UPRAVNIK U SVAKOJ ZGRADI: Kakve nam novine donosi novi Zakon o stanovanju

UPRAVNIK U SVAKOJ ZGRADI: Kakve nam novine donosi novi Zakon o stanovanju

Novi zakon usvojen u Vladi Srbije, a do kraja meseca ide u skupštinu.

Kako pišu "Novosti", po novom Zakonu o stanovanju svaka zgrada će imati svog upravnika, a ako stanari ne mogu da izaberu jednog od komšija da to obavlja, u njihove zgrade će biti uvedena prinudna uprava. Svi stanari će morati da izdvajaju sredstva za održavanje zajedničkog objekta i plaćanje profesionalog upravnika, a onima koji to ne budu želeli na vrata bi mogli da zakucaju izvršitelji. Vlasnicima stanova koji ne budu plaćali mesečno održavanje zgrade preti kazna –  od 5.000 do 50.000 dinara.

Takođe, opštine i gradovi će popisati sve skupštine stanara, a objedinjene podatke će slati Republičkom geodetskom zavodu. U opštinama će biti uveden princip jednošalterskog sistema za upis u registar.

- Zakon će uvesti prinudnu upravu tamo gde nema sloge stanara, a upravnici će biti izabrani sa spiska Privredne komore Srbije, koja će biti zadužena za njihovu obuku – objašnjava za ovaj beogradski list Jovanka Atanacković, pomoćnica ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture.

- Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada ne uvodi nove namete stanarima koji se i sada odgovorno ponašaju. Po donošenju zakona obaveza lokalnih samouprava u Srbiji će biti da propišu minimum sume koja će se izdvajati za održavanje zgrada na njihovoj teritoriji, a u skladu sa socijalnim statusom lokalnog stanovništva – dodala je ona za "Novosti".

Kazne za nepoštovanje novog zakona naplaćuju se ako, na primer, stanari gomilaju smeće, ostavljaju bicikl, kolica i druge stvari ispred svojih vrata i tako zatvaraju prolaz komšijama. Ista sankcija preti i onima koji ne dozvole prolaz majstorima kroz svoj stan.

Poseban segment vezan je za stanodavce, koji će morati u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu sa podstanarom da upravniku zgrade dostave podatke o zakupcu. Najmanje pet hiljada moglo bi da košta stanare koji se ni posle rešenja inspektora ne pridržavaju propisanog kućnog reda, odnosno puštaju glasnu muziku, prave buku ili renoviraju stan u vreme koje za to nije predviđeno. Kazne su propisane i u slučaju kada stanari oštete delove zgrade, zidove, vrata ili prozore.

Predviđene su i kazne za stambenu zajednicu, odnosno skupštinu stanara. Inspektor im može naplatiti od 50.000 do dva miliona dinara. Ista sankcija propisana je i za profesionalne upravnike, ukoliko rade bez licence ili nisu prijavljeni.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode bebe tajne horoskopa Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište RHMZ Elektrodistribucija Novi Sad horoskop novi sad vremenska prognoza novi sad betanija novorođenčad servisne informacije novi sad odbojkaši vojvodine isključenje vode zdravlje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Srbija elektrovojvodina vojvodina ns seme bez struje isključenja struje istraživanje Vreme u Novom Sadu OK Vojvodina novosađani horoskopski znaci Republički hidrometeorološki zavod klinika za ginekologiju i akušerstvo