Uradi sam: Kućno pivarstvo sve omiljenije među Novosađanima (FOTO)

Uradi sam: Kućno pivarstvo sve omiljenije među Novosađanima (FOTO)

Omladinski centar CK 13 bio je pretesan da primi sve one koji su došli da slušaju predavanje Borisa Popova i Snežana Jovičić o kućnom pivarstvu. Zainteresovani su mogli saznati koje su faze pravljenja piva u kućnim uslovima i koja je neophodna oprema da bi se u tome uspelo.

Boris i Snežana su se prvi put oprobali u kuvanju piva pre tri godine a danas poseduju sopstvenu proizvodnju.

- Prošle godine smo pokrenuli svoju zanatsku pivaru nakon što smo videli kako to funkcioniše u Sloveniji. Tamo imaju festivale a mali proizvođaći su povezani. Cilj ovakvih predavanja je da se demistifikuje kućno pivarstvo. Dovoljno vam je oko 50 evra da krenete kod kuće sa kuvanjem, a danas imate i specijalizovane radnje za kupovinu opreme i male količine sirovina. Lep je hobi i isplati se – objašnjava Jovičićeva.

Boris je tokom predavanja objasnio da je osnovni princip kreativnost jer svako može napraviti pivo koje zamisli. Bira se boja, stil, koliko da bude gazirano ili aromatično.

- Osnovne sirovine su voda, ječam, hmelj i kvasac. Može se koristiti voda iz slavine, ali nije preporučljivo. Slad je zapravo žitarica (ječam, pšenica, pirinač, ovas sve što ima skroba) koja pivu daje materijal za proizvodnju alkohola, daje mu proste šećere koji se uz pomoć kvasca fermentišu u alkohol i ugljendioksid. Od veće količine slada pivo će biti jače i imaće veći procenat alkohola. Slad takođe daje i gustinu i boju (tamno, svetlo, crna zavisno koji slad se koristi) – kaže Popov.

Prisutni su saznali da je veoma važno voditi brigu o higijeni, jer je pivo lako kvarljiva roba pošto se ne koristi  konzervans prilikom pripremanja.

- Hmelj je cvet biljke, daje pivu gorčinu, aromu i stabilnost jer je prirodni antiseptik i  čuva ga da se ne pokvari. Postoje dve vrste hmelja, onaj koji se daje na početku zbog gorčine i onaj koji se daje na kraju zbog arome. Pored hmelja mogu se staviti i drugi začini kao što su kora narandže, đumbir, korijander, biber, ali se ovi začini daju na kraju kuvanja da ne bi izgubili aromu – priča Popov.

Publici je prikazana i neophodna oprema za pripremu piva u kućnim uslovima. Najosnovnije je lonac, fermentor sa vrenjačom (plastično bure sa slavinom), boce, čepovi (moraju biti novi), termometar, refraktometar (meri procenat šećera koji se dobije u prvoj fazi pripreme piva), hidrometar (meri gustinu piva nakon fermentacije i determiniše se procenat alkohola u pivu), varjača (plastična), sredstvo za dezinfekciju (hemipro ili obični vodonik peroksid), zatvarač za boce (krunska čepilica) i  vrećica za samleveni slad.

Nakon toga predstavljen je recept za najjednostavniji i najjeftiniji način kuvanja piva za količinu od 10 litara.

- Počnemo time što stavimo šerpu na najveću ringlu, a vrećicu postavimo tako da pokrije unutrašnjost šerpe. Funkcija vrećice je da kad se izvlači slad, da on ne ostane na kuvanju, nego da ga izvadimo nakon što smo iz njega izvukli šećer. Vrećicom smo zapravo napravili duplo dno. Kuvamo osam litara vode koje treba da zagrejemo malo iznad 65 stepeni. Kada voda počne da vri ostavimo tako 60 minuta na 65 stepeni da se sav skrob pretvori u proste šećere – kaže Popov.

Nakon što se izvadi sa vrećicom, slad se još dodatno ispira tako što se stavi u drugu šerpu u koju se  doda  četiri litra vode, i zagreva se na 78 stepeni. Posle toga se slad vrati u prvi lonac, ali se još doda voda iz drugog lonca.

- Skida se vrećica i preostalu sladovinu kuvamo 70 - 80 minuta (da se ključa) sa otvorenom šerpom jer isparavalju materije koje kvare ukus pivu. Dodaje se hmelj nakon deset minuta ili kasnije zavisno od recepta – objašnjava Popov.

Nakon kuvanja dolazi faza hlađenja i to je kritična tačka jer pivo je lako kvarljivo kad se ohladi.

– Treba staviti led u kadu ili sudoperu i položiti pivo na njega. Bitno je da se temperatura obori na nešto preko 20-25 stepeni, ali ne više da se kvasac ne fermentiše. Sve što nakon hlađenja dolazi u kontakt sa pivom mora se dezinfikovati jer će se pivo pokvariti – kaže Popov.

Pivo se posle sipa u dezinfikovani sud za fermentaciju i dodaje mu se kvasac. Fermentacija traje od sedam do deset dana.

- Fermentacija je proces pretvaranja šećera u alkohol i ugljendioksid. Vrenjača otpušta ugljendioksid koji je nusproizvod fermentacije. U vrenjaču treba staviti sredstvo za dezinfekciju ili jeftinu votku. Fermentor ima gore rupu,  tu stavimo vrenjaču gde će izlaziti mehurići kao dokaz da fermetacija radi, i da kvasac jede šećer i proizvodi alkohol i ugljendioksid. Važno je sačekati deset dana da bi kvasac sigurno pojeo sav šećer – objašnjava Popov.

Posle toga sledi faza flaširanja i koristi se običan punjač koji puni bocu od dna do vrha.

- To je važno jer ne sme biti puno kiseonika u završenom pivu, to ubija arome. Pivo se ne sme bućkati previše tokom ovog procesa. Punjač mora biti dezinfikovan kao i flaše i čepovi – rekao je Popov.

U završeno pivo ubacuje se dekstroza (jednostavni šećer) koje se prvo prokuva u vodi, pa se ohladi i posle toga ubaci u fermentor da se dobije gaziranost piva, odmah posle toga počinje se sa flaširanjem da ne bi došlo do sekundarne fermentacije.

Zadnja faza je odležavanje. Treba Sačekati pet do 10 dana da kvasac pojede dekstrozu.

- Pivo se ne sme držati pored izvora toplote, najpogodnija temperatura je od  20 do 22 stepena. Posle toga  pivo može da se konzumira – kazao je Popov.

Tekst i foto: Aleksandar Jovanović

IZABERITE SVOJ RECEPT: Tokom predavanja prikazan je i softver za kreiranje recepata www.brewersfriend.com. Sajt je besplatan i svako može do pet recepata  praviti svoj stil piva besplatno na njemu. Program pokazuje da li je  pogođen stil piva koji se želi napraviti i time daje podršku procesu pripreme. Zainteresovanima je takođe preporučen sajt howtobrew.com koja predstavlja enciklopediju piva koja je napisana pitkim engleskim jezikom.                                                                        

Oceni vest:
11
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan