Uskoro 10 hiljada novih stanova u Novom Sadu

Uskoro 10 hiljada novih stanova u Novom Sadu

Obim novogradnje u Novom Sadu iz sezone u sezonu se ne smanjuje, a uzimajući u obzir i najavljene projekte, ništa manje se ne očekuje ni u 2023. godini.

Masovna izgradnja stambenih, poslovnih i infrastrukturnih projekata pogodila je skoro sve delove Srbije. Kada je reč o Vojvodini, na tom polju posebno se izdvaja Novi Sad.

Intenzitet novogradnje lako možemo da dočaramo nedavnim preliminarnim rezultatom popisa, prema kojem grad ima za 25.500 stanovnika više u odnosu na prethodni popis, baš kao i celokupni beogradski region.

Kao i svake godine, dominantne građevinske radove u Novom Sadu čine gradilišta stambene novogradnje. Gradnja.rs na teritoriji Novog Sada mapirala je čak 269 aktivnih gradilišta.

Od toga, 105 gradilišta koja su započeta u građevinskoj sezoni tokom 2022. godine i 164 gradilišta koja su aktivna iz prethodnih sezona.

Pored trenutnih skoro 200.000 stambenih jedinica, novosadskom urbanom tkivu će se pridružiti oko 10.000 stanova čija izgradnja je bila aktuelna u protekloj godini. Samo 2022. godine započeti su radovi na oko 3.500 stanova.

Telep i Podbara su delovi grada koji imaju najveći broj gradilišta, ali za njima ne zaostaju ni Petrovaradin i Adice. Sremska strana grada iz godine u godinu beleži sve veći obim građevinskih radova, ali naseljavanje Mišeluka, koji predstavlja ogroman potencijal za izgradnju stanova, još uvek nije masovno.

U panoramu Novog Sada ove godine upisalo se pet novih solitera viših od deset spratova. Završetkom adaptacije kule Novkabela i aktuelnom rekonstrukcijom zgrade Radničkog univerziteta, rešiće se problem napuštenih nebodera.

Na proleće ove godine započeta je izgradnja Palate pravde, pravosudnog objekta na uglu Stražilovske i ulice Maksima Gorkog. Visinski radovi su uveliko završeni. Takođe, izgradnja Instituta Biosens u okviru univerzitetskog kampusa ove godine je intenzivirana, a završetak izgradnje očekuje se tokom 2023. godine.

Možda su najveću pažnju protekle građevinske sezone Novosađanima privukli radovi na podzemnim garažama u centru grada. Ulica Modene i park uz zgradu Banovine posedovaće garaže od više stotina parking mesta, od kojih se očekuje da umanje problem sa parkiranjem u centru grada. Međutim završetkom izgradnje ovih objekata stvaraju se uslovi za parkovsko i parterno uređenje spomenutih lokaliteta, kao i Bulevara Mihajla Pupina.

S obzirom na to da je obim novogradnje u Novom Sadu iz sezone u sezonu sve veći, uzimajući u obzir i najavljene projekte, ništa manje se ne očekuje ni u 2023. godini.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Gradnja.rs.

Oceni vest:
1
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • NS

  pre 86 dana i 17 sati

  Ama stanite vise sa gradnjom u NS, unakaziste ga!

  Oceni komentar:
  3
  9
 • Nebojša

  pre 86 dana i 16 sati

  Prazni se Vojvodina, mladi prodaju imanja,očevinu,dedovinu u bezcenje,dolaze u Novi Sad,ko može kupi garsonjericu i zaposli se u Aptivu,Liru i ostalim gigantima naše industrije.Od najlepšeg grada su stvorili nešto što najviše liči na onaj smrdljivi Beograd.Strašno i žalosno.

  Oceni komentar:
  5
  18
 • Prof

  pre 86 dana i 3 sata

  Podatak govori samo o nagomilavanju velikog viska stanova. Za 2 godine izgradjeno stanova za koliko je za 11godina vise stanovnika. Ne cudi da u novogradnji ima mnogo zgrada gde samo u jednom stanu na spratu neko uopste zivi.

  Oceni komentar:
  4
  4
 • Rekonstruišemo...

  pre 86 dana i 2 sata

  Gospodo, nije to gradnja.
  Skoro smo imali izjave vodećih ljudi Novog Sada - da se radi o "rekonstrukciji".
  Dakle, rekonstruišemo ga, uspust dajući placeve / rušeći sumnjive objekte / republikosrpskim graditeljima.
  Subotičani, Zrenjaninci, Somborci, nećete se ni vi izvući. Tako to počne, pa ne zna da stane.
  No, imaćemo brdo izbeglica i gužvu sa EU novcem ovde, pa, prodaće se.
  Biće i lepih delova Novog Sada, kad nam stignu Italijani i Španci.
  SREĆNA VAM NOVA 2023 i uživajte pre užasne 2024-te!

  Oceni komentar:
  4
  4