URBANISTI PRIZNALI GREŠKU: Nova Detelinara zakinuta za parkinge, kulturu i sport!

URBANISTI PRIZNALI GREŠKU: Nova Detelinara zakinuta za parkinge, kulturu i sport!

Na današnjoj sednici Skupštine grada, naći će se i Plan detaljne regulacije prostora za višeporodično stanovanje između ulica Branka Bajića i Novosadskog sajma, ali našu pažnju ovog puta nije privuklo ono što urbanisti planiraju, već ono što su naveli u delu pod naslovom „Cilj donošenja plana“. A šta je to – kao što bi rekli na televizijama - pogledajmo u prilogu koji sledi ...

U već pomenutom odeljku doslovce stoji: „Cilj izrade i donošenja ovog plana je utvrđivanje pravila uređenja i građenja u skladu sa pravilima usmeravajućeg karaktera koja su definisana Planom generalne regulacije. Uređenje i korišćenje prostora zasniva se na racionalnoj organizaciji i korišćenju zemljišta, usklađivanju sa okruženjem (susedstvo kompleksa Novosadskog sajma koji ima širi prostorni značaj) i obezbeđivanju potrebnih opštegradskih sadržaja koji nedostaju u stambenoj zoni nove Detelinare (posebno kulturni, zabavni i rekreativni prostori), te ublažavanju deficita parking prostora. Uređenje prostora zasniva se i na ograničenjima u vezi sa izgrađenim stambeno - poslovnim lamelama u jednom bloku, a potom u planiranju nadvožnjaka (produžetak Ulice Novosadskog sajma) koji bi presecao južni deo obuhvata plana.“

Dakle, šta se iz ovog da zaključiti? Urbanisti su svesni činjenice da je Novi Sad sebi dopustio da zbog interesa investitora za što većom zaradom, nikne celo naselje koje nema skoro ništa od onoga što bi uslove života građana trebalo da čini bar približnim standardima za uređen grad. Koliko se teško parkirati u ovom delu grada znaju i oni koji su samo kao gosti pokušali da nađu parking, a u kakvoj su agoniji stanari koji svaki dan treba da se parkiraju, i kako se dovijaju, ne vredi ni govoriti. Dakle urbanisti su svesni činjenice šta su dopustili, posredno su svesni i gradski oci i odbornici koji usvajaju ove planove, a da li su svesni „istražni organi“ u ovoj državi koji bi se mogli pozabaviti slučajem novosadske gradnje – e to za sada nismo videli. 

O tome, da li su građani koji su kupili stanove na Novoj Detelinari prevareni, jer je ovim zakidanjem značajno smanjen kvalitet života u ovom delu grada, a posledično, i vrednost njihovih stanova, mogli bi da govorimo u nekoj uređenijoj državi. Ovako, teško da će im se neko bar izviniti, a o nadoknadi štete da i ne govorimo.

 

 

Inače, Plan detaljne regulacije prostora za višeporodično stanovanje između ulica Branka Bajića i Novosadskog sajma koji će se naći danas pred odbornicima ima nekoliko vrlo zanimljivih rešenja, i ako vas zanima u kom pravcu će se razvijati ovaj deo grada, možete ga detaljno proučiti. Pošto sam plan nije tema ovog teksta, tek da bi vam zagolicali maštu, navešćemo da je planirana izgradnja opšte gradskog centra sa zelenim krovom, nadvožnjaka u produžetku ulice Novosadskog sajma, podzemnih garaža i slično. Naravno, to su planovi, ali da li će tako i biti zavisi između ostalog i od toga da li će se pojaviti neki investitor moji će imati drugačije ideje i potrebe.

Ovaj plan je na javnom uvidu i možete ga pogledati do 7. marta u prostorijama JP „Urbanizam“ i MZ Detelinara, svakog radnog dana od 9 do 14 časova.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Maxa

  pre 1892 dana i 6 sati

  Ono sto je svima vama bravar sagradio i ostavio u planovima, vi "urbanisti" niste u stanju ni da okrecite a jos manje da smislite !!!!

  Oceni komentar:
  1
  8
 • Olivera

  pre 1892 dana i 1 sat

  E svasta cu jos cuti.Nadvoznjak ide pored KC Vojvodina?Podzemne garaze na Detelinari?Detelinara pliva posle malo jace kise,a o podrumuma da i ne pricam.Papir trpi sve.Na kraju ce biti onako kako je investitor zamislio.

  Oceni komentar:
  0
  7
 • casovnicar

  pre 1881 dan i 8 sati

  Ista gradnja se nastavlja u istom ritmu u Petrovaradinu, na kraju Somborskog tj bulevara patrijaha Pavla i jos na nekim mestima u NS-u.... tuga

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Мики

  pre 1650 dana i 12 sati

  Детелинара се дели на Стару Детелинару (јужно од улице Корнелија Станковића), изграђену после Првог светског рата и Нову Детелинару (северно од поменуте улице), изграђену после Другог светског рата. Будући да су на подручју Старе Детелинаре у новије време изграђени модерни стамбено-пословни објекти који су новији од оних на Новој Детелинари, неки Новосађани често бркају ова два назива.

  Oceni komentar:
  2
  3