UPRAVNIK U SVAKOJ ZGRADI: Kakve nam novine donosi novi Zakon o stanovanju

UPRAVNIK U SVAKOJ ZGRADI: Kakve nam novine donosi novi Zakon o stanovanju

Novi zakon usvojen u Vladi Srbije, a do kraja meseca ide u skupštinu.

Kako pišu "Novosti", po novom Zakonu o stanovanju svaka zgrada će imati svog upravnika, a ako stanari ne mogu da izaberu jednog od komšija da to obavlja, u njihove zgrade će biti uvedena prinudna uprava. Svi stanari će morati da izdvajaju sredstva za održavanje zajedničkog objekta i plaćanje profesionalog upravnika, a onima koji to ne budu želeli na vrata bi mogli da zakucaju izvršitelji. Vlasnicima stanova koji ne budu plaćali mesečno održavanje zgrade preti kazna –  od 5.000 do 50.000 dinara.

Takođe, opštine i gradovi će popisati sve skupštine stanara, a objedinjene podatke će slati Republičkom geodetskom zavodu. U opštinama će biti uveden princip jednošalterskog sistema za upis u registar.

- Zakon će uvesti prinudnu upravu tamo gde nema sloge stanara, a upravnici će biti izabrani sa spiska Privredne komore Srbije, koja će biti zadužena za njihovu obuku – objašnjava za ovaj beogradski list Jovanka Atanacković, pomoćnica ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture.

- Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada ne uvodi nove namete stanarima koji se i sada odgovorno ponašaju. Po donošenju zakona obaveza lokalnih samouprava u Srbiji će biti da propišu minimum sume koja će se izdvajati za održavanje zgrada na njihovoj teritoriji, a u skladu sa socijalnim statusom lokalnog stanovništva – dodala je ona za "Novosti".

Kazne za nepoštovanje novog zakona naplaćuju se ako, na primer, stanari gomilaju smeće, ostavljaju bicikl, kolica i druge stvari ispred svojih vrata i tako zatvaraju prolaz komšijama. Ista sankcija preti i onima koji ne dozvole prolaz majstorima kroz svoj stan.

Poseban segment vezan je za stanodavce, koji će morati u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu sa podstanarom da upravniku zgrade dostave podatke o zakupcu. Najmanje pet hiljada moglo bi da košta stanare koji se ni posle rešenja inspektora ne pridržavaju propisanog kućnog reda, odnosno puštaju glasnu muziku, prave buku ili renoviraju stan u vreme koje za to nije predviđeno. Kazne su propisane i u slučaju kada stanari oštete delove zgrade, zidove, vrata ili prozore.

Predviđene su i kazne za stambenu zajednicu, odnosno skupštinu stanara. Inspektor im može naplatiti od 50.000 do dva miliona dinara. Ista sankcija propisana je i za profesionalne upravnike, ukoliko rade bez licence ili nisu prijavljeni.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan