UPOZORENJE TAKSISTIMA: Kažnjiva dodatna naplata za prevoz životinja

UPOZORENJE TAKSISTIMA: Kažnjiva dodatna naplata za prevoz životinja

U Gradskom cenovniku usluga taksi prevoza u Novom Sadu zvanično ne postoji cena po kojoj bi se naplaćivala vožnja kućnih ljubimaca pa ipak, kako su novinari "Dnevnika" razgovarajući s nekim gradskim taksi prevoznicima saznali, psi, mačke i ostale životinje najčešće nisu dobrodošli u vozilima.

Kako kažu, zbog uništavanja opreme, fleka ili dlaka koje životinje ostavljaju u vozilu, taksisti nisu srećni kada treba da ih prevoze. Po njihovim rečima, to da li će ih prevoziti i da li će njihovim vlasnicima prevoz dodatno biti naplaćen, ostavlja se na volju vozača taksija.

Glavni inspektor za saobraćaj i puteve Siniša Vujinović rekao je za "Dnevnik" da je svaka dodatna naplata usluge taksi prevoza, koja ne postoji u cenovniku, nepropisna i podleže kažnjavanju.

- U članu 24 Odluke o taksi prevozu putnika navedeno je da se taksi vozilom korisnici s kućnim ljubimcem ne mogu prevoziti bez pristanka vozača, a takav prevoz se ne naplaćuje dodatno na redovnu cenu taksi prevoza – istakao je Vujinović, dodajući da je prevoz korisnika s kućnim ljubimcima u taksi vozilima zvanično dozvoljen.

Ni jedno taksi udruženje u gradu nema posebna vozila koja prevoze životinje, niti posebna obeležja za to. Međutim, postoje udruženja koja se već duže oglašavaju u javnosti kao neko ko rado prevozi ljubimce. Jedno od njih je i taksi udruženje "Maksi Novosađani" čiji je direktor Josip Kopestinski kazao da su njihovi vozači i pre gradske odluke da se prevoz kućnim ljubimcima ne naplaćuje, besplatno prevozili životinje.

- Mi smo pet friendly udruženje i poznato je da rado prevozimo ljubimce u svojim vozilima, iako naši vozači imaju pravo da ne prime životinje u svoja vozila – kazao je Kopestinski za "Dnevnik", dodajući da vlasnici kućnih ljubimaca moraju najpre operaterima prilikom pozivanja naglasiti da žele prevoz sa svojim ljubimcima. - Taksisti mogu odbiti da ih prevoze jer se neki boje, neki ne žele da ih prevoze jer životinje mogu da oštete vozilo ili ostave nered za sobom, ali najpre je važno reći da je nama bitna bezbednost u saobraćaju, a ona ponekad prevozom kućnih ljubimaca može biti ugrožena.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

 

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan