Uspešno završen šestomesečni kurs programiranja za nezaposlene

Uspešno završen šestomesečni kurs programiranja za nezaposlene

U sklopu programa "Obuka za deficitarna zanimanja", koji je inicirala i finansirala Gradska uprava za privredu, u sredu 10. aprila dodeljeni su sertifikati polaznicima i polaznicama kursa "Front End programiranje za nezaposlena lica".

Obuka je obuhvatala osnovni i napredni nivo, a završilo ju je 28 lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Na taj način oni su uspešno prekvalifikovani u jedno od najtraženijih zanimanja današnjice – Front End programere.

Program je trajao šest meseci, a sproveden je u edukativnom centru specijalizovanom za IT edukaciju "Smart School" u Novom Sadu.


Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je dodeli sertifikata i potvrda za uspešno završenu obuku.

- Od 2015. godine Grad Novi Sad, u okviru Akcionog plana zapošljavanja ima obuku za deficitarna zanimanja. Pažljivom analizom tržišta rada, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje zaključili smo da potražnja za ovim zanimanjem prevazilazi postojeću ponudu. Zbog toga smo rešili da u okviru Akcionog plana zapošljavanja izdvojimo sredstva i da pokrenemo obuke koje su, iz godine u godinu sve bolje. Prošle godine imali smo 40 kandidata na obuci, a 21 polaznik je našao posao nakon toga, što je fantastičan podatak. Veoma je bitno da smo i za 2019. godinu izdvojili, i na tri i po miliona dinara povećali sredstva u budžetu Grada, za pomenutu obuku – rekao je Radojević.


Prva grupa polaznika i polaznica započela je program Front End obuke krajem oktobra 2018. godine, dok je druga grupa završila počekom aprila ove godine. Nakon završetka obuke izvršeno je testiranje i izdat je sertifikat onima koji su uspešno uradili završni test i na njemu pokazali 70 odsto znanja. To je učinilo njih 25 od ukupno 28 polaznika i polaznica, što je izuzetno veliki uspeh za ovakvu specijalističku obuku. Ostali kandidati i kandidatkinje koji nisu ispunili uslov na završnom testu dobili su Uverenje o pohađanoj Front End obuci.

Dodeli sertifikata prisustvovali su i direktorka edukativnog centra Danijela Rakita, načelnik Gradske uprave za privredu Saša Bilinović i Dušan Marjanović iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Izvor: Grad Novi Sad

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina novosadska policija bez vode sahrane novosađani jkp lisje servisne informacije novi sad Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo vremenska prognoza servisne informacije Spens Republički hidrometeorološki zavod jkp novosadska toplana betanija isključenje vode RHMZ maturanti bez struje Vreme u Novom Sadu isključenja struje bebe raspored sahrana novi sad novorođenčad gradsko groblje novosadsko porodilište gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević vremenska prognoza novi sad