UNICEF i Novosađani pomažu prevremeno rođenim bebama

UNICEF i Novosađani pomažu prevremeno rođenim bebama

Građani Novog Sada moći će da novčanim donacijama pomognu rad neonatoloških jedinica intenzivne nege širom Srbije. Željeni iznos mogu da uplate preko uplatnica UNICEF-a koje će im ove nedelje stići uz mesečni junski račun za JKP "Informatika".

Stanje određenih jedinica neonatološke intenzivne nege u Srbiji još uvek nije na optimalnom nivou. Sredstva prikupljena preko uplatnica JKP "Informatika"  iskoristiće se za nabavku opreme za kontakt deteta i majke "koža na kožu",  pumpi za izmlazanje majčinog mleka i stolica za udoban položaj majke i deteta prilikom kontakta i dojenja.

Nabaviće se i nedostajuća medicinska opremu i pomoćna  sredstava za podsticajnu negu beba u jedinicama intenzivne nege koja će pomoći da se stvore uslovi u kojima će prevremeno rođeno dete, osim medicinskog tretmana, dobiti i podjednako važne razvojne podsticaje kao što su roditeljska pažnja, nežnost i toplina.  

Deo sredstava će biti uložen u edukaciju zdravstvenih radnika iz oblasti razvojne neonatalne nege.

Poseban značaj pomoći neonatologiji

Prevremeno rođenje je glavni uzrok smrti novorođenčadi i dece uzrasta do pete godine. U prvih 40 dana razvija se povezanost majke i deteta i zato je kontakt roditelja, posebno majke, sa detetom ključan i u uslovima prevremenog rođenja. Omogućavanjem ovog kontakta i razvojnom negom povećavaju se šanse za preživljavanje i oporavak prevremeno rođene dece i dece rođene sa teškoćama, sprečavaju se neuro-razvojna kašnjenja, ubrzava se rast i razvoj, skraćuje vreme hospitalizacije i smanjuje rizik od socio-emotivnih problema deteta u kasnijem životu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Republički hidrometeorološki zavod Dom zdravlja jkp lisje novorođenčad horoskopski znaci Hitna pomoć isključenje grejanja betanija vremenska prognoza servisne informacije novi sad bebe raspored sahrana i ispraćaja bez grejanja horoskop novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode isključenja struje novosađani elektrovojvodina dnevni horoskop Isključenje struje jkp novosadska toplana klinika za ginekologiju i akušerstvo gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević vremenska prognoza novi sad sahrane novi sad bez struje raspored sahrana novi sad bez vode