Upoznajte Almaški kraj iz drugog ugla: Stare priče za novo doba!

Upoznajte Almaški kraj iz drugog ugla: Stare priče za novo doba!

Udruženje „Almašani“ predstavilo je novi digitalni projekat koji bi ovaj stari deo Novog Sada trebalo da prikaže iz malo drugačijeg (insajderskog) ugla - kroz stare gradske priče njegovih stanovnika.

Na prostoru Almaškog kraja, jednog od najstarijih delova Novog Sada, za sada je postavljeno 11 tabli sa QR kodovima koji, kada se skeniraju, na telefon primaoca šalju autentične priče starih stanovnika ovog kraja. Kako kažu iz udruženja, projekat „Priče Almaškog kraja“ zamišljen je kao urbana laboratorija za stanovnike, posetioce i ljubitelje ovog dela Novog Sada, a najavljeno je da će u skorijoj budućnosti biti postavljeno još ovakvih tabli. 


- Almaški kraj je neprepoznat kao stari Novi Sad. Imamo centar, ali ako nekome treba da pokažemo kako se nekada živelo u Novom Sadu i kako je on nekada izgledao, Almaški kraj je jedino mesto gde to može da se vidi. Njegova glavna vrednost je u njegovom neobičnom rasteru i ambijentu, kao u i ljudima koji tu žive, a koji su mahom starosedeoci – objašnjava Nikola Grdinić, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, inače urednik zbornika „Almaški kraj“ objavljenog pre dve godine.

Jedna od zanimljivosti koja plastično opisuje poseban duh ovog kraja su nazivi starih almaških ulica. Tako su u predelu između Matice srpske i Almaške crkve nekada stajale ulica Crnog petla, Mišja ulica, Mesečeva, Jorgovanska, da bi vremenom stare narodne nazive zamenila imena značajnih ličnosti. Ipak, dve ulice su tome odolele - Lađarska i ulica Zemljane ćuprije koje danas, kako možete videti, pate od sve prisutnijeg „sindroma“ loše napisanih tabli. 


Glavno obeležje ovog kraja svakako je čuvena Almaška crkva. Profesor Grdinić istakao je da posle velikog bombardovanja 1848. godine u ovom kraju nije bilo onog velikog uništenja o kojem se obično priča, ali da su zgrade bile oštećene, a nastradala je i kupola Almaške crkve. Današnji toranj je približna rekonstrukcija onog starog. Zanimljivost vezana za Almašku, kao i skoro sve crkve u gradu, je to što su one morale biti građene tako da u njih ne staje više od 150 ljudi.


- 2017. godine obeležićemo 300 godina otkako je ovaj kraj osnovan, a to se desilo tako što su se svi stanovnici iz mesta Almaš, u blizini Turije, kompletno preselili ovde i zauzeli jednu kompaktnu celinu. Njegovo ime je simbolično, poreklom je orijentalno i znači „jabuka“ ili „jabučanik“, a šire gledano, mesto na kome se gajilo voće i povrće. Struktura ovog kraja je nastala u odnosu na njegov teren. Stari Almašani su se vodili tim pravcem da, ako neku prepreku ne mogu da savladaju, oni je zaobiđu. Zato imamo ove kratke i krive ulice koje čine njegov posebni šarm. Nadamo se da će se i sačuvati – zaključio je profesor Grdinić.


Violeta Đerković iz udruženja „Almašani“ kaže da bi ovim projektom istoriju neke stare svakodnevnice voleli da približe mladim, urbanim ljudima i svima onima koje interesuje istorija Novog Sada, kao i to da bi ove table mogle poslužiti kao odličan „alat“ turističkim vodičima. Projektom su obuhvaćene priče sasvim običnih ljudi koji su u ovom kraju živeli i odrastali, a koje će slušaoce povesti u neka stara vremena kada je ovim krajem „protutnjao“ prvi automobil i kada su se svi susedi okupljali u jednoj kući da slušaju „Veselo veče“.

Sa projektom „Priče Almaškog kraja“ možete se upoznati i na njegovom zvaničnom veb-sajtu, gde možete poslušati sve ove priče, ali i dodati svoju.

Inače, udruženje „Almašani“ osnovano je 2005. godine sa ciljem da spasi ovaj kraj od rušenja koje mu je pretilo zbog gradnje novog bulevara. Srećom, do takvog rušenja nikada nije došlo. U ostvarivanju ovog projekta „Almašanima“ su pomogli Fakultet za sport i turizam TIMS, beogradsko udruženje „Tačka komunikacije“ i coworking prostor „Pionirska“.


Za kraj, pozivamo vas da se podsetite i priče o samom nastanku Almaškog kraja iz pera našeg saradnika Zorana Kneževa, a nadamo se da će vam podvig „Almašana“ pomoći da se u ovom kraju više nikad ne izgubite!

Oceni vest:
9
142

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Cvetko

  pre 1278 dana i 8 sati

  Bravo! Tako se piše o gradu koji se voli. Šteta što vi ne pišete na stranicama ovog portala o istoriji Novog Sada.

  Oceni komentar:
  5
  5
RHMZ novosađani JGSP "Novi Sad" bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad isključenje vode jkp lisje vremenska prognoza novi sad Vreme u Srbiji novosadsko porodilište elektrovojvodina isključenja struje servisne informacije štrand bez struje servisne informacije novi sad sahrane Hitna pomoć Isključenje struje raspored sahrana i ispraćaja JKP Vodovod i kanalizacija javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Kać Vreme u Novom Sadu bebe novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad Republički hidrometeorološki zavod betanija