UNICEF: Za godinu dana u Srbiji svako šesto dete propustilo redovne vakcine

UNICEF: Za godinu dana u Srbiji svako šesto dete propustilo redovne vakcine

Istraživanja UNICEF-a među roditeljima u Srbiji ukazuju da od početka pandemije korona virusa svako šesto, a u periodu vanrednog stanja čak svako treće dete nije ostvarilo usluge zdravstvene zaštite, i da je za decu uzrasta do šest godina to najčešće bio izostanak redovne vakcinacije.

To je danas saopštio Fond UN za decu, a u saopštenju stoji da je prema proceni Udruženja pedijatara Srbije, tokom 2020. godine stopa obavezne vakcinacije protiv morbila opala za 25 do 30 odsto, što ostavlja značajan broj dece nezaštićenim od ove bolesti.

Kako navodi UNICEF, pravovremena vakcinacija je od neprocenjivog značaja za zaštitu stanovništva od ozbiljnih i po život opasnih zaraznih bolesti, a da svaki prekid sprovođenja imunizacije dovodi i decu i celokupnu zajednicu u neposredan rizik od obolevanja i gubitka kolektivnog imuniteta, prenosi "Politika".

Svaki pad vakcinisane dece ispod 95 odsto je veoma opasan, i može potencijalno da dovede do novih epidemija. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da se poštuje redovan kalendar imunizacije i ne odlaže vakcinacija da nam se ne bi vratile visokozarazne bolesti koje su uz pomoć vakcina gotovo zaboravljene − kaže se u saopštenju.

Inače, tokom Evropske nedelje imunizacije, UNICEF je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Institutom za javno zdravlje "Batut" i Udruženjem pedijatara Srbije, pokrenuo kampanju pod sloganom "Vakcinacijom jačamo imunitet dece" ukazujući na važnost redovne vakcinacije dece i tokom pandemije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan