Umesto sportskog parka, "Galens" će graditi sportsku dvoranu i terene na Novom naselju

Umesto sportskog parka, "Galens" će graditi sportsku dvoranu i terene na Novom naselju

Do 29. maja građanima je omogućen pristup u Rani javni uvid u Konceptualni okvir izmena i dopuna PGR-a prostora na Novom naselju na kom je, prema ranijim planovima, trebalo da bude sportski park.

Izmene je inicirao "Galens", a ako se usvoje, umesto sportskog parka, Novi Sad će dobiti sportski centar sa dvoranom spratnosti VP do P+2, kao i terenima na otvorenom i upravnim parkinzima sa drvoredom.

U pitanju je prostor za mešovitu namenu između ulica Futoške, Hajduk Veljkove, Rumenačke i Subotičkog bulevara u Novom Sadu – konkretno lokalitet između Ulice Momčila Tapavice i Bulevara Jovana Dučića.

Konceptualni okvir prostornog razvoja izradio je tim "Urbanizma" a javni pristup ovom dokumentu je na njihovom sajtu. 

Primedbe i sugestije moguće je uložiti Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove u pisanoj formi na adresu Školska 3 ili putem elektronske pošte na adresu .

Šta se planira i gde

Područje koje je obuhvaćeno Izmenama i dopunama nalazi se u KO Novi Sad IV, severno od Bulevara Jovana Dučića, zapadno od Bulevara kneza Miloša i južno od Ulice Momčila Tepavice na Novom naselju.

Planom utvrđena namena sportski park se usaglašava sa namenom koja je definisana Generalnim urbanističkim planom grada Novog Sada – sportski centar. Površina koja će biti obuhvaćena Planom iznosi 4,80 ha.

Na inicijativu vlasnika zemljišta "Galens Invest" d.o.o. iz Novog Sada pokrenut je postupak izrade i donošenje Plana kako bi se omogućilo usaglašavanje sa namenama definisanim GUP-om.

Koncept uređenja predmetnog prostora se oslanja na urbanističko rešenje Plana generalne regulacije, ali se usaglašava sa namenama definisanim Generalnim urbanističkim planom.

Prostor u obuhvatu Plana važećim PGR-om, namenjen za sportski park, izmenama plana biće namenjen za sportski centar na zemljištu ostalih namena.

Planiraće se izgradnja sportske dvorane spratnosti VP do P+2, kao i sportskih terena na otvorenom, piše Gradnja.rs.

Planom će se definisati infrastrukturno opremanje prostora, kako bi se zadovoljile potrebe sadašnjih i budućih korisnika, navodi se u konceptualnom okviru.

Šta će biti sa zelenilom

Na području u obuhvatu Plana zelenilo će biti zastupljeno kao zelenilo sportskog centra i ulično zelenilo, a postojeću kvalitetnu vegetaciju je potrebno zadržati i uklopiti u nova rešenja, stoji u

Prilikom ozelenjavanja sportskog centra zelenilo oko terena potrebno je prilagoditi vrsti sportskih aktivnosti. Treba izbegavati sadnju visokog rastinja uz same terene, kako ne bi došlo do lomljenja grana i opadanja lišća, koje bi pritom moglo da izazove smetnje u korišćenju prostora – kaže se u dokumentu.

Osim toga, planiraće se i obodni zaštitni višespratni pojas od lišćarske i četinarske vegetacije u kombinaciji sa šibljem, kako bi se smanjili međusobni negativni uticaji namena (buka, prašina i sl.).

Svi parking-prostori u okviru kompleksa moraju biti pokriveni krošnjama visoke lišćarske vegetacije, a duž saobraćajnice formiraće se drvoredi, u zavisnosti od prostornih mogućnosti i sadržaja poprečnih profila saobraćajnice.

 Potrebno je uskladiti postavku drvoreda sa kolskim prilazima sportskom centru i infrastrukturom. Prilikom ozelenjavanja koristiti autohtone biljne vrste, a izbegavati invazivne i alergene biljne sorte – ističe se u konceptualnom okviru.

Tekst u celosti pročitajte na sajtu Gradnja.rs

Oceni vest:
1
18

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Prokleti Galens

  pre 56 dana i 10 sati

  Velika je tragedija što Partija daje sve poslove Galensu. Osilio se.
  Ne zna taj bez cigle i cementa ništa da uradi. A mogli smo imati lepo park na otvorenom.
  Sve vam govorim što već znate. Ima dana, kad odu, proklinjaćemo ih još dugo.
  Otprilike, kao što Neimar sada prolazi. Nekvalitetno su gradili i krali naveliko, od rebra radijatora do spoljašnjeg zida od cigle iz projekta.
  Pa ih sada proklinju mnogi, kojima je veoma težak život u takvim objektima.

  Oceni komentar:
  2
  22
 • Stručnjak

  pre 56 dana i 5 sati

  Ne razumem ljude hoce da žive u urbanoj sredini ali non stop se bune da nema zelenila...Pa idite u selo onda tamo ima mnogo zelenila

  Oceni komentar:
  23
  1
 • Objašnjenje - ZAŠTO OBJEKAT

  pre 56 dana i 4 sata

  Stručnjak, kolika ti je plata kod Galensa? Već si se javljao po komentarima da braniš SNS rešenje mosta protiv koga su svi građani.
  p.s.
  Danas sam sa zadovoljstvom oterao sa vrata 2 mlade nade SNS-a koje su došle da me uznemiravaju u zasluženom odmoru.
  Dolaze da pričaju sa ljudima - samo i isključivo pre izbora!
  Kada grade mostove i otimaju Šodroš, onda nisu raspoloženi za razgovor.
  Kao i u ovom slučaju:
  - Bez gradnje objekta nema krađe preko fakture.
  Na uređenju parka se ne može zdipiti!

  Oceni komentar:
  3
  15
 • Nurejev

  pre 55 dana i 8 sati

  Samo stranačka politika..ajde malo da vidimo da li je ovaj predlog gradnje dobar za Novi Sad ili nije. A da li ga gradi Galens ili moja baba nije važno. Ko o čemu svi o SNS ili Djilasu a grad i ono pozitivno za grad na poslednjem mestu. Što bi se reklo botovi udaraju sa svih strana. Ima ih za vlast,ali i za opoziciju. Meni ste isti svi

  Oceni komentar:
  5
  4
 • gospodja ministarka

  pre 54 dana i 22 sata

  Realno gledano Novom naselju nedostaju sportski tereni. Galens je blizak vlasti i opšte pljuvanje po njima. Da su drugi na vlasti gradio bi Aleksandar, Zoned ili neko treći i opet ovima sada to ne bi bilo po volji. Večito prepucavanje opozicije i vlasti i zato nam ništa nije po volji. Most je u planu još od 80-ih godina prošlog veka i tada nikome nije smetao. Sada smeta. Ali ne smeta most nego ko je na vlasti. Zato ovi drugi pokušavaju da miniraju sve pa čak i ako je nešto korisno za N.Sad

  Oceni komentar:
  4
  3
 • Partijski sistem nije za Srbe

  pre 54 dana i 16 sati

  Ne može biti dobar za grad onaj model, koji ne daje utakmicu i koji omogućava jednom čoveku da formira cene kako on hoće.
  To ti je jednako kao kad postaviš stranačkog direktora osnovne škole, a on umesto da kupuje kompjutere po tržišnoj ceni, radi to po dvostruko većoj.
  A Ministarstvo Obrazovanja to zna i odobrava.
  Jer dobit se deli stranački, svakako.
  Treba imati na umu da partija koja vlada već 12 godina ima teške milione na računu.
  Čime je to zaradila?

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Kako graditelj može da menja projekat Urbanizma?

  pre 54 dana i 15 sati

  Nije tako, gospođa ministarka. Mržnja prema vlastima je obaška, jer ni za šta ne pitaju narod, vladaju poput onih uvezanih u snoplje, sve odluke donosi 20 ljudi.
  Prvenstveni problem je jer su urbanisti planirali SPORTSKI PARK, uređene terene na otvorenom u Pruirodi, što fali ovom gradu.
  Međutim, graditelji su navikli da ukradu dosta - pa zbog toga menjaju projekat u objekat.
  Što se tiče mosta, ako su navikli da kradu, mogli su platiti i projekat za pomeranje, da se sačuva JEDINI pristup prirodi.

  Oceni komentar:
  2
  6
 • gospodja ministarka

  pre 54 dana i 11 sati

  "Kako graditelj može....."
  Pa nije baš da je obaška mržnja prema vlasti. Mrzi je druga strana koja je bila vlast i silno se kaje što pametnije nije radila i kraduckala. Da li se onda pitao narod ? Pa nije. Biraju se i postavljaju oni koji se pitaju. Tako mu dodje. Gladala sam planove za most i ne vidim da će on oštetiti Šodroš ,jedini pristup prirodi.. Odjednom postaje jedini...Mi koji smo imali ili imamo kuće blizu Šoce znamo stanje i odnos zadnjih 30-ak g. Ostaje samo borba za vlast.

  Oceni komentar:
  2
  2
 • Mihajlo

  pre 54 dana i 11 sati

  Od sportskog centra ce biti teren za bocanje, ostalo stanovi :D

  Oceni komentar:
  0
  4
 • West

  pre 53 dana i 10 sati

  @Stručnjak a da ideš malo ti u Honduras?

  Oceni komentar:
  0
  2