URBANISTI PREDLAŽU: Na Telepu podići dom za stare, sportski centar sa bazenom, nova igrališta...

URBANISTI PREDLAŽU: Na Telepu podići dom za stare, sportski centar sa bazenom, nova igrališta...

Planom detaljne regulacije Telepa, koji je bio na javnom uvidu 25.jula, na Bulevaru patrijarha Pavla predviđena je izgradnja stambenih objekata, a urbanisti na bulevarima planiraju i stambeno-poslovne ili poslovne objekte. Poslovni prostori biće u prizemlju, a stanovi se mogu graditi iključivo na spratovima. Takođe, planom se omogućava ozakonjenje objekata u postojećim gabaritima.

Kako prenosi "Dnevnik", duž glavnih saobraćajnica gradiće se trospratnice s potkrovljem (P+3+Pk), dok se na prostorima udaljenijim od glavnih saobraćajnica planiraju dvospratni objekti s potkrovljem (P+2+Pk), a objekti veće spratnosti gradiće se na krajevima glavnih saobraćajnica. Barake s radničkim stanovima u Neimarovoj ulici se uklanjaju, i tu je predviđena izgradnja nove slobodnostojeće dvospratnice (P+2+Pk).

Na delovima zajedničkih blokovskih površina uz višeporodično stanovanje, urbanisti predlažu javne zelene površine s dečijim igralištima. Parkovske površine planirane su u zapadnom delu Telepa, i to između Ticanove ulice, Jovana Popovića i Banijske, zatim duž Bulevara patrijarha Pavla.

U ulici Petefi Šandora, predviđena je izgradnja doma za stare, uz spajanje više parcela u jedinstvenu građevinsku parcelu. Urbanisti preporučuju izgradnju gerontološko-rehabilitacionog centra, s tim da se u dvorišnom delu izgrade i objekti namenjeni za rekreaciju i rehabilitaciju srodnih socijalnih grupa, npr. invalida, dece i omladine ometene u razvoju i sl.

Takođe, navodi "Dnevnik", planiraju se klubovi za stare kao socijalne ustanove, i to jedan klub na svakih 8.000 do 10.000 stanovnika. Oni se mogu organizovati u okviru mesnih zajednica, domova kulture i poslovnih prostora u prizemljima stambenih objekata. Urbanisti smatraju i da treba izgraditi dva doma kulture, s informativnim centrima, klubovima za stare, s kulturno-umetničkim sekcijama, savetovalištima i sličnim pratećim sadržajima.U Nacrtu plana navodi se da na Telepu nedostaje sportski centar pa se u budućnosti planira njegova izgradnja. Potrebno je izgraditi najmanje jedan zatvoreni objekat, sa sportskom dvoranom i gledalištem, kuglanom, garderobama, upravom i pratećim ugostiteljskim i terapeutskim uslugama. Osim toga, treba napraviti otvorene i zatvorene bazene, otvorene sportske terene za košarku, odbojku, mali fudbal, tenis i terene za male sportove i dr. Planira se i rekonstrukcija i proširenje već izgrađenih sportskih kompleksa.

Osim toga, u ulici Feješ Klare gradiće objekat, s pijacom u prizemlju i poslovnim prostorom na spratovima (maksimalno dva sprata), piše "Dnevnik".

Opširnije o ovom temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan