Upoznajte Vidaka Raičevića, najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu

Upoznajte Vidaka Raičevića, najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu

Početak nove akademske godine u ponedeljak je svečano obeležen u Rektoratu Novosadskog univerziteta promocijom najboljih studenata, ali i onih akademaca koji su u različitim kategorijama postigli vrhunske rezultate na evropskim i svetskim takmičenjima.

Najbolji student Univerziteta u Novom Sadu je Vidak Raičević, sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, koji je studije završio sa prosečnom ocenom 10.


VIDAK RAIČEVIĆ rođen je 27. septembra 1993. godine u Novom Sadu. Pohađao je osnovnu školu "Đura Daničić" i gimnaziju "Isidora Sekulić", koje je završio kao đak generacije i nosilac diplome "Vuk Karadžić". Tokom srednjoškolskog obrazovanja učestvuje na republičkim takmičenjima iz matematike, biologije i hemije. Na takmičenjima iz hemije osvaja neka od najviših mesta (VII u prvom, VIII u drugom, II u trećem i III u četvrtom razredu), a osvaja i bronzanu medalju u julu 2012. godine na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Vašingtonu kao član prvog tima Srbije koji je učestvovao na tom takmičenju. Primio je pohvalnice i diplome od Srpskog hemijskog društva, Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, Matice srpske i Kraljevskog Doma Karađorđevića. Od prvog do trećeg razreda polaznik je seminara hemije Istraživačke stanice Petnica.

Osnovne akademske studije hemije na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu upisuje 2012. godine, a završava ih 30. juna 2016. godine sa prosečnom ocenom 10,00, odbranivši diplomski rad pod nazivom "Sinteza i NMR karakterizacija novih 5,6-disupstituisanih derivata androstanskog D-homo laktona".

Tri godine za redom bio je dobitnik izuzetne nagrade za uspeh u toku studija Univerziteta u Novom Sadu. Bio je stipendista Ministarstva prosvete i nauke, uključujući stipendiju za izuzetno nadarene studente, kao i Fonda za mlade talente, kroz stipendiju za 800 najboljih studenata završnih godina. Osvajač je prvog mesta na takmičenju naučnih radova "Primatijada 2015" u oblasti hemija i biohemija, trofeja takmičenja "Cambridge Online Chemistry Challenge" u organizaciji Univerziteta u Kembridžu u dva navrata, 2014. i 2015. godine, a finalista je takmičenja "Fourth International Organic Chemistry Competition" održanog u Libanu u maju 2016. godine. Srpsko hemijsko društvo dedeljuje mu Godišnju nagradu decembra 2016, kada takođe biva proglašen za najboljeg studenta Prirodno-matematičkog fakulteta u školskoj 2015/2016. godini i najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu u školskoj 2015/2016. godini. U maju 2017. godine dobija nagradu fonda Nenada M. Kostića za hemijske nauke za svoj diplomski rad. Na takmičenju "Tenth International Student Chemistry Olympiad" održanom u Iranu u avgustu 2017. godine zauzeo je dvanaesto mesto.

Pored iskustva koje je stekao na Prirodno-matematičkom fakultetu radeći u istraživačkoj grupi prof. dr Marije Sakač, pohađao je naučne prakse u istraživačkoj grupi "Glycogroup" na Institutu za organsku hemiju Tehnološkog univerziteta u Gracu pod mentorstvom prof. dr Tanje Vrodnig (tema istraživanja: "A novel synthetic approach to cyclocarbapentosamines as active site selective ligands for carbohydrate processing enzymes"), i u Laboratoriji za organsku sintezu i analizu na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu pod mentorstvom prof. dr Nika Radulovića (tema istraživanja: "Sinteza biblioteke oksima alkil-ferocenil-ketona i ispitivanje mehanizma njihove pirolize"). Koautor je četiri naučna rada, kao i pet saopštenja na naučnim skupovima od nacionalnog ili međunarodnog značaja.

Učestvovao je u pripremi srednjoškolskih republičkih takmičenja iz hemije od 2013, a član je komisije Srpske hemijske olimpijade od 2014. godine. Saradnik je seminara hemije Istraživačke stanice Petnica i član Srpskog hemijskog društva.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp lisje matična knjiga rođenih servisne informacije novosađani novosadsko porodilište JGSP "Novi Sad" novorođenčad porodilište raspored sahrana novi sad horoskopski znaci štrand radosne vesti bebe bez vode horoskop gradsko groblje bez struje isključenja struje jkp novosadska toplana Miloš Vučević elektrovojvodina havarija na vodovodu sahrane dunav EPS betanija almaško groblje servisne informacije novi sad vremenska prognoza novi sad RHMZ