Uređuje se zelenilo u Miše Dimitrijevića i na Bulevaru Jaše Tomića (FOTO)

Uređuje se zelenilo u Miše Dimitrijevića i na Bulevaru Jaše Tomića (FOTO)

Iz JKP "Gradsko zelenilo" javljaju da će do kraja ove godine završiti realizaciju 26 projekata uređenja zelenila na teritoriji Novog Sada. Radove finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine, a osnovni ciljevi su veća apsorpcija gasova, smanjenje buke i poboljšanje mikroklime.

Kako se navodi u saopštenju iz tog javnog gradskog preduzeća, u okviru pripremnih radova gotovo svi projekti, između ostalog, podrazumevaju i uklanjanje bolesnih, prestarelih i oštećenih stabala i njihovu zamenu vrstama koje su otpornije na gradske uslove.

- U svim slučajevima broj posađenih stabala višestruko nadmašuje broj uklonjenih. Računajući sve projekte, kao i proces redovnog održavanja zelenila, taj odnos je u ovom trenutku 8:1. Istovremeno, koristeći period mirovanja vegetacije, radi se i na poslovima orezivanja stabala širom grada, prvenstveno zbog bezbednosti građana  – kažu iz "Zelenila".

Na Bulevaru Jaše Tomića, dodaje se, uklonjeno je 28 stabala, koje će zameniti 100 sadnica lišćara i četinara. Najzastupljeniji je brest sa 84 komada, a odabrani su i crni bor, sofore, ruj i tuje. Кako bi se zaštitile podzemne instalacije, 18 stabala biće posađeno u polipropilenske cevi, dok će debla stabala koja čine drvored biti zaštićena trščanim oblogama. Prostor oko novih sadnica biće posut malčom, čiji je zadatak očuvanje vlažnosti zemlje i sprečavanje rasta korova, a pored toga ima i dekorativnu ulogu.

Projekat unapređenja zelenila na Bulevaru Jaše Tomića obuhvata i rekonstrukciju travnjaka površine 710 kvadratnih metara.Kako dalje navode iz "Gradskog zelenila", ulica Miše Dimitrijevića na Grbavici jedna je od onih gde su poslednjih decenija porodične kuće zamenjene višespratnicama.

- Tokom radova često je dolazilo do oštećenja korenovog sistema drveća od kojih jedan broj mora da bude zamenjen novim. Radi se o obaranju 32 stabla, koje će zameniti novih 99 sadnica lišćara. Odabrane vrste i način sadnje maksimalno su prilagođeni promenama – gušćem saobraćaju i većoj naseljenosti ovog dela grada u odnosu na pre nekoliko decenija.

Iz "Gradskog zelenila" dodaju da su njihovi projektanti odabrali grab, lipe, okruglaste forme jasena i bagrema, japanski javor i koprivić kao vrste koje bi trebale dugotrajno da reše nedostatak zelenila u ulici Miše Dimitrijevića. Podzemne instalacije kod sadnje 23 sadnice biće zaštićene polipropilenskim cevima. Planirana je i rekonstrukcija 106 metara žive ograde, kao i obnova blizu 500 kvadratnih metara travnjaka. U cilju što bolje zaštite sadnica i travnjaka od nesavesnih vozača, biće postavljeno 14 metalnih stubića, kaže se na kraju saopštenja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nelika

  pre 783 dana i 13 sati

  A kada će se završiti uređivanje zelene povrsine oko zgrade na bulevaruOslobodjenja broj 28?Nesto je zapoceto ali daleko od zavrsenog.Gradjani automobilima uništavaju ono malo travnate povrsine koje ima oko zgrade,sve je izlokano automobilima...A drugo kada će se gradske vlasti setiti da malo ukrase bulevar i plato kod zeleznicke stanice,pa to je za mnoge ljude koji koriste zeleznicki i autobuski prevoz prvi kontakt sa gradom.Zar nebi bilo lepo da se i taj deo prigodno ukrasi za predstojece praznike.

  Oceni komentar:
  0
  1