Umesto podzemne garaže, novi "pauk"

Umesto podzemne garaže, novi "pauk"

To gde će parkirati svoj automobil u centru grada verovatno nije najveća muka Novosađana, među kojima je oko 27.000 nezaposlenih, dok oni koji rade prosečno zarađuju oko 51.000 dinara neto – barem tako sabira zvanična statistika.

Ali za one koji koriste automobile, problem parkiranja u centru Novog Sada postaje sve teži. Zato je nemalo iznenađenje bila nedavna odluka gradske skupštine da se odustane od priprema za izgradnju podzemne garaže u Ulici Modene koja se sliva u centralni gradski Trg slobode, i da se umesto toga kupi – "pauk".

Za ovaj apsurd na prvi pogled, nadležni imaju objašnjenje, ali su škrti makar i na obećanjima kada će se problem parkiranja rešiti.

Prema izmenama skupštinske odluke o programu investicionih aktivnosti JKP "Parking servis" za ovu godinu, stavka od 10 miliona dinara za izradu projektno - tehničke i ostale dokumentacije za podzemnu garažu, sa ishodovanjem dozvole za izgradnju, zamenjena je nabavkom specijalnog vozila u istoj vrednosti, za odnošenje nepropisno parkiranih automobila.

Obrazloženo je da nije bilo moguće ishodovati lokacijske dozvole i pretprojektne uslove za podzemnu garažu, a da će rad "pauka" u znatnoj meri pomoći saobraćajnoj policiji u održavanju reda na gradskoj uličnoj mreži i parkiralištima, kao i gradskoj inspekciji i komunalnoj policiji.

Član Gradskog veća zadužen za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić kaže da se od podzemne garaže odustalo iz "hiljadu razloga".

- Prvo, postoje ozbiljni problemi u saobraćajnom smislu. Iz garaže bi se izlazilo kod hotela "Putnik", a ulaz je trebalo da bude kod Trčike, gde je već na tridesetak metara semafor i stvarala bi se saobraćajna gužva. Drugo, kad se sve sabere, vidi se da je to neprihvatljivo, grad to ne može da plati – navodi Kravić za "Politiku".

Problem su, kaže, visoke podzemne vode, a da bi se garaža izolovala potrebno je mnogo novca. Sumnja da bi se ulaganja isplatila i privatnom investitoru u javno - privatnom partnerstvu sa gradom.

- Radiće se nadzemna garaža i već imamo pripremljen deo koji se tiče rešavanja imovinsko – pravnih poslova kod terminala autobuske linije 2 u Šafarikovoj ulici – kaže Kravić, navodeći da će za otkup kuća na tom mestu biti predviđeno između 300.000 i 400.000 evra, ali da je ta priča "na dugačkom štapu" i da on ne želi da daje nikakve prognoze.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ja i ja

  pre 1084 dana i 10 sati

  propao je lepi Novi Sad sada se sve pretvara u vukojebinu... tako vam i treba kada dodjosi gospodare sa lepim gradom

  Oceni komentar:
  1
  3
novosadsko porodilište vremenska prognoza Voša isključenja struje vreme danas gradsko groblje odbojka servisne informacije novi sad almaško groblje Spens groblje Daško i Mlađa memorijal velikana JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje OK Vojvodina servisne informacije sahrane novi sad vremenska prognoza novi sad havarija na vodovodu elektrovojvodina raspored sahrana novi sad Elektrodistribucija Novi Sad betanija lisje smanjen pritisak vode bez struje bebe bez vode vodovod