UPOZORENJE: Fekalne vode ponovo natapaju podzemlje Tvrđave

UPOZORENJE: Fekalne vode ponovo natapaju podzemlje Tvrđave

Članovi udruženja Urbani gerila ratnici iz podzemlja (UGRIP) primetili su ovih dana fekalije koje se izlivaju i natapaju podzemlje Petrovaradinske tvrđave, te apeluju da se ovaj problem što pre reši, a Tvrđava sačuva od ovog vida uništavanja.

Članovi udruženja UGRIP, istražujući Petrovaradinsku tvrđavu, primetili su brojne probleme, tone smeća, pregrađene delove podzemlja, kao i kanalizaciju koja natapa ovaj kulturni i turistički objekat, javila je lokalna televizija "Kanal 9"

- Pored fekalnih otpada, mi iz milošte zovemo tog našeg neprijatelja "fek art", jer fek art je zapravo zbir svih onih ateljea i institucija koje su gore posadili svoje ateljee i svoje stambene jedinice iz kojih ispuštaju svoje fekalne otpade, kanalizaciju u kontraminski sistem, koji, da podsetim građanstvo, jedini je pravi brend Srbije, odnosno ono što su nam u amanet ostavili velikani, a to je da imamo ispred sebe najveći i najočuvaniji kontraminski sistem na svetu, koji je postao, nažalost, najveća kanalizacija u Srbiji, odnosno najveći otpad koji je, eto, prepušten onome čemu smo mi stali na put  – izjavo je za TV "Kanal 9" Leon Šurbanović iz udruženja UGRIP.

Šurbanović smatra da je razlog nastanka ovakvih kanalizacija na Tvrđavi, prvenstveno neznanje onih koji su pravili ateljee.

- Rešenje je jednostavno. Da Tvrđava nije vlasništvo umetnika, nije vlasništvo ljudi koji imaju tu jedinstveni matični broj na adresi na kulturno-istorijskom spomeniku, jer vidite, da smo bilo gde u inostranstvu, u svetu, tu niko ne bi mogao da živi, da pravi septičku jamu. Tako da je pravo i jedinstveno rešenje da Tvrđava ne bude njihova, ne bude ni vlasništvo svih onih koji su uzurpirali i uzeli, nego Tvrđava je naša. Ne naša kao Udruženja građana, nego moja, tvoja, svih nas građana Novog Sada koji treba da je samo stave u pogon i da bude jedan od najvećih turističkih potencijala ove zemlje – naveo je Šurbanović za novosadsku TV stanicu "Kanal 9".

Izvor: "Kanal 9"

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

RHMZ dnevni horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadska policija jkp lisje betanija novosadsko porodilište mup novi sad raspored sahrana novi sad crna hronika novorođenčad sahrane novi sad sremski karlovci Elektrodistribucija Novi Sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenja struje isključenje vode Republički hidrometeorološki zavod Vreme u Novom Sadu Isključenje struje horoskop raspored sahrana i ispraćaja JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina servisne informacije novosađani bebe bez vode servisne informacije novi sad horoskopski znaci