Uprkos crvenoj tečnosti kupanje u Dunavu bezbedno

Uprkos crvenoj tečnosti kupanje u Dunavu bezbedno

Uprkos izlivanju crvene tečnosti Dunav je i dalje pogodan za kupanje, jer nije promenjen njegov hemisjki sastav, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Stručnjaci te zdravstvene ustanove analizirali su vodu na Štrandu, Oficircu, plaži u Futogu i na Begečkoj jami. 

U vodi je pronađena velika količina bakterija, a naročito ešerihije koli, što je pokazatelj da je Dunav sveže fekalno zagađen, ali takva zagađenja bila su prisutna i pre izlivanja crvene tečnosti, pa iz Instituta preporučuju obavezno tuširanje nakon kupanja u Dunavu.

Analiza crvene tečnosti dokazala je prisustvo elemenata krvi, ali je, prema rečima stručnjaka iz Instituta, nemoguće utvrditi njeno poreklo. 

-Da bismo to dokazali, trebalo bi nam DNK analiza životinjskog i ljudskog, a to je otpadna komunalna voda koja se sastoji od svih potrošača koji su vezani na taj izliv, preko domaćinstava, industrije, ulične kanalizacije. Čak i takva analiza nam ne bi ništa pokazala, jer to su sve stvari koje mogu da se nađu u opadnoj komunalnoj vodi- rekla je Biserka Mihajlović iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Kako je istakla Mihajlovićeva inspekcija i preduzeće "Vodovod i kanalizacija" sledeći put bi trebalo da reaguju momentalno i krenu po šahtovima svih zagađivača i kontrolom utvrde odakle zagađujuća materija stiže.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan