UNS: Ovako će biti obeležen Nacionalni dan studenata

UNS: Ovako će biti obeležen Nacionalni dan studenata

Studentska unija Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Nacionalni dan studenata 4. april obeležiće kvizom znanja i tribinom koji se održavaju danas, kao i sportskim aktivnostima koje su najavljene za četvrtak, 7. april.

U prostorijama Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata u Novom Sadu, u sali na IV spratu, danas u 12 časova biće organizovana "Kvizija" – kviz znanja namenjen svim studentima i studentkinjama UNS koji su prijavili svoje četvoročlane timove.

Takođe danas, u klubu Fabrika Studentskog kulturnog centra Novi Sad, u 19 časova biće održana tribina "Student nije zapalio žito - Kako je propao studentski bunt vol. 2". Sagovornice studentima i studentkinjama biće Srbijanka Turajlić i Jelena Kleut.

U četvrtak 7. aprila planirane su sportske aktivnosti – u 12 časova, u Kampusu, biće organizovana Memorijalna trka "Žarko Marinović", a u 14 časova Student Workout – takmičenje u Street Workoutu.

Detaljnije informacije, kao i linkovi za prijavu učesnika, mogu se pronaći na zvaničnoj Facebook stranici Studentske unije Filozofskog fakulteta.

Povodom Nacionalnog dana studenata danas će biti organizovano i druženje u Kampusu UNS, na prostoru između studentskih domova ''Veljko Vlahović'' i ''Slobodan Bajić", gde će se od 12 časova realizovati zabavno-edukativni i sportski program.

Studente i studentkinje očekuju šah, stoni tenis, pikado, tvister i druge društvene igre. Pripremljen je i poligon "pijanih naočara" za promociju bezbednosti u saobraćaju i dve humanitarne akcije - prikupljanje knjiga i školskih lektira za osnovne i srednje škole u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji i akcija "Čepom do osmeha".

Svoj rad i aktivnosti predstaviće i nekoliko studentskih i omladinskih organizacija i udruženja - Udruženje zaštite životne sredine-Rio, Savez studenata Medicinskog fakulteta, Omladina Jazasa Novi Sad, Studentski centar Novi Sad, Fokus - Udruženje za podsticaj razvoja društva, Studentska asocijacija Fakulteta sporta i fizicke aktivnosti, Studentska asocijacija Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu, NSUSI - Novosadsko udruženje studenata sa invaliditetom, Savez studenata Univerziteta Novi Sad, OPENS 2019 i drugi.

Nacionalni dan studenata obeležava se u znak sećanja na velike studentske demonstracije organizovane 1936. godine na svim Univerzitetima tadašnje Kraljevine Jugoslavije - u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Skoplju i Subotici. U tim protestima ubijen je student prava Žarko Marinović, boreći se za poboljšanje materijalnog položaja studenata, za očuvanje autonomije univerziteta i protiv nadolazećeg fašizma.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenja struje havarija na vodovodu groblje vremenska prognoza novosadsko porodilište odbojka smanjen pritisak vode sahrane novi sad Voša lisje vojvodina ns seme elektrovojvodina vodovod bez struje bebe raspored sahrana novi sad bez vode betanija memorijal velikana gradsko groblje Daško i Mlađa JKP Gradsko zelenilo servisne informacije Spens JKP Vodovod i kanalizacija OK Vojvodina Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad jkp lisje almaško groblje