Uručene stipendije "Za žene u nauci"

Uručene stipendije "Za žene u nauci"

Milica Sentić, Mirjana Ljubojević i Mirjana Ćuk ovogodišnje su dobitnice nacionalnih stipendija "Za žene u nauci".

Njihov izuzetan naučnoistraživački rad u oblastima hemije životne sredine, hortikulture i botanike, nagrađen je stipendijama u vrednosti od po 5.000 evra, a one su im uručene na ceremoniji koja je u Vladi Srbije priređena u sredu 12. decembra.

Zahvalne na priznanjima, poručile su da im se stipendijama odaje poštovanje i pruža podrška i podstrek za dalji rad i napredak.

Mirjana Ljubojević, doktorka biotehničkih nauka, docentkinja je za užu naučnu oblast Hortikultura i pejzažna arhitektura na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, i nagrađena je za projekat "Oplemenjivanje voćaka na otpornost prema patogenima u funkciji održivog i socio ekonomskog razvoja".

Mirjana Ćuk, asistentkinja na katedri za botaniku, na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, stipendiju je osvojila za projekat "Status i vremenska dinamika flore i vegetacije Deliblatske peščare".

Milica Sentić je doktorka hemijskih nauka, naučna saradnica na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, a stipendijom je nagrađena za projekat "Inovativni pristup za degradaciju toksina cijanobakterija, akutnog ekotoksikološkog problema u vodenim ekosistemima u svetu i u republici Srbiji".

Stipendije su dodeljene u okviru međunarodnog programa Loreal-Unesko "Za žene u nauci" (L´Oréal-UNESCO For Women in Science) koji 20 godina nagrađuje i promoviše žene čija su izuzetna dostignuća doprinela naučnom napretku u svetu.

U Srbiji se u sklopu ove inicijative od 2010. godine najboljim mladim naučnicama dodeljuju stipendije koje predstavljaju vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaja da nastave da se bave naukom u našoj zemlji.

Program u Srbiji realizuje se u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalnom komisijom za saradnju sa UNESCO i L'Oréal Balkan.

Od pokretanja programa do danas, na konkursu za Nacionalne stipendije "Za žene u nauci" učestvovalo je više od 500 mladih talentovanih naučnica, a najboljima su, uključujući i ovogodišnje dobitnice, dodeljene 23 stipendije čija ukupna vrednost prelazi 13 miliona dinara.

Za stipendije "Za žene u nauci" mogu da konkurišu naučnice koje se bave istraživanjima u oblasti prirodnih nauka, imaju do 35 godina i upisane su na doktorske studije ili su ih već završile. Početak novog ciklusa ovog programa najavljen je za 15. decembar. Detaljne informacije o konkursu za 2019. godinu mogu se pronaći ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe betanija raspored sahrana i ispraćaja Hitna pomoć Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija istraživanje jkp lisje isključenja struje novosađani bez vode bez struje Republički hidrometeorološki zavod novorođenčad isključenje vode Dom zdravlja dnevni horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo elektrovojvodina Dom zdravlja Novi Sad horoskop servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad sahrane novi sad horoskopski znaci policija gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novosadsko porodilište bez grejanja jkp novosadska toplana