Uskoro poplava polovnjaka iz Nemačke i Švajcarske

Uskoro poplava polovnjaka iz Nemačke i Švajcarske

Cena polovnih automobila u Srbiji trebalo bi uskoro da bude znatno niža, tako da ako ste planirali da kupite polovni automobil sačekajte još malo.

Nemačka i Švajcarska donele su zakone koji nalažu da se sa njihovih ulica povuku sva vozila proizvedena pre 2009. godine. Kako je Nemačka jedna od glavnih izvoznika polovnih vozila za Srbiju, naše tržište bi u narednom periodu mogli da preplave automobili viših klasa po smanjenim cenama, što bi za sobom povuklo i pad cena svih ostalih polovnih automobila.

Radi se o 300.000 automobila koji ne zadovoljavaju najnoviji standard - euro 6. U Nemačkoj najavljuju zabranu vožnje automobila ispod te norme u velikim gradovima, dok u Švajcarskoj takva kola neće moći ni da se registruju.

Prodaja vozila je već počela, a očekuje se da će "raščišćavanje" u tim zemljama trajati ukupno tri godine.

Kako je kod nas

Važeći standard kod nas je i dalje euro 3, odnosno u Srbiji nije moguće registrovati stariji polovan automobil, a kako objašnjavaju sa portala Moj auto vozila te norme se kod nas najviše kupuju i voze. To su kola proizvedena od 2000. godine i cena za to godište se kreće oko 2.000 evra.

- Automobili koji treba da stignu iz Nemače i Švajcarske su proizvedeni pre najviše osam godina i njihova cena je, za najnižu klasu 3.500 evra, ali dostižu i cenu od 10.000 evra – kaže Vladimir Butačević sa portala Moj auto.

Ukoliko se Nemcima i Švajcarcima bude žurilo i ako kola budu prodavali po nižim cenama, moguće je da će do obaranja cena svih polovnjaka doći odmah.

Drugi scenario je da, ukoliko domaće tržište bude preplavljeno vozilima višeg standarda, u jednom momentu prodavci krenu da prilagođavaju cene prema potražnji. Niko međutim za sada ne može da proceni koliko bi procenata generalno polovni automobili mogli da pojeftine na našem tržištu.

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja smatra da je izvesno da će doći do pada cena polovnih automobila.

- Ako imate veću količinu u ponudi, a manju u potražnji, obara se cena. Kada se snizi cena, povećaće se potražnja. U narednom periodu uvozićemo kvalitetnije automobile po nižoj ceni, pa bi i kod nas trebalo da dođe do pada cena polovnih automobila – priča Božović.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • leteci golman

  pre 2122 dana i 5 sati

  Slabo cemo mi to osetiti. U pitanju su samo dizel automobili, a i inace niko pametan ne vozi dizele starije od 10 godina.

  Oceni komentar:
  0
  2