Upozorenje srpskog hirurga: Ortopedske cipelice su loše za stopala mališana

Upozorenje srpskog hirurga: Ortopedske cipelice su loše za stopala mališana

Doktor Ljubomir Georgijević, specijalista za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, obratio se na Fejsbuku roditeljima koji imaju bebe i mlađu decu i objasnio zablude u koje se odavno pogrešno veruje.

Preskupe dečije cipelice sa anatomskim uloškom ne rešavaju problem ravnih stopala kod dece, naprotiv – smetaju pravilnom razvoju i izazivaju problem ravnih stopala, poručio je roditeljima doktor Ljubomir Georgijević, specijalista za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju.

Dr Georgijević je radio je na dečijem odeljenju "Instituta Banjica" ceo svoj radni vek, a načelnik dečijeg odeljenja koje je imalo kapacitet od 126 postelja bio je više od dvadeset godina. Kaže da je izvršio veliki broj operacija na dečijim stopalima zbog kongenitalnih anomalija ali i stečenih deformiteta.

- Kao dokazani stručnjak, moram da reagujem na skorašnje tekstove objavljene u nekim novinama o navodnoj neškodljivosti cipelica za malu decu – napisao je dr na svom Fejsbuk profilu.

- Dete se rađa sa stopalom koje sa plantarne strane (tabanske) ima debeo masni sloj, a što na prvim pregledima neki neiskusni pedijatri proglašavaju ravnim stopalima. Takva konfiguracija dečijeg stopala je najnormalnija, jer je masni sloj ispod kože predviđen da štiti dublje slojeve od moguće povrede u najranijem periodu nakon prohodavanja pa sve do četvrte godine života – objasnio je dr Georgijević.

On je dodao da će u tom životnom periodu dete stati bosom nogom na svaki predmet na podlozi jer nema životnog iskustva. Iskustvo stiče polako i kada bude imalo četiri godine jasno će razlikovati opasne predmete na podlozi. U prvim danima nakon prohodavanja staće i na staklo i svaki drugi predmet koji će ga povrediti, ali ubod će povrediti kožu, a završiće se u masnom tkivu, bez povređivanja dubljih slojeva, ali će ujedno biti i novo životno iskustvo.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Republički hidrometeorološki zavod Hitna pomoć RHMZ vremenska prognoza novi sad raspored sahrana novi sad štrand bez struje Isključenje struje novorođenčad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija banovina novi sad elektrovojvodina betanija raspored sahrana i ispraćaja Elektrodistribucija Novi Sad Vreme u Novom Sadu isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novosadsko porodilište sahrane JGSP "Novi Sad" isključenje vode jkp lisje bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad novosađani bebe Vreme u Srbiji