Uprava carina: Najčešće se krijumčare zlato, novac i droga

Uprava carina: Najčešće se krijumčare zlato, novac i droga

Uprava carine je od početka godine u budžet Republike Srbije prosledila rekordnih 225 milijardi dinara, a prednjači naplata PDV-a pri uvozu.

Ubiranje carinskih prihoda povećano je za 50 odsto u odnosu na 2013. godinu, čime je Uprava carine već premašila polovinu plana za ovu godinu, prenose "Novosti".

Porasla je i efikasnost u otkrivanju krijumčarene robe, što je, kako kažu, rezultat bolje organizacije, savremene opreme i dobre obuke carinika.

Sve što je vrednije od 100 evra, a kopnom, vodom ili vazduhom stigne na neki od 76 graničnih prelaza, carini se.

- Na taj način mi smo ostvarili plan naplate u budžet za 51 odsto, već za pet meseci, a u odnosu na prošlu godinu bolji smo za 13 odsto. Prošle godine naplatili smo 500 milijardi dinara, što bi značilo da je svaki drugi dinar koji je naplaćen obezbedila carinska služba – rekla je Snežana Karanović, pomoćnica direktora Sektora za carinske postupke.

Pred carinicima su dva na prvi pogled suprostavljena zadatka, da omoguće brz promet putnika i robe uz sprečavanje zloupotreba. Najčešće se krijumčare zlato, novac i droga, a načini za to su neiscrpni.

Načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Ivan Ribić kaže da su nedavno sprečili krijumčarenja marihuane koja je bila sakrivena u žutim delovima kinder jajeta.

- Takođe smo nalazili oružje koje je bilo sakriveno u pečenom piletu, nalazili smo određenu količinu droge u punđi devojke u tri sata ujutro na jednom graničnom prelazu, nalazi smo toster koji je bio pun basnoslovno skupih satova – istakao je Ribić.

Sve što se zapleni prodaje se na javnim licitacijama koje organizuje Uprava carina, dok se devize za koje se sumnja da su stečene nelegalno prosleđuju u budžet.

Pored zaplene, akciza i uvoznog PDV-a, značajna sredstva ostvaruju se i od carinskih dažbina.

Kompletan tekst može se pročitati na portalu "Novosti".

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan