Upozorenje srpskog hirurga: Ortopedske cipelice su loše za stopala mališana

Upozorenje srpskog hirurga: Ortopedske cipelice su loše za stopala mališana

Doktor Ljubomir Georgijević, specijalista za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, obratio se na Fejsbuku roditeljima koji imaju bebe i mlađu decu i objasnio zablude u koje se odavno pogrešno veruje.

Preskupe dečije cipelice sa anatomskim uloškom ne rešavaju problem ravnih stopala kod dece, naprotiv – smetaju pravilnom razvoju i izazivaju problem ravnih stopala, poručio je roditeljima doktor Ljubomir Georgijević, specijalista za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju.

Dr Georgijević je radio je na dečijem odeljenju "Instituta Banjica" ceo svoj radni vek, a načelnik dečijeg odeljenja koje je imalo kapacitet od 126 postelja bio je više od dvadeset godina. Kaže da je izvršio veliki broj operacija na dečijim stopalima zbog kongenitalnih anomalija ali i stečenih deformiteta.

- Kao dokazani stručnjak, moram da reagujem na skorašnje tekstove objavljene u nekim novinama o navodnoj neškodljivosti cipelica za malu decu – napisao je dr na svom Fejsbuk profilu.

- Dete se rađa sa stopalom koje sa plantarne strane (tabanske) ima debeo masni sloj, a što na prvim pregledima neki neiskusni pedijatri proglašavaju ravnim stopalima. Takva konfiguracija dečijeg stopala je najnormalnija, jer je masni sloj ispod kože predviđen da štiti dublje slojeve od moguće povrede u najranijem periodu nakon prohodavanja pa sve do četvrte godine života – objasnio je dr Georgijević.

On je dodao da će u tom životnom periodu dete stati bosom nogom na svaki predmet na podlozi jer nema životnog iskustva. Iskustvo stiče polako i kada bude imalo četiri godine jasno će razlikovati opasne predmete na podlozi. U prvim danima nakon prohodavanja staće i na staklo i svaki drugi predmet koji će ga povrediti, ali ubod će povrediti kožu, a završiće se u masnom tkivu, bez povređivanja dubljih slojeva, ali će ujedno biti i novo životno iskustvo.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan