UNS: "Visarioneum" umesto kasarne "Dr Arčibald Rajs"?

UNS: "Visarioneum" umesto kasarne "Dr Arčibald Rajs"?

Predloženo da novo/staro zdanje ponese ime čoveka koji je pre 276 godina u Novom Sadu osnovao prvu visokoškolsku ustanovu.

U predstojećem periodu predstavnici republičkih, pokrajinskih, gradskih i vojnih vlasti trebalo bi da započnu konkretne razgovore o nedavno najavljenoj inicijativi da Univerzitet u Novom Sadu preuzme nekadašnju kasarnu "Dr Arčibald Rajs" u Futoškoj ulici, kako bi konačno rešio hronični problem nedostatka prostora.

Rektor UNS, prof. dr Dušan Nikolić, izjavio je prilikom prošlonedeljne posete ministra Mladena Šarčevića Novom Sadu, da je ideja od epohalnog značaja za UNS.

- Preuzimanjem kompleksa zgrada nekadašnje kasarne, koja je godinama van funkcije, UNS bi zadovoljio sve potrebe za prostorom, a ujedno bismo obnovili istorijski vredan objekat i na taj način povezali prošlost, sadašnjost i budućnost – poručio je prof. dr Nikolić.

Rektor podseća da je UNS danas jedno od najvećih središta nauke i visokog obrazovanja u Evropi, sa više od 50.000 studenata i 5.000 zaposlenih, tako da postojeće zgrade više nisu dovoljne.

- Potrebno je rešiti prostorne probleme i otvoriti nove razvojne mogućnosti, jer je UNS jedna od retkih visokoškolskih institucija, koje beleže stalni rast broja studenata, naučnih projekata, startap kompanija – ističe rektor UNS.

Ukoliko inicijativa bude ostvarena, u kompleks zgrada nekadašnje kasarne useliće se Akademija umetnosti, departmani FTN na kojima se školuju stručnjaci za IT sektor, deo Medicinskog fakulteta za programe namenjene stranim studentima, kao i Centar za strategijske i napredne studije UNS.

Dr Nikolić navodi da bi u centralnoj zgradi novog kampusa bila uređena reprezentativna sala Rektorata, u kojoj bi se održavale promocije doktora nauka i druge svečanosti, a u jednom od objekata bio bi smešten i Muzej nauke i tehnike, kao deo projekta buduće Evropske prestonice kulture 2021.

Predloženo je da novi univerzitetski kampus ponese naziv "Visarioneum", u čast Visariona Pavlovića, koji je pre 276 godina u Novom Sadu osnovao prvu visokoškolsku ustanovu – Visarionov kolegijum.

Oceni vest:
4
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan