Uskoro do srpskog državljanstva pod olakšanim uslovima

Uskoro do srpskog državljanstva pod olakšanim uslovima

Vlada Srbije usvojila je predlog dopuna Zakona o državljanstvu, kojima će se, pored ostalog, omogućiti starijim licima koja su skoro ceo život provela u Srbiji, a poreklom su sa prostora bivše Jugoslavije i imaju trajne lične karte, da pod olakšanim uslovima steknu državljanstvo.

Kako javlja agencija FoNet, važeći Zakon, koji je stupio na snagu 4. juna 2011. godine, propisao je da lične karte izdate na starom obrascu važe do roka navedenog u istim a najduže do 31. decembra 2016. godine. da određeni broj građana koji je ceo svoj život proveo u Srbiji i ima lične karte na starom obrascu, ne može iskoristi mogućnost da pod olakšanim uslovima steknu državljanstvo, tako što bi MUP dao nalog za upis u evidenciju državljana Srbije.

Uglavnom se radi o starijim licima koja su smatrala da poseduju lične karte sa trajnim važenjem i da nije potrebno da podnose zahteve za izdavanje biometrijske lične karte za čije je izdavanje uslov posedovanje državljanstva Srbije, te nisu podnela blagovremeno zahtev za njegovo sticanje.

Uzeto je u obzir da su to građani koji više decenija žive u Srbiji, imali su prijavljeno prebivalište i izdate lične karte, kao i da se radi o uglavnom staračkom stanovništvu, koji, da bi po važećim propisima stekli državljanstvo, morali da traže otpust iz iz državljanstva republika bivše SFRJ, u kojima nisu čak ni živeli.

Zato je predložena mogućnost sticanja državljanstva pod olakšanim uslovima, koja bi bila oročena na godinu dana od dana stupanja na snagu Zakona, s obzirom na to da je državljanstvo prethodno pitanje za izdavanje lične karte, a zbog ostvarivanja drugih prava.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosađani bez struje jkp novosadska toplana jkp lisje Spens novosadsko porodilište novosadski sajam servisne informacije sahrane novi sad Isključenje struje bebe JGSP "Novi Sad" novosadska policija servisne informacije novi sad klisa klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja JKP Vodovod i kanalizacija betanija elektrovojvodina novorođenčad raspored sahrana novi sad KCV matičar novi sad šoping centar promenada bez vode isključenja struje isključenje vode Elektrodistribucija Novi Sad promenada