Uobičajene krađe za vreme velikih odmora po novosadskim prodavnicama

Uobičajene krađe za vreme velikih odmora po novosadskim prodavnicama

Ukoliko ste primetili redove školaraca ispred nekih od radnji velikih trgovinskih lanaca u Novom Sadu, moguće je da ste naišli baš u vreme školskih odmora. Ipak, to uobičajene dečije gužve koje se u to vreme stvaraju, već je reč o tome da više gradskih prodavnica praktikuje relativno nov način osiguranja od krađe.

Da roba masovno nestaje sa rafova baš u vreme školskih odmora, potvrdili su nam u nekoliko marketa, od kojih niko nije želeo da ih pominjemo.

Uff… krade se i to naveliko. Kradu srednjoškolci, ali i osnovci, da ne poveruješ. I to organizovano. Jedna ekipa skuplja robu na jedno, najnepreglednije mesto, a druga ubacuje u rančeve, torbe. Kradu čokolade, proteinske čokoladice, grickalice, šejkove… svašta nešto. Mi konkretno ih puštamo samo po nekoliko unutra – navodi nam trgovkinja iz jedne prodavnice, dodajući da ostale mušterije pazare redovno za vreme velikog odmora.

Istovremeno, na društvenim mrežama pojavljuju se objave koje potvrđuju krađe školaraca po gradskim prodavnicama. Tako je na jednoj novosadskoj roditeljskoj grupi osvanuo post gde se jedna sugrađanka upozorava na datu situaciju i skreće pažnju roditeljima.

Živim u blizini Elektrotehničke škole u Futoškoj ulici i često pazarim u "Idea prodavnici" prekoputa te škole. Kada je vreme odmora, u radnji se stvori gužva jer učenici kupuju užinu. Ono što me svaki put šokira je što bezobzirno kradu. Trpaju u džepove i rance svašta i uopšte se ne ustručavaju što ih drugi kupci gledaju. Jednom od njih sam se obratila pitajući kako ga nije sramota a on mi je odbrusio : "Šta te se tiče. Ne uzimam iz tvog džepa. Gledaj svoja posla". Čula sam da se poslovođa radnje žalila školi, ali su joj rekli da oni tu ništa ne mogu. Svakodnevno gledam ovaj bezobrazluk tinejdžera i pitam se kako bi se tome moglo stati na put. Znaju li roditelji ovih učenika da dete užinu krade, a novac za užinu koristi za cigare ili u kladionici? – napisala je ona.


Reakcije na ovu objavu bile su različite, od opravdavanja dece da to čine jer vlada siromaštvo, do toga da to čine i oni koji nose najskuplje moguće patike. Većina njih, ipak, okrivljuje kućno vaspitanje, odnosno roditeljsku nezainteresovanost o tome kako im se deca ponašaju.

Baš iz pomenutih razlog, a u mnogim prodavnicama se u vreme velikih odmora pojačava nadzor, neretko se jedan zaposleni postavlja na ulazna vrata i propušta po nekoliko dece u grupama, dok ostali čekaju u redovima ispred. Pored toga, drugi zaposleni je zadužen da ih pogledom prati šta rade, dok je treći za kasom.

Najveći je problem, kako saznajemo, to što zaposleni manjak plaćaju iz svog džepa.

Iz priloženih komentara, ali i iz razgovora sa zaposlenima u prodavnicama, da se zaključiti da slilčno prolaze svi marketi u čijoj blizini se nalaze osnovne ili srednje škole.

Da krađe nisu ništa novo, to znaju svi koji se sećaju perioda svog detinjstva. Međutim, kada se ovako masovno i redovno dešava i to u sve ranijem uzrastu, to definitivno govori o uzorima ponašanja nametnutim današnjoj deci i mladima. Ko je zakazao, škola, roditelji ili svi segmenti društva zajedno? Kako bi se ovaj problem mogao rešiti, kad ni uvođenje kamera u prodajne objekte nije urodilo plodom?

