Upoznajte Vidaka Raičevića, najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu

Upoznajte Vidaka Raičevića, najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu

Početak nove akademske godine u ponedeljak je svečano obeležen u Rektoratu Novosadskog univerziteta promocijom najboljih studenata, ali i onih akademaca koji su u različitim kategorijama postigli vrhunske rezultate na evropskim i svetskim takmičenjima.

Najbolji student Univerziteta u Novom Sadu je Vidak Raičević, sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, koji je studije završio sa prosečnom ocenom 10.


VIDAK RAIČEVIĆ rođen je 27. septembra 1993. godine u Novom Sadu. Pohađao je osnovnu školu "Đura Daničić" i gimnaziju "Isidora Sekulić", koje je završio kao đak generacije i nosilac diplome "Vuk Karadžić". Tokom srednjoškolskog obrazovanja učestvuje na republičkim takmičenjima iz matematike, biologije i hemije. Na takmičenjima iz hemije osvaja neka od najviših mesta (VII u prvom, VIII u drugom, II u trećem i III u četvrtom razredu), a osvaja i bronzanu medalju u julu 2012. godine na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Vašingtonu kao član prvog tima Srbije koji je učestvovao na tom takmičenju. Primio je pohvalnice i diplome od Srpskog hemijskog društva, Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, Matice srpske i Kraljevskog Doma Karađorđevića. Od prvog do trećeg razreda polaznik je seminara hemije Istraživačke stanice Petnica.

Osnovne akademske studije hemije na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu upisuje 2012. godine, a završava ih 30. juna 2016. godine sa prosečnom ocenom 10,00, odbranivši diplomski rad pod nazivom "Sinteza i NMR karakterizacija novih 5,6-disupstituisanih derivata androstanskog D-homo laktona".

Tri godine za redom bio je dobitnik izuzetne nagrade za uspeh u toku studija Univerziteta u Novom Sadu. Bio je stipendista Ministarstva prosvete i nauke, uključujući stipendiju za izuzetno nadarene studente, kao i Fonda za mlade talente, kroz stipendiju za 800 najboljih studenata završnih godina. Osvajač je prvog mesta na takmičenju naučnih radova "Primatijada 2015" u oblasti hemija i biohemija, trofeja takmičenja "Cambridge Online Chemistry Challenge" u organizaciji Univerziteta u Kembridžu u dva navrata, 2014. i 2015. godine, a finalista je takmičenja "Fourth International Organic Chemistry Competition" održanog u Libanu u maju 2016. godine. Srpsko hemijsko društvo dedeljuje mu Godišnju nagradu decembra 2016, kada takođe biva proglašen za najboljeg studenta Prirodno-matematičkog fakulteta u školskoj 2015/2016. godini i najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu u školskoj 2015/2016. godini. U maju 2017. godine dobija nagradu fonda Nenada M. Kostića za hemijske nauke za svoj diplomski rad. Na takmičenju "Tenth International Student Chemistry Olympiad" održanom u Iranu u avgustu 2017. godine zauzeo je dvanaesto mesto.

Pored iskustva koje je stekao na Prirodno-matematičkom fakultetu radeći u istraživačkoj grupi prof. dr Marije Sakač, pohađao je naučne prakse u istraživačkoj grupi "Glycogroup" na Institutu za organsku hemiju Tehnološkog univerziteta u Gracu pod mentorstvom prof. dr Tanje Vrodnig (tema istraživanja: "A novel synthetic approach to cyclocarbapentosamines as active site selective ligands for carbohydrate processing enzymes"), i u Laboratoriji za organsku sintezu i analizu na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu pod mentorstvom prof. dr Nika Radulovića (tema istraživanja: "Sinteza biblioteke oksima alkil-ferocenil-ketona i ispitivanje mehanizma njihove pirolize"). Koautor je četiri naučna rada, kao i pet saopštenja na naučnim skupovima od nacionalnog ili međunarodnog značaja.

Učestvovao je u pripremi srednjoškolskih republičkih takmičenja iz hemije od 2013, a član je komisije Srpske hemijske olimpijade od 2014. godine. Saradnik je seminara hemije Istraživačke stanice Petnica i član Srpskog hemijskog društva.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan