Uručena dečja auto-sedišta taksi vozilima u Novom Sadu

Uručena dečja auto-sedišta taksi vozilima u Novom Sadu

Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije, Centar za promociju bezbednosti saobraćaja i Gradska uprava za saobraćaj i puteve Grada Novog Sada, pokrenuli su pilot projekat korišćenja dečjih auto-sedišta u taksi vozilima u Novom Sadu.

Zakon o bezbednosti saobraćaja ne obavezuje da se deca prevoze u odgovarajućim auto-sedištima kada se voze taksi vozilima, s obzirom da se radi o javnom prevozu. Sa druge strane, podaci ukazuju da su deca u saobraćaju najugroženija kao putnici u automobilima, kako u privatnim tako i u taksi vozilima. Iz tog razloga je kako saopštavaju organizatori pokrenut pilot projekat. 

- Do sada se jedno udruženje priključilo ovoj inicijativi (SOS taksi) kojem je Agencija poklonila pet kombinovanih auto-sedišta kategorije od 9 do 36 kilograma (za decu od oko 1 do 10 godina), nakon čega su realizovane obuke taksi vozača i od 12. decembra je ova usluga bila dostupna Novosađanima. S obzirom da je ova inicijativa naišla na zainteresovanost roditelja, ali i pojedinih taksista, SOS taksi je naknadno kupio još auto-sedišta, tako da jedan deo sedišta je smešten u centrali udruženja, a drugi deo je stalno montiran u pojedinim vozilima. Ovoj inicijativi su se pridružila još tri novosadska taksi udruženja: Crveni, Pan i MB taksi i njihovim predstavnicima su u sredu 23. januara u Plavoj Sali Skupštine grada Novog Sada uručena auto-sedišta od strane Agencije za bezbednost saobraćaja, nakon čega im je održana i kratka obuka o pravilnom postavljanju istih u automobil - istaknuto je u saopštenju. 

 

 

Takođe, tokom decembra 2018. i januara 2019. godine anketirani su roditelji i taksisti. U anketi je učestvovalo 120 roditelja sa teritorije Novog Sada i 30 vozača SOS taksi udruženja, koje je prvo u Srbiji uvelo mogućnost prevoza dece u auto-sedištima u taksi vozilima.

- Od 120 anketiranih roditelja, njih 104 je izjavilo da će pri izboru taksija, zbog postojanja usluge prevoza dece u auto-sedištima, dati prednost tim "odgovornim" taksi udruženjima i kada nema potrebu za korišćenjem dečjih auto-sedišta. Oko 85 odsto roditelja je izjavilo da im je bitno da imaju mogućnost prevoženja dece u auto-sedištu i u taksi vozilima. Većina njih (preko 60 odsto) o ovoj mogućnosti se nikad nije ni raspitivala kod taksista, jer znaju da taksisti nisu u obavezi da koriste auto-sedišta. Od ispitanih roditelja, polovina je izjavila da im je prihvatljivo da na vozilo sa auto-sedištem čekaju 20 minuta, dok je druga polovina roditelja izjavila da im je ta opcija retko ili nikad prihvatljiva – kažu u saopštenju Centra za promociju bezbednosti saobraćaja.

Od 30 ispitanih taksista, većina njih (53 odsto) podržava odluku svog udruženja da uvede mogućnost korišćenja auto-sedišta prilikom prevoza dece, dok je njih 30 odsto apsolutno protiv ove odluke. Njih oko 7 odsto je izjavilo da im je jako komplikovano postavljanje auto-sedišta u automobil, dok je oko 13 odsto ispitanih taksista izjavilo da nikad do sada nije montiralo ni jedno autosedište u automobilu. Izjavili su da se roditelji uglavnom retko ili nikad ne interesuju za prevoz dece u taksiju u auto-sedištu.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

intervju bebe novosađani jkp novosadska toplana bez struje Spens novosadska policija raspored sahrana novi sad jkp lisje Isključenje struje bez vode klisa isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad servisne informacije isključenje vode matičar novi sad elektrovojvodina raspored sahrana i ispraćaja JGSP "Novi Sad" snp MUP betanija klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad novosadsko porodilište detelinara sahrane novi sad izmena režima saobraćaja