Uskoro tender za izgradnju mosta na Ribarcu

Uskoro tender za izgradnju mosta na Ribarcu

Zavod za izgradnju grada bi trebalo da u narednih mesec dana raspiše javnu nabavku za izbor izvođača radova za izgradnju biciklističko-pešačkog mosta na Ribarcu. Kako javlja portal 021.rs, raspisivanje tendera sledi tokom ovog ili narednog meseca, a potpisivanje ugovora planirano je u oktobra ili novembru.

Prema ranijim procenama, gradnja mosta koji će spojiti Kej i Ribarsko ostrvo, koštaće oko milion evra i biće potrebno oko godinu dana da se sagradi, tako da bi u slučaju da tender uspe, most trebalo da bude sagrađen krajem naredne ili početkom 2017. godine. Da je grad odlučan da sagradi ovaj most, potvrdio je gradonačelnik Miloš Vučević više puta u izjavama u proteklih godinu dana, a i u budžetu grada je za ovu namenu planirano 115 miliona dinara, što je nešto malo manje od procenjenih vrednosti radova na izgradnji.

Predlog da se sagradi most kod Ribarca je nastao pre skoro četiri godine, a izabrano arhitektonsko rešenje je kombinacija čelika i limova sa mogućnošću postavljanja solarnih panela duž ograde koji bi se koristili za zagrevanje hodne podloge zimi, kako ne bi dolazilo do smrzavanja. Širina mosta će biti od 5,5 do 7,5 metara na vidikovcu, središnjem delu i najvišoj tački prelaza, a dugačak 270 metara i minimalne visine od devet metara, što je propisano Dunavskom konvencijom o plovnom putu. Predviđeno je da ispod mosta nesmetano prolaze brodovi koji ulaze u brodogradilište, a takođe i brodovi Rečne flotile Vojske Srbije. Konstrukcija će biti u mogućnosti da izdrži prelazak manjih motornih vozila, ali samo u iznimnim situacijama za potrebe vatrogasaca, policije ili hitne pomoći, jer je to prvenstveno pešačko-biciklistički most.

Novosađani su predložili da ovaj most dobije ime "Most Velje ribara", po Velimiru Teodoroviću, koji je spasio iz Dunava devet ljudi, prilikom rušenja Mosta slobode za vreme NATO bombardovanja, 3. aprila 1999. godine. Ovaj heroj za svoje delo nikada od države nije nagrađen, a tek je pre nekoliko godina dobio posao u JKP "Čistoća", nakon pisanja medija i insistiranja javnosti. Preminuo je u januaru ove godine.

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Branko

  pre 1845 dana i 18 sati

  Za koga se gradi most!?
  Za zonu koja se u vreme poplava nebrani?
  Zbog onih koji su bespravno izgradili Vikendice ?
  Bolje sanirajte ZGRADU RADNIČKOG a ne most na Ribarcu 100 metara od glavnog puta!?
  Zgrada koja može da pravi pare a ne most koji treba posle i održavati!?
  Ako već hočete most,prebacite onaj iz Zrenjanina!On je i onako na suvom!
  PS.
  Kod prve odbrane od poplave,Ribarska strana mosta je pod vodom.
  Na koju stranu teku fekalije kroz instalacije preko mosta? Ribaraec je niži od nasipa?

  Oceni komentar:
  0
  1