Upoznajte svoja prava: Kako da se besplatno lečite kod privatnika

Upoznajte svoja prava: Kako da se besplatno lečite kod privatnika

Ako ne možete da zakažete specijalistički pregled u državnoj klinici u razumnom roku, možete besplatno da odete i da se pregledate u privatnoj ordinaciji.

Jedan od najvećih problema na koje se pacijenti žale je zakazivanje specijalističkih pregleda po nekoliko meseci unapred.

Ono što većina ne zna, je da postoji uredba da, ukoliko u roku od mesec dana ne obavite specijalistički pregled, od trenutka kada ste dobili uput, imate pravo da se pregledate u privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Ta ustanova koja nije obavila pregled u roku od mesec dana mora da refundira novac.

- Dobili ste uput da vas pregleda ortoped na Banjici, odete i tražite pregled i oni kažu, ne može ranije, zakazujemo vam za 6 meseci. Onda morate da od ustanove iz koje ste došli zatražite potvrdu da niste mogli da se pregledate u roku od mesec dana. Savetujem pacijente da se edukuju i kod Zaštitnika prava pacijenata, kaže direktorka Lekarske komore Srbije dr Vesna Jovanović.

Tako je moguće, na primer, zakazati magnetnu rezonancu. Sve što treba je da odete u Klinički centar i ako vam kažu da ne mogu da vam zakažu snimanje u roku od mesec dana, tražite da vam izdaju potvrdu koju potom nosite u privatnu praksu. Račun vam u tom slučaju refundira upravo Klinički centar.

Ovo se ne odnosi samo na one usluge kod kojih postoje liste čekanja, kao što je ugradnja kuka.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • LOL

  pre 1232 dana i 19 sati

  Ukoliko novac koji ste uplatili privatnoj praksi refundira drzavna ustanova koja nije mogla da uradi pregled a od onog ko vas upucuje trazite potvrdu da vam je pravovremeni pregled onemogucen zasto tu potvrdu nosite i predajete privatnoj praksi. Dali ta privatna ambulanta overava tu potvrdu ili se nesto drugo radi sa tom potvrdom. Molim vas upotpunite tekst da bi ljudi znali postupak. I naravno ne bi bilo lose da se zna koje su to usuge sa listom cekanja za koje ovo nije moguce. Tako nesto nije nigde istaknuto pa ne bi bilo lose i to saznati za koje sve usluge je ovo omoguceno jer prakticno ne postoji pregled koji se moze obaviti u roku od mesec dana, sto onda znaci da skoro svako skoro sve specijaisticke preglede radi privatno. Primera radi nedavno mi se neko od ukucana razboleo u drzavnoj ambulanti smo uspeli obaviti pregled na opstoj praksi sve ostalo smo morali raditi privatno jer nije moglo da se zakaze u periodu ispod 2/4 meseca a pacijent je neprestano krvario nefrolog, urolog, onkolog, kardiolog, internista, pulmolog i pored svih ovih pregleda koji papreno kostaju skoro sve labaratorise nalaze sem odredjivanja krvne grupe smo morali raditi privatno jer ih Higijenski zavod ne radi. Niko nigde nije rekao da na ovo imamo prava!

  Oceni komentar:
  0
  1
 • pera

  pre 1232 dana i 15 sati

  budući da pare treba da refundira državna ustanova koja nije mogla da vasm zakaže pregled u narednih mesec dana, ista ta državna ustanova se pravi blesava i ne želi da izda takvu vrtu potvrde.
  tu je očito reč o tome da teorija i praksa nisu isto!

  Oceni komentar:
  0
  1
horoskop bez struje raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija gradsko groblje servisne informacije novi sad Vreme u Novom Sadu horoskopski znaci protest nevreme sahrane javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija servisne informacije matičar novi sad isključenja struje detelinara Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod elektrovojvodina Vreme u Srbiji betanija Isključenje struje novorođenčad novosađani klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode bebe bez vode