UN: Jul 2019. je bio najtopliji mesec ikad, naučnici savetuju da menjamo navike

UN: Jul 2019. je bio najtopliji mesec ikad, naučnici savetuju da menjamo navike

Planeta Zemlja u julu je bila najtoplija otkako se sprovode merenja. Takođe, tokom prethodnog meseca Evropu je zahvatio nezapamćen toplotni talas. Sve to je posledica ljudskog nemara prema planeti i opomena za sve nas, upozoravaju naučnici.

Tokom jula prosečne temperature bile su za 0,87 stepeni više od proseka merenih tokom 20. veka, podaci su Svetske meteorološke organizacije.

Temperaturni rekordi rušeni su od Nju Delhija do arktičkog kruga. Neuobičajeno toplo bilo je čak i na severu Evrope – u Belgiji, Nemačkoj, Luksemburgu, Holandiji i Velikoj Britaniji, piše RTV.

Naučnici tvrde da bi taj talas bio slabiji za koji stepen da nema klimatskih promena za koje je kriv čovek.

- Naravno da smo tome doprineli i mi pored prirodnih ciklusa jer naši svakodnevni postupci kako na ličnom tako i na industrijskom nivou... Planeta je sve toplija, novi rekordi se obaraju – kaže dr Dragan Milošević sa Prirodno matematičkog fakulteta.

A, ukoliko se nešto ne promeni, upozoravaju naučnici, 2050. temperatura će dostizati i 45. podeljak.


Inače, čovečanstvo od pre neki dan "živi na kredit" jer je već potrošilo prirodna bogatstva koja planeta ima na raspolaganju za ovu godinu, i to dva meseca ranije nego pre 20 godina, podaci su Mreže za globalni ekološki otisak.

- To znači da ovaj naš stil života za planetu nije dobar. Možda je za nas dobar – kupujemo stalno nešto novo, sve smo lepši i zdraviji međutim brojni ti produkti koje kupujemo na kraju završe u prirodnoj sredini i samim tim više resursa se troši, a brojni resursi nisu obnovljivi – kaže Milošević a prenosi RTV.

Da bi se uskladili sa raspoloživim resursima, do 31. decembra svake godine glavna akcija treba da se usmeri na smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, navodi Svetska organizacija za zaštitu prirode, a profesor Milošević podseća da bi svi i pojedinac i društvo morali slediti krilaticu "Reduce, Reuse i Recicle", što znači "Smanji, koristi više puta i recikliraj".

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milan

  pre 479 dana i 17 sati

  Da li je ovo jednakost ?
  "ikad" = "otkako se sprovode merenja"

  Oceni komentar:
  0
  0