Oceni vest:
30
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Miško

  pre 55 dana i 1 sat

  Dok se dogovarate ko je i kako odgovoran radnja se nastavlja

  Oceni komentar:
  3
  36
 • Prokleti zapad!

  pre 55 dana i 57 minuta

  Hteli smo zapad i njihov sistem.
  Niko nije mislio da sa jednim dobijaš i sve ostalo što ide uz to.
  Dobili smo slobodan biznis.
  Dobili smo i svaku vrstu nesigurnosti, od imovinske, fizičke, zdravstvene, socijalne do prigušenog besa ljudi i čestih sukoba po ulicama, ovim ili onim povodom.
  Dobili smo obrazovanje mladih da ih ne zanima nikakva sekcija, fizičko - kad već imaju kladionice, druženje sa kriminalom, slobodne abortuse i buljenje u beli ekran umesto u lice druga.
  Živeli smo bolje u Jugi.

  Oceni komentar:
  10
  51
 • Серафим

  pre 54 dana i 21 sat

  Опет пишем, кривица без одговорности..... Кад погледате политичаре, који на власт долазе у поцепаним патикама, а преко ноћи постају милионери, њихова деца дневно троше нечију месечну зараду, а ниђе нема трагова одакле тај новац у њиховим џеповима, онда се и наслућује одговор. Лоповлук без одговорности. Ево, нека ми неко наведе једног политичара милионера који је заглавио творза због лоповлука? Тако да, нетреба да чуди што је лоповлук постао образац понашања.

  Oceni komentar:
  3
  47
 • Ja

  pre 54 dana i 12 sati

  Serafime, dosta vise o politicarima, smaras. Politicari su uvek postojali.Njihova deca su uvek bila lepse i modernije obucena. Ta se razlika nije osecala, druzili su se i sa nama ob.svetom, nije bilo primetne te razlike. Sve potice od kucnog vaspit. U market staviti vise kamera, pustati po petoro,obratiti vise paznje.Snimke poslati u skolu, neka ih profesori prepoznaju. Upozoriti decu pricom o tome, o nekim sankc., obavestiti roditelje da novac koji im daju kuci je verov. upotrebljen u klad.

  Oceni komentar:
  11
  24
 • Серафим

  pre 54 dana i 9 sati

  Мислим да ниси добро разумео поруку. Овде пишем о узорима и узроцима. Погледај шта највише заузима телевизијског времена. То је политика и политичари, нарочито наративи оптужбе како су и једни и други лопови. Затим насловне стране таблоиде где је ко и како виђен и колико све то што носи, вози и пије кошта. Није овде нико сисао весла да не сконта, да се од плате у политици не може толико лагодно живети и иживљавати. И наравно, деца све то слушају и гледају.

  Oceni komentar:
  2
  16
 • Ranko

  pre 54 dana i 8 sati

  Isto se dešava u Zrenjaninu.
  Cilj je ukrasti što veću Milka čokoladu ali da se snima tokom krađe i to objavi na tiktoku.

  Jer se samo tako dokazuje da si već Arkan od Arkana.

  Oceni komentar:
  1
  11
 • SREĆAN USKRS SVIMA KOJI SLAVE!

  pre 54 dana i 7 sati

  SREĆAN USKRS SVIMA KOJI SLAVE!
  Usput, u skladu sa temom - šta bi na Uskrs B92 emitovao - ako ne "3 dana za ubistvo".
  Dakle, nisu mogli da promaše ni ovaj dan sa njima usklađenim verovanjima i repertoarom filmova... koje danima emituju.
  Nasuprot verovanjima njihovog filmskog urednika - SREĆAN USKRS SVIMA KOJI SLAVE!
  Uz takvu okolinu, zvanično odobrenu, odnosno bez hrabrosti da se zauzme stav od strane 2 Agencije plaćene da se time bave - šta očekivati od mladih, ako ne krađe i nož u stomak?

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Psovke su za loše trenutke...

  pre 54 dana i 6 sati

  NA*EBAĆEŠ! To je reč koju ja u svom komentaru,na svom jeziku, u Srbiji, ne smem da napišem u celosti i razumljivu. A, mogu na nemačkom, francuskom, engleskom, španskom i italijanskom. Pa i na latinskom, ako postoji takva mogućnost.
  Ali - na televiziji je dozvoljena! Upravo toj, javnoj, koju kontrolišu 2 državne Agencije, sa ljudima i platama sigurno preko 150.000 dinara svaki.
  To je "Povratak Munja", zaboga!
  E, pa gospodo "umetnici". Ako vam treba psovka za reklamu - onda vi nemate dobar film!!!

  Oceni komentar:
  1
  13
 • Ivica

  pre 53 dana i 7 sati

  Trgovkinja!

  Oceni komentar:
  2
  0