Uprkos protivljenju Novosađana, Skupština grada usvojila plan Limana

Uprkos protivljenju Novosađana, Skupština grada usvojila plan Limana

Na današnjoj sednici Skupštine grada usvojen je urbanistički plan Limana protiv kojeg su se građani bunili mesecima unazad a protestovali su i danas ispred zgrade.

Kako javlja Radio 021, zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević je izjavio uoči sednice da se ispred zgrade jutros okupilo "12 nezadovoljnih građana i devet pasa, sa sve novinarima".

On je komentarisao negodovanje građana zbog plana da se deo Limanskog parka ustupi privatnom ugostitelju za objekat od 300 kvadrata, kao i da se nastavi sa planovima izgradnje spratnih garaža.


- Srpska napredna stranka je u predizbornoj kampanji obećala da će grad voditi u pravcu velegrada, a ne varošice. Titule evropske prestonice kulture i omladinske prestonice Evrope nisu slučajno stigle. Zahvaljujući građanima koji su nas podržali i aktivnostima gradonačelnika i njegovog tima, grad je postao prepoznatljiv. Ono što vi nama spočitavate jeste što se na prostoru od 127.300 kvadrata, ukupno 300 kvadrata opredeljuje za ugostiteljski objekat gde će roditelji, bake i deke moći da počaste decu kolačima, da popiju sok, da se osveže. Da li je normalno da Beč, Pariz, Njujork i London imaju takve objekte, a kod nas se to predstavlja nenormalnim? – pitao je Kružević.

Kako je dodao, namera gradske vlasti je da napravi višespratne parkinge i reši problem parkiranja.

- Investicije se predstavljaju kao nešto nenormalno. Mi moramo da slušamo inicijative iza kojih se kriju isključivo stranke koje su izgubile legitimitet. Planovi kojima su predviđene garaže usvojeni su 2010. i 2012. godine, zašto su oni koji nisu danas na sednici tada glasali za te planove, a sada misle da to nije dobro? Nemamo stručno objašnjenje zašto su tri od planiranih osam garaža izbrisane iz planova, ali smo izašli u susret građanima, da vide da ne radimo ništa na silu – rekao je Kružević, a prenosi Radio 021.

Predsednica odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević rekla je da će Liga podržati izmene urbanističkih akata, pa i onaj za Liman.

- Ne samo na Limanu, nego i u drugim delovima grada neophodne su garaže i vrtići. Menjaju se urbanističke prilike i moramo da se prilagodimo. Što se tiče parka, viđenja su različita. Nekome ne smeta ugostiteljski objekat u parku, nekome smeta, a naša zajednička inicijativa mogla bi da bude da se uklone barake "Mostogradnje" koje stoje više 40 godina i zauzimaju ogromnu površinu i da se proširi zona Limanskog parka. To su sve stvari o kojima treba razgovarati i to može da bude tema dijaloga građana i svih nas – rekla je Sedlarević.

Predsednik odborničke grupe demokrata Veljko Krstonošić poručuje da je ova stranka već pokušala da ukaže na problem na Limanu, održavanjem tribina u Mesnoj zajednici "Boško Buha", ali da su bili sprečeni.

- Čvrsto zastupamo stavove građana Limana. Problem parkiranja nije prisutan samo u centru grada, a činjenica je da je gradska vlast ponudila rešenje koje nije adekvatno, jer se veliki broj građana protivi tome. Ova vlast je od početka servis privatnih investitora, a ne građana. Sve promene urbanističkih planova koje rade idu na štetu građana – naveo je Krstonošić i dodao da je "katastrofa da se jedno parče zelenila daje privatnom investitoru".
 
Šta su o planu rekli predsednik odborničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić i Šef odborničke grupe Dosta je bilo, Aleksandar Bujić, koji su takođe bili protiv usvajanja urbanističkog plana, možete pročitati na sajtu 021.rs.
 
Ranije danas, Zelena stranka se oštro usprotivila devastiranju Limanskog parka. 
Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan