Uspešno završeno prvo pilot testiranje državne mature

Uspešno završeno prvo pilot testiranje državne mature

Završeno je prvo pilot testiranje državne mature, a po dobijanju rezultata steći će se uvid u kvalitet ispitnih zadataka, te će onda radna grupa raditi na njihovom unapređenju, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

U saopštenju se navodi da je sledeće testiranje državne mature u maju 2021. godine, da će biti u svim srednjim školama i da će učestvovati svi učenici trećih razreda, prenosi N1. U ministarstvu smatraju da će polaganjem državne mature učenici imati više mogućnosti da upišu neki od željenih fakulteta.

Kako je navedeno na ovim probama učenici su polagali testove pod istim uslovima i poštujući iste procedure kao što će biti na pravim maturskim ispitima. Izbor zadataka je bio prilagođen obimu gradiva koje su do probnog testa učenici savladali, pitanja i zadaci su bili iz oblasti kojima je obuhvaćen prvi i drugi razred srednje škole. Generacija učenika srednjih škola koja se upisala školske 2018/2019. godine prva će polagati nove nacionalne standardizovane ispite na kraju srednjeg obrazovanja.

Učenici koji idu u četvorogodišnje srednje škole - gimnazije i umetničke škole - polagaće opštu maturu, a oni učenici koji idu u stručne škole - stručnu maturu krajem školske 2021/2022. godine. Oni učenici koji pohađaju srednje stručne škole u trogodišnjem trajanju polagaće završni ispit u školskoj 2020/2021. godini. Prvo testiranje državne mature sprovedeno je 28, 29. i 30. oktobra 2020. godine u gimnazijama, srednjim stručnim školama i umetničkim školama širom Srbije. U prvom pilotiranju učestvovalo je oko 5.000 učenika u 101 srednjoj školi.

Više informacija dostupno je na linku.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan