UPRAVA CARINA: Novosađanka pokušala da prokrijumčari sat vredan 12.000 evra

UPRAVA CARINA: Novosađanka pokušala da prokrijumčari sat vredan 12.000 evra

Carinici su na aerodromu "Nikola Tesla" sprečili krijumčarenje luksuznog sata vrednog preko 12.000 evra, saopštila je danas Uprava carina.

Ručni sat marke "Hubolt Big Bang" otkriven je 12. maja u prtljagu Novosađanke koja je doputovala letom iz Frankfurta.

Ona je zaustavljena u zelenom kontrolnom prolazu kroz koji prolaze putnici koji nemaju ništa da prijave za carinjenje.

Ubrzo je otkriveno da u ručnom prtljagu nosi luksuzni ručni sat čija je vrednost 12.400 evra i to u originalnoj kesi, sa potvrdom o povraćaju poreza sa aerodroma u Frankfurtu.

- Podsećamo putnike da državljani Republike Srbije imaju povlasticu za unos robe u vrednosti do 100 evra u dinarskoj protivrednosti. Putnici sa sobom mogu nositi i robu vredniju od navedenog limita, ali onda ta roba podleže naplati dažbina – ističe se u saopštenju.

Ukoliko građani sa sobom nose robu do ukupne vrednosti od 3.000 evra u dinarskoj protivrednosti, za koju je jasno da je namenjena za lične potrebe, a ne za dalju preprodaju, na granici će biti primenjen tzv. "skraćeni carinski postupak", koji se sprovodi uz jedinstvenu stopu carine od 10 odsto i stopu PDV koja je u najvećem broju slučajeva iznosi 20 odsto.

Ukoliko je roba, pak, vrednija od 3.000 evra, ona će biti ocarinjena u redovnom carinskom postupku, ističe se u saopštenju Uprave carina.

Oceni vest:
1
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan