Uskoro nove muke za podstanare i stanodavce

Uskoro nove muke za podstanare i stanodavce

Država od jeseni kreće u veliku akciju kojom bi, kako se planira, trebalo naterati stanodavce i podstanare da sklapaju ugovore. Time bi, prema procenama Ministarstva finansija i Poreske uprave, ova oblast iz sive zone prešla u legalnu, a u državnu kasu bi se svake godine slivalo najmanje 50 miliona evra od poreza.

Kako saznaje „Blic“, u pravljenje strategije uključeno je nekoliko državnih službi i organa, a celom akcijom rukovodiće Poreska uprava. Sve ovo delimično je uslovljeno i zahtevom Međunarodnog monetarnog fonda, koji je prilikom poslednje sesije srpskim vlastima naložio da se u suzbijanju sive ekonomije i ovoj oblasti mora uspostaviti red.

Naime, procenjuje se da od 260.000 stanodavaca u Srbiji, samo jedan odsto njih plaća porez na prihode od nepokretnosti, čija je stopa 20 odsto.

Izvor „Blica“ iz Nemanjine 11 tvrdi da je MMF tražio pojačanu borbu protiv sive ekonomije.

- Posebno su apostrofirali nedovoljnu ažurnosti države u naplati poreza kod rentiranja stanova. Zato već narednog meseca treba da krene sveobuhvatna kontrola i kažnjavanje stanodavaca koji ne plaćaju svoje obaveze, a od jeseni akcija će se razmahati punom parom. Poreska uprava je uradila i flajer, koji će distribuirati narednih dana po zgradama, sa upozorenjem da je neprijavljivanje prihoda po osnovu izdavanja stana poreski prekršaj koji će se kažnjavati - objašnjava naš sagovornik.

Milena Jovanović iz Beograda, podstanar već nekoliko godina, kaže da će se ova mera verovatno prevaliti preko leđa ljudi koji žive u iznajmljenim stanovima.

- Godinu dana sam podstanar bez ugovora jer mi je gazda rekao da bi sa ugovorom kirija bila 240, a ne 200 evra. Znači, ako ga država natera da ipak sve stavi na papir, to ću na kraju ja platiti - kaže ova Beograđanka.

Stanodavci pak poručuju da je slika o njima iskrivljena.

- Plaćaćemo porez tek kada budu regulisane mnoge nejasnoće, poput toga da li se plaća i u slučajevima kada podstanar ne plati kiriju, kada stanodavac mora da plati neplaćene račune za komunalije ili kada je potrebno izvršiti popravke na stvarima i stanu. Problem sa porezom je i neprimereno visoka stopa od 20 odsto. U Hrvatskoj je taj porez 12 odsto, u BiH 10, a u Crnoj Gori devet odsto - kaže za „Blic“ Dragan Cvijetićanin, predsednik Udruženja stanodavaca Srbije.

 

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan