UPOZORENJE IZ "VODOVODA": Ispuštanje nafte u kanalizaciju može dovesti do ekološke katastrofe

UPOZORENJE IZ "VODOVODA": Ispuštanje nafte u kanalizaciju može dovesti do ekološke katastrofe

U poslednjih deset dana ekipe JKP "Vodovod i kanalizacija" dva puta su registrovale izlivanje nafte u gradsku kanalizaciju.

Kako se navodi u saopštenju ovog gradskog preduzeća, trećina bazena crpne stanice GC – 2 (Beogradski kej, kod Žeželjevog mosta) ispunjenja je ovom materijom, za koju su inspektori za zaštitu životne sredine utvrdili da je nafta. Za sada nije ustanovljeno koje ispustio ovu tečnost u kanalizacioni sistem.

S obzirom na to da JKP "Vodovod i kanalizacija" nema opremu za izvlačenje opasnih materija iz bazena, odmah je od NIS-a zatražena pomoć. Očekuje se da njihova ekipa stigne iz Beograda, izvuče naftu iz GC – 2 i reši je se u skladu sa zakonom.

- Zbog brze i pravovremene intervencije naših ekipa, za sada ne postoji opasnost od izlivanja nafte u Dunav. Međutim, ukoliko bi došlo do učestalijih ispuštanja u gradsku kanalizaciju većih količina ove štetne materije, pumpa bi automatski povukla naftu i ispustila je u Dunav. Osim ekološke štete, pokvarila bi se i pumpa, što bi naravno ugrozilo rad GC – 2 i funkcionisanje kanalizacione mreže kao i samog Novog Sada – navodi se u saopštenju gradskog vodosnabdevača.

JKP "Vodovod i kanalizacija" apelovalo je na sve sugrađane, preduzeća i kompanije da ne ispuštaju tečnosti i bacaju predmete u kanalizaciju, kojima tu nije mesto ni po jednom osnovu. Kako se dalje navodi, takvi necivilizovani potezi mogu dovesti do ozbiljnih problema, pa čak i katastrofa, kojih pojedinci nisu ni svesni jer da jesu – ne bi to radili.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan