabisa - odobrena su dva preparata koja sadrže sintetske kanabinoide.

- Međunarodno registrovani lekovi, koji sadrže prirodne tetrahidrokanabinole (THC), definitivno imaju svoje mesto u terapiji simptoma teških oboljenja, pre svega multiple skleroze. Ovaj preparat ne leči sklerozu, niti usporava njenu progresiju, ali ublažava simptome i poboljšava kvalitet života obolelih - rekli su iz ovog ministarstva.

Upravo zbog toga, naglašavaju oni, te lekove obavezno treba učiniti dostupnim, ali na recept, a kako bi se započelo sa procesom primene ovih lekova, Agenciji za lekove i medicinska sredstva podnet je zahtev za njihovu registraciju.

- Sve procedure su u toku. Ministarstvo zdravlja će izneti zvanično saopštenje sa svim stručnim mišljenjima i spiskom lekara koji će biti ovlašćeni za propisivanje ovih lekova, nakon dostavljanja svih neophodnih mišljenja - zaključili su iz ministarstva.

Miloš Simić, predsednik SKK “Irka”, rekao je za “Blic” da se trenutno u Srbiji kanabisovim uljem ilegalno leči više hiljada obolelih.

- Danas je kanabis priznat u više od 13 zemalja za lečenje. Kanabis je jedan od najjeftinijih prirodnih lekova koji se pokazao efikasniji od drugih, priznatih lekova. Sprečavanje lečenja kanabisom direktno je sprečavanje oporavka funkcija našeg tela onda kada one ne funkcionišu - priča Simić.

Komšije legalizovale

U Bugarskoj je kanabis legalno zasaditi, dok je makedonski parlament u maju prošle godine usvojio zakon kojim odobrava prodaju lekova na bazi marihuane i ulja od kanabisa. I u Hrvatskoj oboleli građani mogu da koriste indijsku konoplju u medicinske svrhe.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sale

  pre 700 dana i 1 sat

  Zatucane polu-pismene srbende, neinformisani, nezainteresovani, vecno zagledani u svoje nakazno lice nikad nece uciniti nista sto ce makar i za milimetar promeniti njihov mentalni status quo.

  Oceni komentar:
  0
  3
horoskop havarija na vodovodu novosadsko porodilište dunav elektrovojvodina gradonačelnik Miloš Vučević bebe Miloš Vučević horoskopski znaci gradsko groblje novosađani telep bez struje matična knjiga rođenih almaško groblje raspored sahrana i ispraćaja raspored sahrana novi sad sahrane isključenja struje betanija servisne informacije radosne vesti porodilište jkp lisje servisne informacije novi sad bez vode RHMZ jkp novosadska toplana EPS novorođenčad