UNS: Obeležavanje Svetskog dana slobode medija u Novom Sadu i u Gračanici

UNS: Obeležavanje Svetskog dana slobode medija u Novom Sadu i u Gračanici

Udruženje novinara Srbije (UNS) obeležiće sutra Svetski dan slobode medija tradicionalnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" u 11.55 sati sa svojim ograncima Društvom novinara Vojvodine (DNV) u Novom Sadu i Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) u Gračanici

U Novom Sadu akcija će biti organizovana u centru grada kod spomenika Lazi Kostiću, prvom predsedniku UNS-a, a u Gračanici ispred Doma kulture.

U Novom Sadu i Gračanici biće pročitan Proglas UNS-a i organizovano "branje" karikatura, ilustracija i aforizama. Prisutni građani moći će da odaberu i uzmu karikature, aforizme i ilustracije koje im se dopadnu.

UNS u Proglasu navodi da će godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari u Srbiji pamtiti po "upozorenjima koje je policija na kućnom pragu saopštavala novinarima da će snositi zakonske posledice za kršenje javnog reda i mira ukoliko se pojave na ekološkim protestima".

U godini između dva Svetska dana slobode medija povećan je broj pretnji i uvreda novinarkama i novinarima preko društvenih mreža. Vrhunac ugrožavanja sigurnosti novinara je štampanje uvredljivog letka – poternice za glavnom i odgovornom urednicom Podrinskih Isidorom Kovačević kojim je bio oblepljen Šabac. Organizatori i nalogodavci ove antinovinarske akcije još nisu pronađeni – piše u Proglasu UNS-a.

Oni dodaju da godinu za nama pamtimo i po "SLAP tužbama kojima je kompanija Milenijum tim tražila od više lokalnnih medija po 100.000 evra za naknadu materijalne štete zbog povrede ugleda samo zato što su prenele optužbu funkcionera Narodne stranke sa konferencije za novinare na račun ove kompanije".

Ni ovog 3. maja ne možemo da kažemo da ima napretka u načinu raspodele novca za sufinansiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog značaja. Naprotiv, organizacije i asocijacije kojima rukovode vlasnici provladinih lokalnih medija preko komisija koje formiraju sa lokalnim samoupravama dodeljuju novac svojim medijima obesmišljavajući zakon i smisao sistema projektnog sufinansiranja – naglašavaju novinari ovog udruženja i upozoravaju:

Proći će i ovaj Svetski dan slobode medija bez pravosnažne presude za ubice vlasnika i urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije i bez optužnice ubicama jagodinskog novinara Milana Pantića iz 2001. godine.

Ceo tekst proglasa pročitajte OVDE.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • To ne postoji

  pre 102 dana i 12 sati

  Slobode medija, a, kažete?
  To je u Srbiji nestalo sa Zakonom o informisanju. A znamo ko ga je doneo.

  Oceni komentar:
  0
  0