Umetnost na ljusci jajeta

Umetnost na ljusci jajeta

Dugatrajan i precizan posao za koji je potrebno mnogo vežbe  i mirna ruka. Raznim alatima, naša sugrađanka Ivana prenosi svoju ideju na ljusku jajeta …

Naša sugrađanka Ivana Dudović već dve godine ima zanimljiv hobi. Ona se bavi rezbarenjem ljuske jajeta.  Kokošija, morčija, pačija pa u nekoliko prilika čak i ljuske nojevog jajeta uspela je da ukrasi svojim divnim šarama i arabeskama koje rezbari zubarskim burgijama i preciznim skalpelima.

- Jedino jaje od prepelice nisam uspela da izrezbarima, jer su jako krhka, skoro se lome pod prstima, priča Ivana za mojnovisad.com i objašnjava da je nekoliko navrata došla do nojevih jaja, ali da njihova ljuska jako tvrda i teška za rad. 

Rad uvek započinje izbacivanjem unutrašnjosti iz ljuske kroz dva otvora, na vrhu i dnu jajeta. To se najbolje uradi izduvavanjem. Posle toga sledi skiciranje i crtanje šara koje pomažu u radu. Nakon skiciranje vreme je za glavni deo posla, a to je samo rezbarenje. Dugatrajan i precizan posao za koji je potrebno mnogo vežbe  i mirna ruka. Zubarskim alatima, Ivana prenosi svoju ideju na ljusku jajeta.  Posle toga svako jaje treba malo doterati: Obraditi ivice, izlakirati I ispolirati kako bi gotovo delo ostalo belo.

- Sve ukupno za jedno jaje mi je potrebno oko dva, tri dana rada, priča nam Ivana, ali, kako kaže, taj rad je jako umirijući tako često ni ne primeti da joj je ceo dan prošao u rezbarenju.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Božidar Stanišić

  pre 1870 dana i 12 sati

  Odlično,ja sam srodna duša ali radim na ljusci nojevih jaja.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Pavle

  pre 1473 dana i 2 sata

  Busim, brusim i rezbarim ljuske od papagaja do emua i noja. Postoji li mogucnost da ostvarimo kontakt? Moj br tel . je 065 87 19 906 Pavle Opacic

  Oceni komentar:
  0
  0