UPOZORENJE: Novosadske privatne firme otimaju se za posao upravnika zgrade

UPOZORENJE: Novosadske privatne firme otimaju se za posao upravnika zgrade

Skrenuta pažnja na nekorektno i neprofesionalno ponašanje pojedinih gradskih preduzetnika.

Kako upozoravaju na Fejsbuk stranici "Udruženje stambenih zajednica Grada Novog Sada", u poslednje vreme u našem gradu je uočena pojava da neke firme i preduzetnici – poput, navodi se, "House Mana" d.o.o., "Cakum Pakum" d.o.o. i drugih – idu po zgradama i pod vidom "prezentacije usluga profesionalnog upravnika zgrade" ili "prezentacija profesionalnog upravljanja stambenim zajednicama", zakazuju sami – pa čak i uznemiravaju stanare zgrade idući od vrata do vrata – termine u stambenim zgradama za svoje navodne "prezentacije".
 
- Na tim navodnim "prezentacijama" oni unapred nose sačinjene tabele i obrasce za potpisivanje zapisnika da je održana konstitutivna skupština stambene zajednice, izabran profesionalni upravnik zgrade iz te firme ili radnje (preduzetnik) koja vrši prezentaciju, a da pri tome namerno ili nenamerno nisu ni proverili da li ta stambena zajednica ima još u mandatu legalno izabranog zastupnika, punomoćnika stambene zgrade – kaže se u saopštenju.
 
 
Da podsetimo, u skladu sa odredbama Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, sve zgrade imaju rok do 12. decemra 2017. godine da održe sednice, izaberu upravnike ili profesionalne upravnike i upišu se u Registar stambenih zajednica.
 
U skladu sa ovim Zakonom, navodi se, jedino ovlašćena je Privredna komora Srbije, koja je juna meseca počela da organizuje sedmodnevne obuke za profesionalne upravnike zgrada, a prvi, pismeni deo ispita održan je u ponedeljak, 24. jula. To znači, da u Republici Srbiji još ne postoji licencirani profesionalni upravnik zgrada – koji je položio pismeni i usmeni ispit, a potom upisan u Registar profesionalnih upravnika zgrada u PKS.
 
- Iz napred navedenih razloga, krajnje je nekorektno i neprofesionalno (upotrebili smo blage reči) za ono što rade gore navedene firme i pojedini predzetnici! Šta oni rade? Probaju da otmu "leb" – posao drugim ljudima, koji su tu još u mandatu zastupnici-punomoćnici i u toku su polaganja u PKS za profesionalne upravnike zgrada (u međuvremenu su, koji nisu imali, registrovali i svoje firme ili postali preduzetnici) – kaže se na stranici "Udruženje stambenih zajednica Grada Novog Sada" i dodaje:
 
- Moramo se držati nekog profesionalnog kodeksa ponašanja i osnovnih etičkih i moralnih normi, a ne da se sami "na silu namećemo" po stambenim zajednicama i sami zakazujemo sednice skupština stambenih zajednica (u formi "prezentacije") kako bi preoteli posao nekom ko tu već radi.
Oceni vest:
3
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Zoran

  pre 2023 dana i 22 sata

  Kod nas u zgradi (koja ima 4 ulaza) Houseman je preuzeo upravljanje skupštinom stanara pre godinu i po dana. Navodno, bilo je dovoljno da se 51% vlasnika stanova izjasni da prihvataju Houseman (koji je osnovan samo 5 meseci ranije, u julu 2015) za upravljanje skupštinom stanara što su oni i ostvarili, od vrata do vrata kako je rečeno u tekstu. Lično, nisam bio za to, a na pitanje gde je spisak stanara koji su svojim potpisom prihvatili njihovu ponudu, rečeno mi je da se to može videti u njihovim prostorijama u Omladinskog Pokreta 9... Za ovih godinu i po dana ništa se nije promenilo osim što 150 din. (po domaćinstvu) plaćamo Houseman-u, a 150 din. ide u zajednički fond skupštine stanara (ukupno 300 din. preko Informatike.). Neko je spreman dočekao zakon o stanovanju i održavanju zgrada... Ista priča se može primeniti i na navalu firmi za održavanje zgrada.

  Oceni komentar:
  1
  7
 • Grbavica

  pre 1469 dana i 18 sati

  Stanar sam u zgradi sa 1 ulazom i 28 stanova, godinu dana vec imamo problema sa firmom *** cenzurisano *** - izbegavajte ih u sirokom luku.

  Oceni komentar:
  1
  1