UNS: U Srbiji tokom demonstracija napadnuto 28 novinara

UNS: U Srbiji tokom demonstracija napadnuto 28 novinara

Udruženja novinara Srbije saopštilo je danas da je prema njihovoj evidenciji od 7. do 11. jula napadnuto i ometano u radu 28 novinara, snimatelja i fotoreportera koji su izveštavali sa demonstracija u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a njih 14 je zadobilo povrede od kojih je šest zahtevalo hitnu lekarsku pomoć.

Povređeni novinari, snimatelji i fotoreporteri napadnuti su od policije, demonstranata koji su bacali kamenice i druge čvrste predmete, ali i udarcima u glavu i telo čvrstim predmetima iz neposredne blizine, naveo je UNS.

U dogovoru sa napadnutim kolegama i njihovim urednicima, u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, UNS je prijavio policiji tri slučaja.

Povređeni novinari, fotoreporteri i snimatelji, kojima je lekarska pomoć pružena u urgentnim centrima, njih šestoro, dalo je izjave policiji i u jednom slučaju forenzičarima u ustanovama hitne medicinske pomoći.

Prema podacima UNS, još troje kolega i koleginica prijavilo je policiji ili je u postupku podnošenja prijave napada na njih, dok je najveći broj slučajeva, iako pobrojan u saopštenjima UNS i drugih novinarskih i medijskih organizacija, ostao zvanično neprijavljen.

Udruženje je navelo da će, kao član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, u kojoj su uz novinarska i medijska udruženja i predstavnici policije i tužilaštva, insistirati da se evidentirani napadi istraže i odgovorni kazne.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan