UNS: Ovako će biti obeležen Nacionalni dan studenata

UNS: Ovako će biti obeležen Nacionalni dan studenata

Studentska unija Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Nacionalni dan studenata 4. april obeležiće kvizom znanja i tribinom koji se održavaju danas, kao i sportskim aktivnostima koje su najavljene za četvrtak, 7. april.

U prostorijama Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata u Novom Sadu, u sali na IV spratu, danas u 12 časova biće organizovana "Kvizija" – kviz znanja namenjen svim studentima i studentkinjama UNS koji su prijavili svoje četvoročlane timove.

Takođe danas, u klubu Fabrika Studentskog kulturnog centra Novi Sad, u 19 časova biće održana tribina "Student nije zapalio žito - Kako je propao studentski bunt vol. 2". Sagovornice studentima i studentkinjama biće Srbijanka Turajlić i Jelena Kleut.

U četvrtak 7. aprila planirane su sportske aktivnosti – u 12 časova, u Kampusu, biće organizovana Memorijalna trka "Žarko Marinović", a u 14 časova Student Workout – takmičenje u Street Workoutu.

Detaljnije informacije, kao i linkovi za prijavu učesnika, mogu se pronaći na zvaničnoj Facebook stranici Studentske unije Filozofskog fakulteta.

Povodom Nacionalnog dana studenata danas će biti organizovano i druženje u Kampusu UNS, na prostoru između studentskih domova ''Veljko Vlahović'' i ''Slobodan Bajić", gde će se od 12 časova realizovati zabavno-edukativni i sportski program.

Studente i studentkinje očekuju šah, stoni tenis, pikado, tvister i druge društvene igre. Pripremljen je i poligon "pijanih naočara" za promociju bezbednosti u saobraćaju i dve humanitarne akcije - prikupljanje knjiga i školskih lektira za osnovne i srednje škole u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji i akcija "Čepom do osmeha".

Svoj rad i aktivnosti predstaviće i nekoliko studentskih i omladinskih organizacija i udruženja - Udruženje zaštite životne sredine-Rio, Savez studenata Medicinskog fakulteta, Omladina Jazasa Novi Sad, Studentski centar Novi Sad, Fokus - Udruženje za podsticaj razvoja društva, Studentska asocijacija Fakulteta sporta i fizicke aktivnosti, Studentska asocijacija Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu, NSUSI - Novosadsko udruženje studenata sa invaliditetom, Savez studenata Univerziteta Novi Sad, OPENS 2019 i drugi.

Nacionalni dan studenata obeležava se u znak sećanja na velike studentske demonstracije organizovane 1936. godine na svim Univerzitetima tadašnje Kraljevine Jugoslavije - u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Skoplju i Subotici. U tim protestima ubijen je student prava Žarko Marinović, boreći se za poboljšanje materijalnog položaja studenata, za očuvanje autonomije univerziteta i protiv nadolazećeg fašizma.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

mural JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije servisne informacije novi sad betanija bez vode novorođenčad isključenja struje bebe isključenje vode gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević raspored sahrana i ispraćaja javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija novosadska policija jkp novosadska toplana sahrane novi sad elektrovojvodina Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu novosadsko porodilište Isključenje struje horoskop izmena režima saobraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo novosađani raspored sahrana novi sad klisa bez struje horoskopski znaci matičar novi sad jkp lisje