UPOZORENJE: Fekalne vode ponovo natapaju podzemlje Tvrđave

UPOZORENJE: Fekalne vode ponovo natapaju podzemlje Tvrđave

Članovi udruženja Urbani gerila ratnici iz podzemlja (UGRIP) primetili su ovih dana fekalije koje se izlivaju i natapaju podzemlje Petrovaradinske tvrđave, te apeluju da se ovaj problem što pre reši, a Tvrđava sačuva od ovog vida uništavanja.

Članovi udruženja UGRIP, istražujući Petrovaradinsku tvrđavu, primetili su brojne probleme, tone smeća, pregrađene delove podzemlja, kao i kanalizaciju koja natapa ovaj kulturni i turistički objekat, javila je lokalna televizija "Kanal 9"

- Pored fekalnih otpada, mi iz milošte zovemo tog našeg neprijatelja "fek art", jer fek art je zapravo zbir svih onih ateljea i institucija koje su gore posadili svoje ateljee i svoje stambene jedinice iz kojih ispuštaju svoje fekalne otpade, kanalizaciju u kontraminski sistem, koji, da podsetim građanstvo, jedini je pravi brend Srbije, odnosno ono što su nam u amanet ostavili velikani, a to je da imamo ispred sebe najveći i najočuvaniji kontraminski sistem na svetu, koji je postao, nažalost, najveća kanalizacija u Srbiji, odnosno najveći otpad koji je, eto, prepušten onome čemu smo mi stali na put  – izjavo je za TV "Kanal 9" Leon Šurbanović iz udruženja UGRIP.

Šurbanović smatra da je razlog nastanka ovakvih kanalizacija na Tvrđavi, prvenstveno neznanje onih koji su pravili ateljee.

- Rešenje je jednostavno. Da Tvrđava nije vlasništvo umetnika, nije vlasništvo ljudi koji imaju tu jedinstveni matični broj na adresi na kulturno-istorijskom spomeniku, jer vidite, da smo bilo gde u inostranstvu, u svetu, tu niko ne bi mogao da živi, da pravi septičku jamu. Tako da je pravo i jedinstveno rešenje da Tvrđava ne bude njihova, ne bude ni vlasništvo svih onih koji su uzurpirali i uzeli, nego Tvrđava je naša. Ne naša kao Udruženja građana, nego moja, tvoja, svih nas građana Novog Sada koji treba da je samo stave u pogon i da bude jedan od najvećih turističkih potencijala ove zemlje – naveo je Šurbanović za novosadsku TV stanicu "Kanal 9".

Izvor: "Kanal 9"

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan