Umesto deponije koja guši Novi Sad izgraditi sistem koji donosi profit

Umesto deponije koja guši Novi Sad izgraditi sistem koji donosi profit

Umesto što truje Novosađane emisijom štetnih gasova i materija koje završavaju u vodi, vazduhu, plućima i hrani, gradska deponija u Novom Sadu može da se pretvori u sistem koji donosi profit. Plan o pretvaranju ekološke bombe u ekonomsku šansu i nova pluća grada predočen je na konferenciji za novinare Zelene stranke.

Da bi se ukazalo na razmere problema, konferencija je simbolično održana pred kapijama deponije koja se prostire na blizu 30 hektara.

Predsednik Zelene stranke, mr Goran Čabradi, rekao je da se na deponiju svakog dana lageruje više od 400 hiljada kilograma smeća. Za godinu dana to je 144 miliona kilograma otpada. To je količina dovoljna da se napuni 150 hiljada šlepera. Kamionima natovarenim novosadskim smećem, prikupljenim u proteklih 35 godina, mogli bismo 6 puta da obuhvatimo zemlju oko Ekvatora.

 

- Mi stojimo ispred ekološke i energetske bombe, koja produkuje velike količine metana, koji svakog časa može da eksplodira. A u zemlju i vazduh iz minuta u minut odlaze velike količine štetnih materija koje povećavaju rizik od mnogobrojnih bolesti, izazivajući trovanje hrane i vode, i predstavljaju dugoročnu opasnost po zdravlje svih Novosađana. Ukoliko se tako nastavi, za 10 godina imaćemo brdo đubreta veličine Limana. U isto vreme grad finansira silne komisije koje ništa ne rade - rekao je Čabradi.

Da se Novi Sad ne bi ugušio u smeću, Zelena stranka predlaže da se postojeća deponija ukine i formira regionalni centar za prikupljanje i preradu smeća iz celog Južnobačkog okruga, a da se kasnije, umesto postojeće deponije podigne veliki park.

- Novi Sad trenutno na đubretu izgubi dva miliona evra profita svake godine. I uz to permanentno radi protiv sebe i zdravlja svojih stanovnika. Naš projekat nudi dvostruku dobit. S jedne strane biće uklonjeno smeće u celom Južnobačkom okrugu, a s druge strane će se ostvarivati profit koji će biti korišćen za gradnju vrtića, kupovinu opreme za bolnice, gradnju ulica i veliki broj novih radnih mesta - izjavio je Čabradi.

Čabradi je objasnio da projekat mora imati regionalni karakter jer deponija nema finansijski potencijal za pojedinačne opštine.

- Pošto je Novi Sad svakako centar i najveći grad Vojvodine i Južne Bačke, ekonomski je opravdano da se na njegovoj teritoriji izgradi ceo sistem za prikupljanje i preradu smeća. A opštinama je jeftinije da smeće samo sakupljaju i transportuju ga do Novog Sada. Cena deponovanja bi se kretala od 20 do 30 evra po toni za svaki grad - kaže Čabradi.

On je najavio da će kao narodni poslanik rešenje iz Novog Sada prezentovati u svim gradovima i opštinama u Srbiji, kao i u Skupštini Srbije, da bi se pitanje otpada rešilo na nacionalnom nivou.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan