Uspešno završen šestomesečni kurs programiranja za nezaposlene

Uspešno završen šestomesečni kurs programiranja za nezaposlene

U sklopu programa "Obuka za deficitarna zanimanja", koji je inicirala i finansirala Gradska uprava za privredu, u sredu 10. aprila dodeljeni su sertifikati polaznicima i polaznicama kursa "Front End programiranje za nezaposlena lica".

Obuka je obuhvatala osnovni i napredni nivo, a završilo ju je 28 lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Na taj način oni su uspešno prekvalifikovani u jedno od najtraženijih zanimanja današnjice – Front End programere.

Program je trajao šest meseci, a sproveden je u edukativnom centru specijalizovanom za IT edukaciju "Smart School" u Novom Sadu.


Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je dodeli sertifikata i potvrda za uspešno završenu obuku.

- Od 2015. godine Grad Novi Sad, u okviru Akcionog plana zapošljavanja ima obuku za deficitarna zanimanja. Pažljivom analizom tržišta rada, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje zaključili smo da potražnja za ovim zanimanjem prevazilazi postojeću ponudu. Zbog toga smo rešili da u okviru Akcionog plana zapošljavanja izdvojimo sredstva i da pokrenemo obuke koje su, iz godine u godinu sve bolje. Prošle godine imali smo 40 kandidata na obuci, a 21 polaznik je našao posao nakon toga, što je fantastičan podatak. Veoma je bitno da smo i za 2019. godinu izdvojili, i na tri i po miliona dinara povećali sredstva u budžetu Grada, za pomenutu obuku – rekao je Radojević.


Prva grupa polaznika i polaznica započela je program Front End obuke krajem oktobra 2018. godine, dok je druga grupa završila počekom aprila ove godine. Nakon završetka obuke izvršeno je testiranje i izdat je sertifikat onima koji su uspešno uradili završni test i na njemu pokazali 70 odsto znanja. To je učinilo njih 25 od ukupno 28 polaznika i polaznica, što je izuzetno veliki uspeh za ovakvu specijalističku obuku. Ostali kandidati i kandidatkinje koji nisu ispunili uslov na završnom testu dobili su Uverenje o pohađanoj Front End obuci.

Dodeli sertifikata prisustvovali su i direktorka edukativnog centra Danijela Rakita, načelnik Gradske uprave za privredu Saša Bilinović i Dušan Marjanović iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Izvor: Grad Novi Sad

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan