Umesto prijemnih ispita na fakultetima, od 2022. godine polagaće se državna matura

Umesto prijemnih ispita na fakultetima, od 2022. godine polagaće se državna matura

U uzorku od 101 srednje škole širom Srbije odvija se prvo pilotiranje državne mature.

Kako saznaje RTV, učenici polažu opšti deo mature, što podrazumeva ispit iz srpskog, matematike i predmeta sa Liste opšteobrazovnih predmeta. Prema planu resornog ministarstva državna matura trebalo bi da zameni prijemne ispite na fakultetima od 2022. godine, ali i da poboljša kvalitet obrazovnog sistema.

Postojeća matura na kraju srednjoškolskog obrazovanja u Srbiji nije standardizovana, polaže se na nivou škola i postoje velike razlike u sadržaju ispita, kao i u kriterijumima ocenjivanja.

Kako bi se uspostavili jednaki kriterijumi za proveru znanja i povećale šanse za upis na fakultete, za dve godine će biti uveden jedinstveni ispit – državna matura, objašnjava vođa tima Projekta državna matura Gregor Moharčič.

Svi učenici imaju iste zadatke pod jednakim uslovima, gradivo koje se ispituje je ono koje su učili tokom srednjeg obrazovanja, a matura se polaže istog dana u isto vreme – kaže Moharčić i dodaje da testove pregledaju spoljni ocenjivači, te da je ravnopravnost i jednakost kroz te provere veoma bitna.

On ističe da će učenicima sa položenom državnom maturom biti omogućeno da se prijave na više fakulteta po kriterijumima koje odrede te visoke ustanove.

Na pitanje da li fakulteti mogu da traže dodatnu proveru znanja, Moharčič objašnjava da Projekat državne mature predviđa da fakulteti prihvate državnu maturu kao uslov za upis na fakultet umesto prijemnih ispita, ali da pojedini fakulteti zbog svojih specifičnosti mogu da traže proveru znanja, kao što su fakulteti za sport ili umetnički.

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Radivoje Stojković kaže da se fakulteti u našoj zemlji još nisu izjasnili po pitanju državne mature.

Za realizaciju ovog projekta Evropska unija je donirala 3 miliona i 700 hiljada evra, piše RTV.

Oceni vest:
4
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan