Uskoro formiranje ekspertskog tima za zaustavljanje odlaska mladih iz Srbije

Uskoro formiranje ekspertskog tima za zaustavljanje odlaska mladih iz Srbije

Ideja da se 14. januara formira ekspertski tim koji bi trebalo da pomogne Vladi da osmisli strategiju za zaustavljanje odlaska mladih iz zemlje, ali i da pronađe način kako da se oni koji su otišli vrate, sagovornici Tanjuga pozdravljaju uz ocenu da je vreme da se nešto konkretno uradi, ali ukazuju da problem traži ozbiljna sistemska rešenja.

U Republičkom zavodu za statistiku smatraju da je to sjajna ideja, jer je veliki problem odliv, pre svega kvalifikovane, školovane omladine.

Kako je nedavno rekao ministar za rad Zoran Đorđević, u ekspertskom timu bi, pored predstavnika poslodavaca i sindikata, bili i predstavnici SANU, fakulteta, univerziteta, nevladinih organizacija i NALED-a, prenosi "Blic". 

Ovu ideju ministar je izneo povodom novog zakona o useljavanju, koji je donela Nemačka, kako bi olakšala zapošljavanje građana i iz zemalja izvan EU, što, između ostalog, otvara mogućnost da i građani Srbije odlaze u Nemačku u većem broju.
 
Nema preciznog podatka o tome koliko je radnika i kojih struka do sada otišlo u Nemačku, jer veliki broj ljudi odlazi i preko društvenih mreža, odnosno na druge načine, a da to nije evidentirano, dok manji broj posao nalazi preko agencija.
Ako se gledaju samo podaci Nacionalne službe za zapošljavanje, u prvoj polovini prošle godine otišlo je 3.035 osoba.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić kaže da je inicijativa ministra Đorđevića sjajna, jer posle ukazivanja na problem odliva mladih treba nešto konkretno uraditi i posvetiti mu još pažnje.

- Ovo je prva zvanična konkretna akcija, jedan korak ka tome da se šira društvena zajednica i što više relevantnih institucija uključe i daju predlog nekog rešenja - rekao je Nenezić za Tanjug.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 

Izvor: Tanjug i Blic 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dumb

  pre 134 dana i 8 sati

  "ekspertski tim" - hahaha. Bolje da su trazili madionicarski tim...

  Oceni komentar:
  0
  2
bez vode raspored sahrana novi sad vremenska prognoza novi sad jkp novosadska toplana novosadsko porodilište betanija isključenje vode Spens JKP Vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod horoskop gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević servisne informacije sahrane plato spensa gradsko groblje elektrovojvodina novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje Vreme u Novom Sadu vremenska prognoza RHMZ maturanti klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad bebe bez struje novosađani Isključenje struje