UPOZORENJE STRUČNJAKA: Prepečen tost može postati kancerogen

UPOZORENJE STRUČNJAKA: Prepečen tost može postati kancerogen

Prepečen hleb, preterano prženi ili pečeni krompiri nose rizik od raka, upozorili su u kampanji britanski sanitarni zvaničnici, koji su ukazali na kancerogena svojstva koja se pojavljuju u preterano kuvanim namirnicama.

Zagoreli ili zatamneli delovi namirnica u tim slučajevima sadrže akrilamid, hemijsko jedinjenje koje su 2002. švedski naučnici identifikovali kao potencijalno kancerogeno.

Britanska agencija za bezbednost ishrane (FSA) navela je da se akrilamid formira u hrani bogatoj amidonom kao što je krompir i hleb, pri kuvanju na visokoj temperaturi.

Kako bi se smanjila na minimum izloženost toj hemijskoj supstanci, FSA predlaže da se kuvanje namirnica ograniči i daje potrošačima malo vizuelno uputstvo – volite više boju zlata od braon boje, što je znak predugog kuvanja.

FSA navodi da većina ljudi nije upućena u postojanje akrilamida i izražava nadu da će ovom kampanjom sugerisati ljudima da smanje njegovo konzumiranje.

Pokretanje kampanje posebno je primećeno u britanskim medijima, tako da se danas BBC pitao da li se treba "odreći tosta".

Tabloid "Dejli Mejl" je sa svoje strane nastojao da umiri čitaoce tvrdeći, uz pomoć stručnjaka, da osim ako ne jedu 320 komada tosta dnevno dobro prepečen tost nije posebno opasan.

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) navela je da podaci proizašli iz proučavanja životinja pokazuju da su akrilamid, i njen metabolit glicamid, kancerogeni i genotoksični.

U studijama na čoveku ne mogu sa sigurnošću da se izvuku zaključci da izloženost hrani s akrilamidom izaziva rak.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan