UNICEF i Novosađani pomažu prevremeno rođenim bebama

UNICEF i Novosađani pomažu prevremeno rođenim bebama

Građani Novog Sada moći će da novčanim donacijama pomognu rad neonatoloških jedinica intenzivne nege širom Srbije. Željeni iznos mogu da uplate preko uplatnica UNICEF-a koje će im ove nedelje stići uz mesečni junski račun za JKP "Informatika".

Stanje određenih jedinica neonatološke intenzivne nege u Srbiji još uvek nije na optimalnom nivou. Sredstva prikupljena preko uplatnica JKP "Informatika"  iskoristiće se za nabavku opreme za kontakt deteta i majke "koža na kožu",  pumpi za izmlazanje majčinog mleka i stolica za udoban položaj majke i deteta prilikom kontakta i dojenja.

Nabaviće se i nedostajuća medicinska opremu i pomoćna  sredstava za podsticajnu negu beba u jedinicama intenzivne nege koja će pomoći da se stvore uslovi u kojima će prevremeno rođeno dete, osim medicinskog tretmana, dobiti i podjednako važne razvojne podsticaje kao što su roditeljska pažnja, nežnost i toplina.  

Deo sredstava će biti uložen u edukaciju zdravstvenih radnika iz oblasti razvojne neonatalne nege.

Poseban značaj pomoći neonatologiji

Prevremeno rođenje je glavni uzrok smrti novorođenčadi i dece uzrasta do pete godine. U prvih 40 dana razvija se povezanost majke i deteta i zato je kontakt roditelja, posebno majke, sa detetom ključan i u uslovima prevremenog rođenja. Omogućavanjem ovog kontakta i razvojnom negom povećavaju se šanse za preživljavanje i oporavak prevremeno rođene dece i dece rođene sa teškoćama, sprečavaju se neuro-razvojna kašnjenja, ubrzava se rast i razvoj, skraćuje vreme hospitalizacije i smanjuje rizik od socio-emotivnih problema deteta u kasnijem životu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan