Uprava carina: Saveti za izbegavanje gužvi na prelazima

Uprava carina: Saveti za izbegavanje gužvi na prelazima

Sezona je godišnjih odmora, pa je i putnika sve više na graničnim prelazima.

Jedan od udarnih vikenda u špicu letnje sezone je već za nama, ali se ista slika očekuje i u nekoliko narednih. Zbog toga, Uprava carina daje korisne savete koji mogu da vam olakšaju putovanje.

Koristite manje opterećene prelaze

Kako bi izbegli gužvu i skratili čekanje, građani bi trebalo da koriste manje frekventne granične prelaze.

Ukoliko putujete preko Mađarske, to su prelazi Horgoš 2, Bački Vinogradi, Bajmok, Đala, čije će radno vreme biti produženo do 29. jula do 22 časa, a od 1. do 7. avgusta od 7 do 24 časa.

Ako putujete prema jugu, pored prelaza Preševo na granici sa Severnom Makedonijom možete se odlučiti za Prohor Pčinjski.

Najfrekventniji prelaz prema Crnoj Gori je prelaz Gostun, preko koga je samo tokom proteklog vikenda prešlo oko 50.000 putnika, preko 10.000 automobila, kao i više od 300 autobusa. Prema rečima carinika angažovanih na ovom prelazu, stvaranje gužvi je vrlo nepredvidivo, jer se one dešavaju u talasima. Primetno je, međutim, da su češće tokom vikenda i noću. Do crnogorskog primorja možete doći i preko prelaza Jabuka i Špiljani koji su u funkciji 24 časa, piše RTS.

Ako putujete ka Bugarskoj, na Crno more ili preko te susedne zemlje u Tursku, najverovatnije ćete koristiti granični prelaz Gradina, za koji gotovo i da nema adekvatne zamene.

Prelazi sa susednom Rumunijom ne spadaju u one koji su opterećeni brojem putnika tokom letnje sezone.

Uprava carina savetuje da se za put prema zapadu umesto Batrovaca i Gradine na hrvatskoj granici, odlučite za prelaze Ljubu ili Sot.



Izbegavajte dane kada su uobičajene smene turista

Gužva je najveća u jutarnjim časovima, najviše između tri i sedam časova ujutru. Ponekad je izvesno zadržavanje moguće i na okolnim, manje opterećenim prelazima, jer se formira kolona automobila lokalnog stanovništva koje u to vreme odlazi na posao u susednu državu, ukazuju iz Uprave carina, a prenosi RTS.

Iz Carine poručuju da se izbegavaju putovanja u dane vikenda, tačnije, od petka posle podne do nedelje ujutru. Dobro je znati i da se veće gužve stvaraju i onim danima kada je uobičajena smena turista, poput 1. i 10. u mesecu.

Građani u svakom trenutku mogu da prate stanje na najfrekventnijim prelazima preko sajta AMSS, gde nadzorne kamere u realnom vremenu prikazuju trenutnu sliku zadržavanja.

Šta je dozvoljeno, a šta nije za prenos preko granice i u kojoj količini, možete pročitati u brošuri ''Vodič za putnike'', na sajtu Uprave carina.  

Detaljnije o tome kako stići do manje frekventnih prelaza, možete pročitati ovde

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan