UNS: Fond za stipendiranje darovitih podržao 64 studenta i studentkinje

UNS: Fond za stipendiranje darovitih podržao 64 studenta i studentkinje

U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu u petak 1. marta priređen je svečani prijem nove generacije stipendista Fonda za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika.

Pravo na stipendije u školskoj 2018/2019. godini steklo je 64 studenta i studentkinje Univerziteta u Novom Sadu.

Stipendiste su, u ime Univerziteta u Novom Sadu i Fonda za stipendiranje darovitih studenata, pozdravili prorektorka za nastavu prof. dr Sanja Podunavac-Kuzmanović i predsednik Saveta Fonda prof. dr Radomir Malbaša.


Sredstva za stipendije Fonda u školskoj 2018/2019. godini obezbedili su svi fakulteti u sastavu Univerziteta u Novom Sadu, kao i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Grad Novi Sad, NIS a.d, DDOR Novi Sad i Javno komunalno preduzeće "Informatika".

Stipendiju Fonda u školskoj 2018/2019. godini dobilo je osam osoba u oblasti prirodno-matematičkih nauka, 21 osoba u oblasti tehničkih nauka, četiri u oblasti poljoprivrednih nauka, šest u oblasti tehnoloških nauka, četiri u oblasti medicinskih nauka, dve osobe u oblasti ekonomskih nauka, pet u oblasti pravnih nauka, šest u oblasti humanističkih nauka, tri osobe u oblasti umetnosti, četiri u oblasti sporta i jedan osoba u oblasti interdisciplinarnih studija.

Studenti i studentkinja nakon svečanog prijema potpisali su ugovore o stipendiranju, a mesečni iznos koji će dobijati u tekućoj školskoj godini je 17.000 dinara.


Svake godine, krajem oktobra, Fond raspisuje Konkurs za dodelu stipendija. Pravo učešća imaju studenti i studentkinje Univerziteta u Novom Sadu, treće godine trogodišnjih osnovnih akademskih studija, treće i četvrte godine četvorogodišnjih osnovnih akademskih studija, master akademskih studija koji nisu u radnom odnosu i poslednje tri godine integrisanih studija koje se organizuju u okviru osnovnih i master akademskih studija. Od svog osnivanja, zaključno sa školskom 2018/2019. godinom, Fond je dodelio ukupno 1224 stipendije najboljim studentima i studentkinjama Univerziteta u Novom Sadu.


Fond za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu je osnovan maja 1992. godine. Cilj Fonda je da sistematski i organizovano podstiče razvoj darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika u svim obrazovno-naučnim i obrazovno-umetničkim poljima. Sredstva za rad Fonda obezbeđuju fakulteti Univerziteta u Novom Sadu, institucije izvan Univerziteta i individualni donatori.

Izvor: Univerzitet u Novom Sadu

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan