Urađena prva operacija kolena kod hemofiličara u KCV

Urađena prva operacija kolena kod hemofiličara u KCV

Multidisciplinarni specijalistički tim Kliničkog centra Vojvodine izveo je prvu operaciju kolena kod tridesetjednogodišnjeg pacijenta obolelog od hemofilije što predstavlja svojevrsni podvig u tom domenu medicine.

Prema rečima stručnjaka, reč je o jednoj veoma specifičnoj i zahtevnoj operaciji koja je, čak i kada se prenebregne činjenica da je rađena na pacijentu koji ima problema sa krvarenjem, sama po sebi teška, prenosi "Blic".

Upravnica Klinike za hematologiju prof. dr Ivana Urošević izjavila je tim povodom da je Klinički centar zahvaljujući ovom podvigu svojih lekara stekao sve uslove da postane evropski centar za sveobuhvatno lečenje pacijenata sa hemofilijom.

- Savremenim lečenjem životni vek pacijenata obolelih od hemofilije je značajno produžen i to skoro kao kod opšte populacije. U Vojvodini je trenutno registrovano 150 bolesnika sa poremećajem zgrušavanja krvi, a od toga 100 bolesnika je sa naslednom hemofilijom – precizirala je dr Urošević.

Ona je podsetila da je hemofilija retko oboljenje koje se klinički karakteriše krvarenjima u donjim delovima tela, zglobovima i kostima, a koje vremenom vodi ka deformitetu zglobova i invalidnosti tih bolesnika.

- Savremeno lečenje pacijenata obolelih od hemofilije je kako medikamentozno, tako podrazumeva i druge pristupe, uključujući fizikalna i operativna lečenja koja predstavljaju izazov, kako za hematologa koji treba da pripremi bolesnika, tako i za hirurga koji radi izuzetno kompleksnu operaciju – rekla je Urošević.

Prim. dr Veselin Bojat sa Klinike za ortopediju, koji je operisao pacijenta, rekao je da taj događaj veoma značajan jer je na taj način KCV pokazao koliko je stručno i organizaciono sposoban i za tako kompleksne intervencije.

- Samom ugradnjom prve totalne proteze kolena kod pacijenta obolelog od hemofilije KCV je stekao uslove da bude evropski centar za lečenje hemofilije a to predstavlja i početak saradnje i učešća u programu Svetske federacije za hemofiliju – rekao je Bojat.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan